آلندرونیت

Alendronate
نام های تجاری

آلندرونیت (نام تجاری: فوزامکس)، از داروهای خانواده بیس فسفونات است که در درمان کاهش تراکم و پوکی استخوان در نتیجه یائسگی، مصرف داروهای کورتونی و سایر اختلالات کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آلندرونیت، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: آلندرونیت 

نام تجاری: فوزامکس

موارد مصرف

داروی آلندرونیت (فوزامکس)

آلندرونیت برای پیشگیری و درمان انواع خاصی از پوکی استخوان در بزرگسالان استفاده می شود. پوکی استخوان باعث نازک شدن و شکستن راحت استخوان می شود. احتمال ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن، دوران بعد از یائسگی یا استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید (مانند پردنیزون)، افزایش می یابد.

پیشگیری و درمان پوکی استخوان با مصرف داروی آلندرونیت

آلندرونیت سرعت از بین رفتن استخوان ها را کاهش می دهد. این اثر به حفظ استحکام و کاهش خطر شکستگی استخوان کمک می کند. آلندرونیت به دسته ای از داروها به نام بیس فسفونات ها تعلق دارد.

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو، از پزشک داروخانه در مورد دارو راهنمایی بگیرید. دستورالعمل های دارو را با دقت مطالعه کنید تا از جذب دارو توسط بدن اطمینان حاصل کنید. سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

داروی آلندرونیت را 1 مرتبه در هفته مصرف کنید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد. روز مشخصی برای مصرف دارو در هفته انتخاب کنید.

آلندرونیت را به صورت ناشتا و به طور خوراکی، با یک لیوان پر آب (180-240 میلی لیتر) مصرف کنید تا خطر آسیب به مری کاهش یابد. قرص به طور کامل بلعیده و از جویدن یا مکیدن آن خودداری شود. سپس 30 دقیقه به حالت کاملاً ایستاده، نشسته یا در حال راه رفتن بمانید و تا بعد از اولین وعده غذایی روز، دراز نکشید. برای مصرف نوشیدنی های غیر آب یا داروهای دیگر، حداقل 30 دقیقه پس از مصرف دارو صبر کنید.

قبل خواب از مصرف آلندرونیت اجتناب کنید زیرا ممکن است میزان جذب آن کم باشد یا عوارض جانبی داشته باشد.

مکمل های کلسیم یا آهن، ویتامین ها، آنتی اسیدها، قهوه، چای، نوشابه، آب معدنی، نوشیدنی های غنی شده از کلسیم و غذا، جذب آلندرونیت را کاهش می دهند. تا 30 دقیقه پس از مصرف آلندرونیت از استفاده ی این موارد خودداری کنید.

بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. با پزشک در مورد خطرات و مزایای استفاده طولانی مدت از این دارو صحبت شود.

عوارض جانبی

درد معده، یبوست، اسهال، گاز یا حالت تهوع از عوارض جانبی آلندرونیت می باشند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف آلندرونیت، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

معده درد از عوارض جانبی داروی آلندرونیت

بروز هرگونه عارضه جانبی بسیار جدی، مانند درد فک یا گوش، تورم مفاصل دستها یا مچ پا یا پا، درد شدید استخوان یا مفصل یا عضله، درد جدید یا غیرمعمول ران یا کشاله ران، مدفوع سیاه و به رنگ قیر، استفراغ شبیه تفاله قهوه را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

آلندرونیت به ندرت باعث تحریک و زخم معده یا مری می شود. در صورت بروز کدام از این عوارض خطرناک جانبی، مصرف دارو را متوقف کرده و بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: سوزش جدید، شدید معده، درد قفسه سینه، بلع دشوار یا دردناک.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش یا تورم (به خصوص صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی آلندرونیت را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف آلندرونیت، در صورت حساسیت به آن یا بیس فسفونات های دیگر یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف آلندرونیت، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص اختلالات مری (مانند تنگی مری یا آشالازی)، مشکل در بلع، عدم توانایی ماندن در حالت ایستاده برای حداقل 30 دقیقه، سطح پایین کلسیم، اختلالات معده یا روده (مانند زخم) و مشکلات کلیوی مطلع سازید.

برخی افرادی که از آلندرونیت استفاده می کنند دچار مشکلات جدی استخوان فک می شوند. قبل از شروع مصرف این دارو، پزشک باید دهان را بررسی کند. قبل از اقدام به کارهای دندانپزشکی، دنداپزشک باید از مصرف این دارو مطلع شود. برای جلوگیری از مشکلات استخوان فک، معاینات دندانپزشکی به طور منظم باید انجام شوند تا راه های سالم نگه داشتن دندان ها و لثه ها به فرد آموخته شوند. در صورت درد گرفتن استخوان فک، فوراً به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی (به خصوص اقدامات دندانپزشکی) به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید. پزشک قطع مصرف آلندرونیت را قبل از جراحی توصیه می کند. دستورالعمل های خاص قطع یا شروع دارو را بپرسید.

آلندرونیت برای استفاده در کودکان توصیه نمی شود. مطالعات نشان می دهند که بسیاری از کودکانی که این دارو را مصرف کرده اند دچار عوارض جانبی شدیدی مانند استفراغ، تب و علائم شبیه آنفولانزا شده اند.

در صورت بارداری یا قصد بارداری در آینده، در مصرف دارو احتیاط کنید. این دارو ممکن است سالها در بدن باقی بماند. اثرات آن بر روی نوزاد متولد شده مشخص نیست. قبل از شروع درمان با آلندرونیت، خطرات و مزایای آن را از پزشک بپرسید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آلندرونیت را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد دارو شامل: درد شدید و سوزش معده، درد مری (درد قفسه سینه)، ضعف یا گرفتگی عضلات، تغییرات ذهنی یا خلقی، می شود.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

تغییر در سبک زندگی که به سلامت استخوان ها کمک می کند شامل افزایش ورزش های قدرتی، قطع سیگار، محدود کردن الکل و خوردن وعده های غذایی متعادل است که حاوی کلسیم و ویتامین D کافی می باشد. با پزشک در مورد مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D و تأثیر آنها در تغییر سبک زندگی، مشورت کنید.

معاینات آزمایشگاهی / پزشکی (رادیوگرافی، قد، سطح مواد معدنی خون) را باید به صورت دوره ای انجام دهید تا پیشرفت بهبودی کنترل و عوارض جانبی بررسی شوند. برای اطلاع از جزئیات با پزشک مشورت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید. سپس روند معمول مصرف دارو را در هفته های آینده ادامه دهید. دو دوز را در یک روز مصرف نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره