اگر دچار عارضه خاصی باشید، ممکن است بیشتر از دیگران بیمار شوید. این مشکل ممکن است به دلیل کمبود ویتامین، کم آبی بدن یا رژیم غذایی و سایر دلایل ایجاد شود.
اگر دائماً بیمار می شوید، ممکن است به عملکرد سیستم ایمنی یا وضعیت سلامتی شما مربوط باشد که بر آن تأثیر می گذارد. هرچند نمی توانید همیشه از بیماری جلوگیری کنید، اما ممکن است بتوانید با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی به بهبود سلامت و سیستم ایمنی خود کمک کنید.
در ادامه اطلاعاتی درباره دلایل و درمان های ممکن برای احساس مداوم بیماری ارائه شده است.
اگر رژیم غذایی متوازن و کاملی نداشته باشید، بدن شما نمی تواند عملکرد ایده آل خود را داشته باشد. یک رژیم غذایی که فاقد مواد مغذی ضروری یا حاوی قند و غذاهای فرآوری شده باشد، می تواند بر سلامت گوارش و سیستم ایمنی شما تأثیر بگذارد و همچنین خطر ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش دهد.
تغذیه خوب به معنای دریافت مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما است. نیازهای تغذیه ای در گروه های سنی مختلف متفاوت است، اما قوانین کلی یکسانی برای افراد در تمام سنین وجود دارد:
اگر معمولاً بیمار می شوید، ممکن است افزایش مصرف ویتامین D برای شما مفید باشد.
طبق یک مرور تحقیقاتی در سال 2021، سطوح پایین ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری ها از جمله عفونت حاد دستگاه تنفسی، آنفولانزا و کووید-19 را افزایش دهد. کمبود ویتامین D می تواند به سلامت سیستم ایمنی از راه های دیگر نیز آسیب بزند. در همین مطالعه به اثر ویتامین دی و بیماری های خودایمنی و بدتر شدن علائم در شرایطی مانند روماتیسم مفصلی و ام اس نیز اشاره شده است.
برای افزایش سطح ویتامین D می توانید:
عملکرد و سلامت هر بافت و اندام در بدن به آب وابسته است. آب به انتقال مواد مغذی و مواد معدنی به سلول ها کمک می کند و دهان، بینی و گلو را مرطوب نگه می دارد که برای جلوگیری از بیمار شدن بسیار مهم است. بدن از 60 تا 70 درصد آب تشکیل شده است، و بدن از طریق ادرار، مدفوع، عرق کردن و حتی تنفس مایعات از دست می دهد. کم آبی زمانی رخ می دهد که آبی که بدن از دست می دهد، به درستی جبران نشود.
علائم کم آبی ملایم تا متوسط ممکن است شامل:
هر دو نوع کم آبی حاد و مزمن می تواند خطرناک و حتی تهدید کننده زندگی باشد. علائم آن شامل:
درمان آن ساده است: در طول روز کم کم آب بنوشید، به ویژه اگر محیط زندگی در شرایط گرم یا مرطوب است. خوردن غذاهایی با محتوای آب بالا، مانند میوه ها و سبزیجات، نیز به بدن شما در هیدراته ماندن کمک می کند.
اگر به اندازه کافی آب بنوشید، رنگ ادرار شما زرد کمرنگ (یا تقریباً شفاف) خواهد بود.
افرادی که هر شب خواب کافی ندارند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هستند. کمبود خواب توانایی طبیعی بدن برای مبارزه با عفونت ها و ویروس ها را کاهش می دهد.
خوابیدن به مدت 6 ساعت یا کمتر به طور مرتب با موارد زیر مرتبط است:
کمبود خواب در طولانی مدت ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:
بیشتر بزرگسالان به طور متوسط به 7 ساعت خواب در روز نیاز دارند. این میزان در نوجوانان و کودکان به 10 ساعت خواب در روز می رسد.
دست های شما در طول روز با بسیاری از میکروب ها تماس پیدا می کنند. ممکن است زمانی که به سطوح حاوی میکروب ها دست می زنید و سپس آن ها را به صورت، لب ها یا غذای خود می زنید، بیمار شوید.
شستن دست ها با آب گرم و صابون به مدت 20 ثانیه (با لحن آهنگین "تولدت مبارک" را دو بار بخوانید) به شما کمک می کند سالم بمانید. هنگامی که آب تمیز و صابون در دسترس نیست، می توانید از ضدعفونی کننده های دست حاوی حداقل 60٪ الکل استفاده کنید.
در زمان بیماری، سطوح کار، دستگیره درها و وسایل الکترونیکی مانند تلفن، تبلت یا کامپیوتر را با دستمال ها ضدعفونی کنید. به منظور جلوگیری از گسترش بیماری، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کنند که در موارد زیر دست های خود را بشویید:
دندان های شما نمایی از سلامت شما هستند و دهان شما پناهگاه باکتری های خوب و بد است. وقتی بیمار نیستید، سیستم ایمنی طبیعی بدن شما به حفظ سلامت دهان کمک می کند. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه نیز به از بین بردن باکتری های خطرناک کمک کند. اما وقتی باکتری های مضر از کنترل خارج می شوند، می توانند شما را بیمار کرده و باعث التهاب و مشکلات دیگری در بدن شما شوند.
مشکلات بهداشت دهان به طور بلندمدت می تواند عواقب بزرگتری داشته باشد. بهداشت ضعیف دهان با چندین عارضه مرتبط است، از جمله:
برای بهبود سلامت دندان ها و لثه ها، حداقل دو بار در روز و به ویژه بعد از وعده های غذایی دندان هایتان را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. همچنین می توانید با دندانپزشک خود، زمان های معاینات منظم را تعیین کنید.
اختلالات سیستم ایمنی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن فرد نتواند به محرک ها (آنتی ژن ها) حمله کند. آنتی ژن های مضر عبارتند از:
معمولاً در بدن، آنتی بادی ها به آنتی ژن ها حمله می کنند. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که مواد مضر را از بین می برند. با این حال، سیستم ایمنی در برخی افراد، نمی تواند آنتی بادی های مؤثر برای جلوگیری از بیماری تولید کند. این حالت به عنوان اختلال نقص ایمنی شناخته می شود.
نقص ایمنی می تواند ارثی یا ناشی از سوء تغذیه، برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی، یا دیگر بیماری ها مانند لوسمی یا هپاتیت باشد. همچنین، سیستم ایمنی با پیری ضعیف تر می شود.
اگر مشکوک هستید که شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار اختلال نقص ایمنی هستید، با یک پزشک مشورت کنید.
کاهش تعداد گلبول های سفید (WBC) خون ممکن است باعث شود که بیشتر بیمار شوید. این وضعیت به نام لکوپنی شناخته می شود که می تواند ارثی باشد یا در نتیجه بیماری دیگری بروز کرده باشد. کاهش تعداد گلبول های سفید، خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
از سوی دیگر، افزایش تعداد سلول های سفید می تواند از شما را در برابر ابتلا به بیماری محافظت کند. مانند کاهش گلبول های سفید، افزایش آن نیز می تواند به دلیل عوامل ژنتیکی باشد. به همین دلیل، برخی افراد ممکن است به طور طبیعی توانایی بیشتری برای مقابله با سرماخوردگی یا آنفولانزا داشته باشند.
شما می توانید علائم آلرژی فصلی، مانند خارش چشم، آبریزش بینی و سنگینی سر را بدون داشتن آلرژی تجربه کنید. این حالت به نام رینیت غیرآلرژیک شناخته می شود.
علائم رینیت غیرآلرژیک مشابه علائم واکنش آلرژیک است. اما به جای اینکه ناشی از آلرژن هایی مانند گرده افشانی یا گرده گل باشند، عوامل ایجادکننده رینیت غیرآلرژیک عبارتند از:
تحریک و تورم پوشش های داخلی مجاری بینی باعث ایجاد رینیت غیرآلرژیک می شود. عروق خونی در بینی گشاد می شوند و خون با فشار زیادی به پوشش داخلی بینی وارد می شود. این موضوع باعث گشاد شدن و التهاب در بینی می شود و علائم مشابه آلرژی را ایجاد می کند. افراد ممکن است پس از انجام آزمایش های آلرژی، مبتلا به رینیت غیرآلرژیک تشخیص داده شوند.
درمان این بیماری بستگی به موارد زیر دارد:
درمان رینیت غیرآلرژیک شامل استفاده از اسپری های استروئیدی بینی و ضد احتقان ها باشد.
استرس بخشی طبیعی از زندگی است و در مقادیر کم می تواند حتی گاهی مفید باشد. اما استرس مزمن می تواند تأثیر منفی بر روی بدن بگذارد. این می تواند خطر ابتلا به بیماری را افزایش و پاسخ ایمنی طبیعی بدن شما را کاهش دهد. کاهش پاسخ ایمنی می تواند:
تکنیک های کاهش استرس مانند موارد زیر می توانند کمک کننده باشد:
می توانید از طریق موسیقی یا مدیتیشن آرامش پیدا کنید. هر چیزی که باشد، چیزی پیدا کنید که استرس شما را کاهش دهد و به شما کمک کند تا آرام شوید. اگر نتوانستید استرس را به تنهایی مدیریت کنید، در نظر داشته باشید که از یک متخصص کمک بگیرید.
کودکان بیشترین تماس ها را در اجتماع دارند که همین موضوع آن ها را در شرایط بیشتری برای نگهداری و انتقال میکروب ها قرار می دهد. بازی با همکلاسی ها، استفاده از تجهیزات بازی و برداشتن اشیاء از زمین تنها چند مورد از مواردی هستند که می توانند باعث آلودگی کودک به میکروب ها شوند.
به کودک خود عادت های بهداشتی خوب، مانند شستشوی مکرر دست ها و حمام کردن منظم را آموزش دهید. این کارها می توانند به کاهش انتشار ویروس ها و میکروب ها در خانه شما کمک کند. اگر کودک شما بیمار است، او را در خانه نگه دارید.
اگر دائماً بیمار می شوید، عادت ها و محیط خود را به دقت بررسی کنید. هنگامی که بدانید چه چیزی شما را بیمار می کند، می توانید اقداماتی برای بهبود سلامت خود انجام دهید.