پاپیلومای اینتراداکتال (پاپیلوم های داخل مجاری) تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی هستند که در مجاری شیری ایجاد می شوند. در بسیاری موارد، آن ها بدون علامت هستند. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و انواع پاپیلومای اینتراداکتال، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
تومورهای پستان همیشه نشانه سرطان پستان نمی باشند؛ زیرا برخی از بیماری های خوش خیم پستان نیز می توانند باعث ایجاد توده شوند. پاپیلوم داخل مجاری، یکی از این بیماری ها است.
پاپیلوم داخل مجاری یک تومور کوچک و خوش خیم است که در مجرای شیر در پستان ایجاد می شود. این تومورها از غده، بافت فیبروزی و عروق خونی ساخته شده اند و بیشتر در زنان بین سنین 35 تا 55 سال دیده می شود. هیچگونه عامل خطرساز شناخته شده ای منجر به ایجاد پاپیلوم داخل مجاری نمی شود.
پاپیلومای داخل مجاری منفرد، نوعی تومور منفرد است که در مجاری شیری پستان رشد می کند. این تومور معمولاً به صورت یک توده کوچک در نزدیکی نوک پستان احساس می شود و ممکن است باعث ترشح یا خونریزی از نوک پستان نیز شود. وجود این نوع توده، خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نخواهد داد.
مجاری دورتر از نوک پستان کوچک تر هستند و پاپیلوم ها در این ناحیه معمولاً به صورت دسته هایی از تومورهای کوچک ظاهر می شوند. این تومورها پاپیلوم های متعدد نامیده می شوند. خطر ابتلا به سرطان پستان را به دلیل ارتباط پاپیلوم های متعدد با یک عارضه پیش سرطانی پستان به نام هایپرپلازی آتیپیک، کمی افزایش می یابد.
بیماری ای به نام پاپیلوماتوز نیز گاهی اوقات با پاپیلوم های داخل مجاری، در یک گروه قرار می گیرد. این بیماری زمانی ایجاد می شود که سلول های موجود در مجاری شیر، رشد بیش از حد و غیر طبیعی داشته باشند. پاپیلوماتوز، خطر ابتلا به سرطان پستان را نیز افزایش خواهد داد.
پاپیلوم داخل مجاری می تواند باعث بزرگ شدن پستان، لمس توده در آن و ترشحات از نوک پستان شود. برخی از افراد نیز ممکن است درد یا ناراحتی در پستان خود تجربه کنند.
پاپیلوم داخل مجاری معمولاً به صورت یک توده بزرگ در نزدیکی نوک پستان یا به صورت چندین توده کوچکتر دورتر از نوک پستان ظاهر می شود. این توده ها معمولاً 1 تا 2 سانتی متر عرض دارند اما می توانند بزرگتر نیز باشند. اندازه توده به اندازه مجرای محل رشد آن بستگی دارد. گاهی اوقات حتی توده در لمس احساس نمی شود.
علائم پاپیلوم داخل مجاری بسیار شبیه به سایر انواع تومورهای پستان می باشد. درصورت مشاهده یا احساس توده ای در پستان خود، حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
اگر از پستان مادر شیرده خون بیاید چه؟ دلیل این خونریزی در اوایل شیردهی، زمانی که نوک پستان ها دردناک و آسیب دیده می باشند، شیر خوردن نوزاد می باشد. کمک گرفتن از مشاور شیردهی، این مشکل را حل خواهد کرد.
درصورتی که این خونریزی به دلیل وجود پاپیلوم داخل مجاری باشد، ترشحات خونی تنها از مجرای یک پستان می آید و بدون درد می باشد.
پستانی را که خونریزی می کند پانسمان کرده و شیر آغشته شده با خون را دور بریزید. شیر دادن را با پستان دیگر خود ادامه دهید و درصورتی که شیر خود را با دستگاه پمپ می دوشید، این کار را به آهستگی انجام دهید.
خونریزی معمولاً بدون هیچ درمانی و به خودی خود متوقف خواهد شد اما درصورت تداوم خونریزی پس از چند روز، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز به درمان داشته باشید اما می بایست آن را با احتیاط انجام دهید تا در شیردهی اختلالی ایجاد نشود.
هیچ راه خاصی برای جلوگیری از ابتلا به پاپیلوم داخل مجاری وجود ندارد. با این حال می توانید با مراجعه منظم به پزشک برای معاینه پستان، انجام معاینات ماهیانه پستان و انجام ماموگرافی غربالگری منظم، احتمال تشخیص زودهنگام را افزایش دهید. همچنین اگر درباره هر موردی مربوط به سلامت پستان خود نگران هستید باید با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر پزشک به وجود پاپیلوم داخل مجاری مشکوک باشد، سونوگرافی پستان را توصیه خواهد کرد. این نوع آزمایش تصویربرداری در نشان دادن پاپیلوم مؤثرتر از ماموگرافی استاندارد است. با این حال، ماموگرافی نیز برای بررسی انواع دیگر ناهنجاری ها انجام می شود.
ممکن است نیاز به انجام آزمایش های تکمیلی نیز باشد که عبارتند از:
نمونه برداری از پستان ممکن است برای رد کردن احتمال سرطان توصیه شود. پزشک در نمونه برداری از پستان، یک سوزن نازک را در بافت پستان وارد کرده و برخی از سلول های مشکوک را برمی دارد. این نوع نمونه برداری، آسپیراسیون با سوزن ظریف نامیده می شود. اما اگر نوک پستان ترشح داشته باشد ممکن است پزشک بخواهد نمونه برداری را با کمک جراحی را انجام دهد زیرا اینگونه می تواند بافت پستان را دقیق تر بررسی کند.
همچنین درصورت ترشح از نوک پستان، پزشک ممکن است از ترشحات پستان نمونه ای بردارد تا زیر میکروسکوپ بررسی شود.
داکتوگرام نیز می تواند در تشخیص به پزشک کمک کند. داکتوگرام نوعی اسکن ساده است که به تعیین علت اصلی ترشحات نوک پستان کمک خواهد کرد. در طول این آزمایش، رنگ کنتراست به مجاری پستان، تزریق می شود تا پزشک بتواند آنها را راحت تر با اسکن مشاهده کند. اگرچه امروزه ممکن است در برخی موارد، از این آزمایش استفاده شود اما تا حد زیادی با سونوگرافی جایگزین شده است.
درمان استاندارد این عارضه، جراحی برای برداشتن پاپیلوم و قسمت آسیب دیده مجرای شیر می باشد. این جراحی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.
بسته به گستردگی جراحی، ممکن است نیاز باشد که بیمار یک شب در بیمارستان بستری باشد. معمولا یک برش کوچک در نزدیکی نوک پستان ایجاد می شود. جای زخم ممکن است در ابتدا باقی بماند اما این اسکار به مرور زمان کمرنگ خواهد شد.
بافت های برداشته شده در طول جراحی برای وجود سلول های سرطانی مورد آزمایش قرار می گیرند. در صورت یافتن سلول های سرطانی، درمان بیشتری لازم خواهد بود.
به طور معمول، شرایط افراد مبتلا به پاپیلوم داخل مجاری پس از برداشتن پاپیلوم با جراحی خوب است اما در صورتی که پاپیلوم های متعددی وجود داشته باشد و سن بیمار نیز زیر 35 سال است، می بایست با پزشک خود در مورد احتمال خطر ابتلا به سرطان پستان صحبت کند.
با پزشک خود در مورد گروه های حمایتی یا مشاورانی که می توانند در روند درمان به شما کمک کنند، مشورت کنید.