نیراپاریب (نام تجاری: زجولا)، یکی از داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند در درمان سرطان های تخمدان می باشد. نیراپاریب پس از پاسخ مناسب به داروهای شیمی درمانی (با سیس پلاتین، اگزالی پلاتین، کربوپلاتین یا موارد مشابه) تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف نیراپاریب و عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: نیراپاریب
نام تجاری: زجولا
از داروی زجولا (نیراپاریب) برای درمان سرطان تخمدان، سرطان لوله فالوپ یا سرطان صفاق استفاده می شود. این ماده با کاهش رشد سلول های سرطانی، باعث آهسته تر شدن رشد بیماری می شود.
کپسول خوراکی (100 میلی گرم)
پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف داروی زجولا (Niraparib) را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
داروی Niraparib باید روزی یک بار، به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، همراه با غذا یا بدون غذا مصرف گردد کپسول ها را کامل ببلعید. کپسول ها را نجوید، خرد نکنید، یا تقسیم نکنید. دوز مصرفی بر اساس شرایط پزشکی و پاسخ به درمان تعیین می شود.
اگر بعد از مصرف دوز استفراغ کردید، دوباره دوز دیگری مصرف نکنید و صبر کنید تا زمان دوز بعدی فرا برسد.
بشترین اثربخشی داروی زجولا (Niraparib) در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
میزان داروی خود را افزایش ندهید و از این دارو بیشتر یا بیشتر از زمان تجویز استفاده نکنید. با این کار شرایط شما سریع تر بهبود نخواهد یافت و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی افزایش می یابد.
حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، یبوست، بد مزه بودن دهان، خشکی دهان، زخم های دهان، سرگیجه، سردرد یا مشکل خواب ممکن است رخ دهد. به ندرت، حالت تهوع و استفراغ می تواند شدید باشد. مصرف داروی زجولا (Niraparib) هنگام خواب ممکن است به کاهش حالت تهوع کمک کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است برای جلوگیری یا تسکین حالت تهوع و استفراغ، دارو تجویز کند. خوردن چندین وعده غذایی کوچک یا محدود نمودن فعالیت می تواند به کاهش حالت تهوع و استفراغ کمک کند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
به خاطر داشته باشید که پزشک معالجتان داروی زجولا (نیراپاریب) را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
داروی زجولا (نیراپاریب) فعالیت مغز استخوان را کم کرده و منجر به کاهش سلول های خونی مانند سلول های قرمز، سلول های سفید و پلاکت ها شود. این اتفاق می تواند باعث کم خونی، کاهش توانایی بدن در مبارزه با عفونت یا کبودی و خونریزی آسان شود. به ندرت، این دارو می تواند باعث برخی سرطان های مغز استخوان یا سلول های خونی شود. پزشک شمار سلول های خونی را کنترل می کند. بروز هر یک از علائم مانند علائم کم خونی (مانند خستگی غیرمعمول، رنگ پریدگی پوست، تنگی نفس، ضربان قلب سریع)، علائم عفونت (مانند گلودرد که برطرف نمی شود، تب، لرز، سرفه)، کبودی / خونریزی آسان (مانند ادرار صورتی / خونی، مدفوع سیاه / خونی)، ضعف، کاهش وزن را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز هر گونه نشانه ای از مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار) فوراً به پزشک مراجعه کنید.
به ندرت، نیراپاریب ممکن است شرایطی به نام PRES (سندرم انسفالوپاتی برگشت پذیر خلفی) ایجاد کند. بروز سردرد مداوم، تشنج، تغییرات ناگهانی بینایی، تغییرات روانی / خلقی (مانند گیجی) را فوراً به پزشک اطلاع دهید.
دارو Niraparib ممکن است فشار خون و ضربان قلب را افزایش دهد. گاهی این اثر می تواند جدی باشد. فشار خون و ضربان قلب خود را مرتباً بررسی کنید و در صورت بالا بودن نتایج با پزشک تماس بگیرید. پزشک ممکن استبرای کنترل فشار خون و ضربان قلب دارو تجویز کند.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون عارضه های پوستی، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی زجولا (نیراپاریب) را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داروی زجولا (نیراپاریب)، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: بیماری قلبی (مانند درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم)، فشار خون بالا مطلع سازید.
مصرف داروی زجولا (نیراپاریب) می تواند شما را در معرض خطر عفونت قرار دهد یا ممکن است عفونت های فعلی را بدتر کند. از تماس با افرادی که ممکن است دچار بیماری مسری باشند (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا، کووید-19) خودداری کنید. اگر در معرض عفونت بوده اید با پزشک خود مشورت کنید.
بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.
برای کاهش احتمال بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.
داروی زجولا (نیراپاریب) ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
به دلیل خطر آسیب به جنین، مصرف این دارو در حین بارداری توصیه نمی شود. پزشک شما ممکن است آزمایش بارداری را قبل از شروع این دارو تجویز کند. در طول درمان و به مدت 6 ماه پس از آخرین دوز، از اشکال اطمینان در پیشگیری از بارداری (مانند کاندوم، قرص های جلوگیری از بارداری) استفاده کنید. اگر باردار شدید یا فکر می کنید باردار هستید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
هنوز مشخص نیست که آیا داروی زجولا (Niraparib) از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر. شیردهی تا یک ماه پس از آخرین دز دارو توصیه نمی شود. به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو زجولا (نیراپاریب) را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت سرگیجه شدید و غش کردن باشد.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند شمارش کامل سلول های خونی، فشار خون، ضربان قلب، عملکرد کبد / کلیه) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
داروی زجولا (Niraparib) را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید. دارو را در بسته اصلی خود نگاه داشته و از قرار دادن آن در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.