داروی آپرپیتانت (نام تجاری: امند)، یکی از داروهای ضد تهوع است که به منظور جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی سرطان یا پس از جراحی استفاده می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آپرپیتانت (Aprepitant)، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: آپریپیتانت
نام تجاری: امند
از داروی آپرپیتانت همراه با برخی دیگر از داروها، جهت پیشگیری از حالت تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی سرطان استفاده می شود. این دارو از تولید و ترشح یکی از مواد طبیعی بدن (ماده p / نوروکینین 1) که باعث استفراغ می شود، جلوگیری می کند.
داروی آپریپیتانت باعث درمان حالت تهوع یا استفراغ نمی شود و صرفاً نقش پیشگیری کننده دارد. در صورت وجود حالت تهوع یا استفراغ از پزشک کمک بخواهید.
پیش از هر بار مصرف داروی آپرپیتانت، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. اگر از شکل شربت این دارو استفاده می کنید، دستورالعمل های مصرف آن را از برگه اطلاعات دارو مطالعه کنید. همینطور می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
آپرپیتانت را طبق دستور پزشک همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید. اگر از کپسول استفاده می کنید، کپسول ها را کامل ببلعید.
اولین دوز را طبق دستور پزشک معمولاً یک ساعت پیش از شیمی درمانی مصرف کنید. برای 2 روز بعدی اگر شیمی درمانی دارید، یک ساعت پیش از شروع شیمی درمانی دارو را مصرف کنید؛ اگر شیمی درمانی نمی کنید، آپرپیتانت را یک بار در روز (صبح) مصرف کنید.
دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد، سن و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. در کودکان، وزن نیز برای تعیین دوز دارو محاسبه می شود. پیروی از دستورالعمل های پزشک در مورد زمان مصرف هر دوز، مدت زمان ادامه مصرف و مقدار داروی مصرفی در هر دوز بسیار اهمیت دارد. اگر سوالی داشتید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
در صورت استفراغ یا احساس حالت تهوع به پزشک خود اطلاع دهید.
خستگی یا سکسکه می تواند از عوارض آپرپیتانت باشند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو، بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف آپرپیتانت، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به آپرپیتانت نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی آپرپیتانت را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داروی آپرپیتانت، در صورت حساسیت به آن یا حساسیت به فوساپرپیتانت و یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص ابتلا به بیماری کبدی مطلع سازید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. درباره خطرات و فواید این دارو، با پزشک خود مشورت کنید.
انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست؛ لذا قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آپرپیتانت را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از داروها می توانند بر دفع آپرپیتانت از بدن و در نتیجه بر نحوه عملکرد آن، تأثیر بگذارند. از این دسته به عنوان مثال می توان به داروهای ضد قارچ آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، دیلتیازم، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند کلاریترومایسین، اریترومایسین)، نفازودون، مهارکننده های پروتئاز HIV (مانند نلفیناویر)، ریفامایسین ها (مانند ریفامپین، ریفابوتین)، گیاه گل راعی و داروهای ضد تشنج (مانند کاربامازپین، فنی توئین)، اشاره کرد.
این دارو می تواند باعث کاهش و یا افزایش سرعت دفع سایر داروها از بدن شود و میزان اثربخشی آن را تغییر دهد. از جمله این داروها می توان به الاسسترانت ، فلیبانسرین، لومیتاپید و پیموزاید، اشاره کرد.
آپرپیتانت بر عملکرد وارفارین اثر می گذارد. به همین دلیل پزشک باید خون را در طی 2 هفته پس از درمان، آزمایش کند تا میزان اثر وارفارین را اندازه گیری کند.
داروی آپرپیتانت می تواند اثر محصولات کنترل بارداری هورمونی مانند قرص، پچ یا حلقه را کاهش داده و منجر به بارداری شود. هنگام استفاده از این دارو و به مدت 1 ماه پس از قطع مصرف این دارو، باید از روش های قابل اطمینان جلوگیری از بارداری، استفاده کنید. همچنین وجود لکه بینی یا خونریزی جدید واژینال را به پزشک اطلاع دهید؛ زیرا این موارد نشانه هایی از عدم موفقیت در پیشگیری از بارداری هستند.
آپرپیتانت بسیار شبیه فوساپرپیتانت است. در حین استفاده از این دارو از فوساپرپیتانت استفاده نکنید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت تپش قلب سریع / نامنظم، سرگیجه شدید و غش کردن باشد.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود و مصرف هر دوز دارو طبق دستورالعمل، اهمیت زیادی دارد. همینطور اگر یک دوز از دارو را فراموش کرده اید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید تا یک دوز جدید مشخص کند.دوز را به هیچ وجه دوبرابر نکنید.
شکل کپسول داروی آپرپیتانت را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری کنید. نوع شربت این دارو را در یخچال نگه داری کنید و پس از 72 ساعت، مایعات استفاده نشده را دور بریزید. دارو نباید یخ بزند. در زمان مصرف، شکل شربت این دارو را بیشتر از 3 ساعت در دمای محیط قرار ندهید. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.