آتروفی واژن عارضه ای است که اغلب خانم های یائسه یا آن ها در دوره گذار یائسگی هستند را تحت تاثیر قرار می دهد. طی این عارضه پوشش داخلی واژن به دلیل کمبود استروژن، خشکتر و نازکتر میشود. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز آتروفی واژن و نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
آتروفی واژن (واژینیت آتروفیک)، به نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیواره های واژن که ممکن است در نتیجه کاهش سطح استروژن در بدن اتفاق بیفتد، اطلاق می شود. آتروفی واژن اغلب پس از یائسگی رخ می دهد.
برای بسیاری از زنان، آتروفی واژن نه تنها مقاربت را دردناک می کند، بلکه منجر به بروز علائم ناراحت کننده ادراری نیز می شود. از آنجایی که این بیماری هم باعث بروز علائم واژن و هم علائم ادراری می شود، پزشکان از اصطلاح "سندرم ادراری تناسلی یائسگی (GSM)" برای توصیف آتروفی واژن و علائم همراه آن استفاده می کنند.
درمان های ساده و موثری برای GSM وجود دارد. کاهش سطح استروژن معمولاً منجر به بروز تغییراتی در بدن می شود، اما این بدان معنا نیست که باید تمام عمر را با مشکل GSM گذراند.
علائم و نشانه های سندرم ادراری تناسلی یائسگی (GSM) می تواند شامل موارد زیر باشد:
بسیاری از زنان یائسه معمولاً علائم GSM را تجربه می کنند. اما تنها تعداد کمی از آنها به دنبال درمان هستند. همچنین بسیاری از زنان ممکن است از صحبت کردن در مورد علائم خود با پزشک خود خجالت بکشند و ممکن است تسلیم زندگی با آن شوند.
در صورت بروز لکه بینی یا خونریزی غیرعادی واژن، ترشح غیر معمول، سوزش یا درد، با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین در صورت داشتن مقاربت دردناک می توان درد ناشی از آن را با استفاده از مرطوب کننده های واژینال یا روان کننده های برپایه آب برطرف نمود؛ اما در صورت عدم برطرف شدن باید به پزشک مراجعه نمود.
سندرم ادراری تناسلی یائسگی معمولاً به دلیل کاهش تولید استروژن ایجاد می شود. کاهش استروژن باعث نازک تر شدن، خشک تر شدن، انعطاف پذیری کمتر و شکننده تر شدن بافت واژن می شود.
کاهش سطح استروژن ممکن است در نتیجه شرایط زیر اتفاق بیفتد:
علائم و نشانههای GSM ممکن است در طی سالهای منتهی به یائسگی (دوران پیش از یائسگی) شروع به ایجاد احساس ناراحتی بکنند، یا ممکن است تا چندین سال پس از یائسگی مشکلی ایجاد نکنند. اگرچه این بیماری یک بیماری شایع است، اما همه زنان یائسه آن را تجربه نمی کنند. فعالیت جنسی منظم، با یا بدون شریک جنسی، می تواند به حفظ سلامت بافت های واژن کمک کند.
عوامل خاصی ممکن است در بروز GSM نقش داشته باشند، این عوامل عبارتند از:
سندرم ادراری تناسلی یائسگی می تواند خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:
داشتن فعالیت جنسی منظم، با یا بدون شریک جنسی، می تواند به پیشگیری از سندرم ادراری تناسلی یائسگی کمک کند. زیرا فعالیت جنسی باعث افزایش جریان خون به واژن شده و به حفظ سلامت بافت های سالم واژن کمک می کند.
تشخیص سندرم تناسلی ادراری یائسگی (GSM) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای درمان سندرم تناسلی ادراری یائسگی، پزشک ممکن است ابتدا گزینه های درمانی بدون نسخه از جمله موارد زیر را توصیه کند:
بهتر است از محصولاتی استفاده شود که حاوی گلیسیرین یا خاصیت گرم کنندگی نباشند زیرا زنانی که به این مواد حساس هستند ممکن است دچار سوزش شوند. همچنین در صورت استفاده از کاندوم نیز، باید از مصرف وازلین یا سایر فرآورده های با پایه نفت جهت روان سازی خودداری نمود، زیرا مواد نفتی در تماس با کاندوم های لاتکس باعث تجزیه آنها شود.
اگر این گزینه ها نتواند علائم را کاهش دهند، پزشک ممکن است گزینه های زیر را توصیه کند:
استروژن واژینال این مزیت را دارد که می تواند در دوزهای پایینتر مؤثر واقع شود و قرار گرفتن کل اندام های بدن در معرض استروژن را محدود کند، زیرا تنها مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود. همچنین ممکن است باعث تسکین مستقیم و بهتر علائم به نسبت استروژن خوراکی شود.
استروژن درمانی واژن، معمولاً به اشکال مختلفی انجام می شود. از آنجایی که به نظر می رسد همه آنها به یک اندازه مؤثر واقع شوند، بیمار و پزشک باید تصمیم بگیرند که کدام یک می تواند بهترین گزینه باشد.
کرم استروژن واژینال (Estris، Premarin). می توان این کرم را به طور مستقیم با اپلیکاتور و معمولاً قبل از خواب وارد واژن نمود. خانمها معمولاً روزانه به مدت یک تا سه هفته و سپس یک تا سه بار در هفته از آن استفاده میکنند، اما پزشک تعیین می کند که چه مقدار کرم و چند بار در روز باید استفاده نمود.
شیاف استروژن واژینال (Imvexxy). این شیاف های استروژن با دوز پایین را باید به صورت روزانه، در فاصله حدود 5 سانتی متری کانال واژن برای چند هفته استفاده نمود. سپس، بعد از آن، شیاف باید فقط دو بار در هفته استفاده شود.
حلقه استروژن واژینال (Estring، Femring). بیمار یا پزشک یک حلقه نرم و انعطاف پذیر را در قسمت بالایی واژن قرار می دهد. حلقه، دوز ثابتی از استروژن را در حالی که در جای خود قرار دارد آزاد می کند و معمولاً هر سه ماه یکبار باید تعویض شود. بسیاری از زنان از راحتی این حلقه استقبال می کنند. همچنین استفاده از حلقه متفاوت و با دوز بالاتر به عنوان یک درمان سیستمیک به جای موضعی در نظر گرفته می شود.
قرص استروژن واژینال (Vagifem). می توان از یک اپلیکاتور یک بار مصرف برای قرار دادن یک قرص واژینال استروژن در واژن استفاده نمود. پزشک تعداد و فواصل لازم استفاده از قرص را توضیح خواهد داد. به عنوان مثال، می توان آن را برای دو هفته اول به صورت روزانه و سپس دو بار در هفته از آن استفاده کرد.
مصرف روزانه این قرص می تواند به تسکین علائم متوسط تا شدید مقاربت دردناک در زنان مبتلا به GSM کمک کند. مصرف این دارو برای زنانی که مبتلا به سرطان پستان بوده اند یا در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پستان هستند، تأیید نشده است.
این دارو DHEA را به طور مستقیم به داخل واژن میرساند و به تسکین و کاهش درد در حین مقاربت کمک می کند. DHEA هورمونی است که به بدن در تولید هورمون های دیگر از جمله استروژن کمک می کند. در موارد آتروفی متوسط تا شدید واژن، پراسترون در شب و پیش از خواب استفاده می شود.
اگر خشکی واژن با سایر علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی متوسط یا شدید همراه باشد، پزشک ممکن است قرص، چسب یا ژل استروژن یا حلقه استروژن با دوز بالاتر را پیشنهاد کند. استروژنی که به صورت خوراکی مصرف می شود وارد کل سیستم بدن می شود. از پزشک خود بخواهید خطرات و فواید استروژن خوراکی را توضیح دهد و اینکه آیا نیاز به مصرف هورمون دیگری به نام پروژستین همراه با استروژن نیز دارید یا خیر.
لیدوکائین موضعی که به عنوان پماد یا ژل تجویزی موجود است، می تواند برای کاهش احساس ناراحتی مرتبط با فعالیت جنسی استفاده شود. معمولاً بهترین زمان برای استفاده از لیدوکائین موضعی، 10 دقیقه پیش از شروع آن است.
اگر سابقه ابتلا به سرطان پستان دارید، به پزشک خود اطلاع دهید:
در صورت ابتلا به خشکی یا تحریک واژن، ممکن است موارد زیر بتوانند باعث تسکین آن شوند:
برخی از داروهای جایگزین برای درمان خشکی واژن و التهاب ناشی از یائسگی استفاده میشوند، اما تنها تعداد کمی از این روش ها و درمان ها براساس شواهد کافی آزمایشهای بالینی مورد تایید واقع شده اند. با این حال علاقه به طب مکمل و جایگزین در حال افزایش است و محققان در حال بررسی تعیین میزان مزایا و خطرات درمان های جایگزین مختلف برای سندرم ادراری تناسلی یائسگی هستند.
قبل از مصرف هر گونه مکمل گیاهی یا غذایی برای کاهش علائم قبل از یائسگی یا یائسگی با پزشک خود صحبت کنید. زیرا سازمان غذا و دارو محصولات گیاهی خاصی را معرفی نکرده است و برخی نیز ممکن است با داروهای دیگری که مصرف می کنید تداخل داشته باشند و باعث به خطر انداختن سلامت شما شوند.
اگر قبلاً به پزشک متخصص در زمینه سلامت زنان (متخصص زنان یا متخصص سلامت زنان داخلی) مراجعه نکرده اید، پزشک عمومی ممکن است شما را به یک پزشک متخصص ارجاع دهد.
در زیر برخی از اطلاعات برای کمک به آمادگی برای ملاقات با پزشک و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است:
یکی از اعضای خانواده یا دوست خود را همراه داشته باشید. بعضی اوقات یادآوری تمام اطلاعات ارائه شده در هنگام قرار ملاقات دشوار است. شخصی که شما را همراهی می کند، می تواند به شما در یادآوری نکات پزشک کمک کند.
سوالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید. لیستی از سوالات که می تواند به شما کمک کند تا از وقت خود نهایت استفاده را ببرید.
برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید عبارتند از:
پزشک احتمالاً در مورد علائم سوالاتی از شما پرسیده و وضعیت هورمونی شما را ارزیابی کند. سوالاتی که پزشک ممکن است بپرسد عبارتند از: