سرطان لب یکی از انواع سرطان دهان است. این بیماری معمولاً در سلولهای سطحی پوشاننده لبها ایجاد می شود. این بیماری اغلب در مراحل اولیه تشخیص داده شده و به همین دلیل درمان آن آسان تر بوده و شانس درمان زیادی دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز سرطان لب، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
سرطان لب در پوست لب ایجاد می شود. سرطان لب می تواند در هر نقطه از لب بالا یا پایین رخ دهد، اما بیشتر در لب پایین دیده می شود. سرطان لب نوعی سرطان دهان محسوب می شود.
بیشتر سرطان های لب از نوع کارسینوم سلول سنگفرشی می باشند، به این معنا که از سلول های نازک و تخت در لایه میانی و خارجی پوست (سلول های سنگفرشی) آغاز می شوند.
عوامل خطرساز سرطان لب شامل قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب و استعمال دخانیات می باشد. با محافظت از صورت در برابر آفتاب با کلاه یا ضد آفتاب و ترک سیگار، می توان خطر ابتلا به سرطان لب را کاهش داد.
درمان سرطان لب معمولاً با جراحی برای برداشتن بافت سرطانی است. برای سرطان های کوچک لب، جراحی ممکن است یک عمل جزئی باشد و حداقل تأثیری روی ظاهر داشته باشد.
برای سرطان های پیشرفته تر لب، ممکن است جراحی گسترده تری لازم باشد. برنامه ریزی صحیح درمان و بازسازی دقیق بافت می تواند توانایی را در خوردن غذا و صحبت طبیعی را حفظ کرده و همچنین بعد از جراحی، همچنان ظاهر مطلوب باشد.
علائم و نشانه های سرطان لب عبارتند از:
اگر علائم و نشانه های مداومی دارید که شما را نگران می کند به پزشک مراجعه کنید.
مشخص نیست که چه عواملی باعث سرطان لب می شوند.
به طور کلی، سرطان زمانی شروع می شود که تغییراتی (جهش) در DNA سلول ها ایجاد شود. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است وظیفه سلول را مشخص می کند. این تغییرات به سلول این پیام را می دهد که در صورت مرگ سلول های سالم، تکثیر غیرقابل کنترل را شروع کرده و به زندگی ادامه دهند. تجمع سلول ها توموری را تشکیل می دهد که می تواند به بافت طبیعی بدن حمله کرده و آنها را از بین ببرد.
عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان لب را افزایش دهند عبارتند از:
برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان لب، بهتر است:
آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان لب استفاده می شود عبارتند از:
درمان های سرطان لب شامل موارد زیر است:
عمل جراحي. جراحی برای از بین بردن سرطان لب و حاشیه بافت سالم اطراف آن استفاده می شود. سپس جراح، لب را ترمیم می کند تا غذا خوردن، آشامیدن و صحبت به حالت طبیعی برگردد. از تکنیک های کاهش اثر زخم نیز استفاده می شود.
برای سرطان های کوچک لب، ترمیم لب پس از جراحی ممکن است یک روش ساده باشد. اما برای سرطان های پیشرفته تر و بزرگتر لب، ممکن است به جراحان ماهر پلاستیک و ترمیمی برای ترمیم لب نیاز باشد. جراحی ترمیمی می تواند به صورت پیوند بافت و پوست از قسمت دیگری از بدن باشد.
در جراحی سرطان لب ممکن است گره های لنفاوی سرطانی در گردن نیز برداشته شوند.
رادیوتراپی (پرتو درمانی). در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. پرتودرمانی برای سرطان لب ممکن است به تنهایی یا بعد از جراحی استفاده شود. پرتودهی ممکن است فقط به سمت لب باشد یا ممکن است به سمت گره های لنفاوی گردن نیز باشد.
در رادیوتراپی لب، از یک دستگاه بزرگ که دقیقاً پرتوهای انرژی را بر روی ناحیه مورد نظر متمرکز می کند، استفاده می شود. اما در بعضی موارد می توان پرتودهی را مستقیماً از روی لب انجام داد و برای مدت کوتاهی آن را در محل خود نگاه گذاشت، این روش براکی تراپی نامیده می شود و به پزشکان امکان می دهد از دوزهای بالاتری برای پرتودهی استفاده کنند.
تشخیص سرطان می تواند زندگی را برای همیشه تغییر دهد. هر فرد روش خود را برای کنار آمدن با تغییرات عاطفی و جسمی که سرطان به وجود می آورد پیدا می کند. اما در ابتدای تشخیص، گاهی اوقات دشوار است که بدانید چه باید کرد.
در اینجا چند راهکار ساده برای کنار آمدن با بیماری آمده است:
در صورت مشاهده علائم و نشانه هایی که شما را نگران می کند، به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک احتمال ابتلا به سرطان لب را بدهد، ممکن است شما را به متخصص پوست یا متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع دهد.
از آنجا که قرارها می توانند مختصر باشند و از آنجا که اغلب موضوعات مختلفی برای پوشش وجود دارد، بهتر است که آماده باشید. در اینجا برخی از اطلاعات برای کمک به شما در آماده شدن و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است.
از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. در زمان تعیین وقت، حتماً بپرسید که آیا لازم است کاری مانند محدود کردن رژیم غذایی از قبل انجام دهید یا خیر.
یک همراه داشته باشید. گاهی اوقات ممکن است موردی را فراموش کنید که همراه شما می تواند به خاطر داشته باشد.
سوالاتی که از پزشک دارید را یادداشت کنید.
وقت شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند تا از وقت خود استفاده کنید. سوالات را از مهم ترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. در مورد سرطان لب، برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کرده اید، از پرسیدن سوالات دیگری که برای شما پیش می آید تردید نکنید.
پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است مفید باشد. پزشک شما ممکن است بپرسد: