آملوبلاستوما

Ameloblastoma

آملوبلاستوما، نوعی تومور نادر و معمولاً خوش خیم است که بیشتر در فک پایین و در موارد معدودی در فک بالا بروز می کند. آملوبلاستوما می تواند به صورت تومورهای توپر یا کیست مانند ظاهر شود. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز آملوبلاستوما، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

آملوبلاستوما

آملوبلاستوما نوع نادری از تومورها (تومور خوش خیم) است که از فک، اغلب از نزدیکی دندان عقل یا دندان مولر شروع می شود. این تومور از سلول هایی تشکیل می شود که از مینای دندان محافظت می کنند.

آملوبلاستوما در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد. هر کسی می تواند به این نوع تومورها مبتلا شود؛ اما اغلب در بزرگسالان 30 تا 60 ساله دیده می شود.

شایع ترین نوع آملوبلاستوما، نوع خوش خیم اما تهاجمی آن است که به شکل تومور بزرگی در استخوان فک ظاهر شده و سریع رشد می کند. درمان ها معمولاً شامل جراحی و پرتودرمانی می باشد. در برخی موارد، ممکن است جراحی زیبایی و بازسازی فک، برای بازیابی دندان ها، فک و ظاهر صورت ضروری باشد. برخی از انواع آملوبلاستوما، کمتر تهاجمی هستند.

ایجاد تومور آملوبلاستوما در فک

علائم

آملوبلاستوما اغلب در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمی کند، اما با رشد تومور علائم و نشانه ها می توانند به صورت درد و لمس یا مشاهده توده یا تورم در فک باشند.

اگر تومور درمان نشود، می تواند بسیار بزرگ شود و شکل طبیعی نیمه پایینی صورت و فک را مخدوش و دندان ها را از حالت و موقعیت اصلی خود خارج کند.

علل بیماری

آملوبلاستوما در سلول هایی شروع می شود که پوشش محافظ مینای دندان را تشکیل می دهند؛ در مواردی به ندرت ممکن است از بافت لثه آغاز شود. علت دقیق ایجاد تومور تومور نامشخص است، اما به نظر می رسد بعضی از تغییرهای ژنتیکی (جهش) می توانند در بروز آملوبلاستوما نقش داشته باشد. این تغییرات ژنتیکی ممکن است بر محل تومور، نوع سلول های درگیر و سرعت رشد تومور تأثیر بگذارد.

چهار دسته اصلی در طبقه بندی آملوبلاستوما عبارتند از:

  • آملوبلاستومای معمولی. این نوع، شایع ترین نوع بیماری است که معمولاً به طور تهاجمی در استخوان فک پایین رشد می کند. آملوبلاستومای معمولی در حدود 10٪ از موارد، پس از درمان عود می کند.
  • آملوبلاستومای یونیکیستیک. این نوع کمتر تهاجمی است، اما اغلب در سنین پایین تر رخ می دهد. به طور معمول، تومور در پشت استخوان فک پایین و در کنار دندان های عقل ایجاد می شود. عود پس از درمان امکان پذیر است.
  • آملوبلاستوما محیطی. این نوع نادر است و لثه و بافت دهان را در فک بالا یا پایین تحت تأثیر قرار می دهد. احتمال عود تومور پس از درمان کم است.
  • آملوبلاستوما متاستاز کننده. این نوع بسیار نادر است و با مشاهده سلول های توموری که دور از محل اولیه در فک ایجاد شده اند، شناخته می شود.

عوارض بیماری

آملوبلاستوما در موارد معدودی می تواند به نواحی دیگر بدن مانند غدد لنفاوی در گردن و ریه ها گسترش یابند (متاستاز کنند).

آملوبلاستوما ممکن است پس از درمان عود کند.

تشخیص

تشخیص آملوبلاستوما به کمک روش های زیر انجام می شود:

  • تصویربرداری. رادیوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی به پزشکان کمک می کند تا گستردگی بیماری را تشخیص دهند. گاهی در اسکن ساده ای که در مطب دندانپزشکی گرفته می شود، تومور به طور اتفاقی مشاهده می شود.
  • ارزیابی و بررسی بافت. برای تأیید تشخیص، پزشکان ممکن است نمونه ای از بافت مشکوک را برای بررسی به آزمایشگاه بفرستند.

تشخیص آملوبلاستوما با تصویربرداری

درمان

درمان آملوبلاستوما می تواند به کمک روش های زیر انجام شود:

  • عمل جراحی برای برداشتن تومور. معمولاً درمان اصلی و اولیه آملوبلاستوما جراحی برای برداشتن تومور است. آملوبلاستوما اغلب استخوان فک را درگیر می کند؛ بنابراین ممکن است لازم باشد که جراحان، قسمت آسیب دیده فک را بردارند. جراحی، خطر عود آملوبلاستوما را کاهش می دهد.
  • جراحی برای ترمیم فک. اگر جراحی، شامل برداشتن قسمتی از استخوان فک باشد، جراحان می توانند فک را ترمیم و بازسازی کنند. این روش می تواند به بهبود ظاهر و عملکرد فک و همچنین غذاخوردن و صحبت کردن کمک کند.
  • رادیوتراپی (پرتو درمانی). گاهی پس از جراحی یا زمانی که امکان جراحی وجود ندارد، پرتودرمانی (درمانی با استفاده از پرتوهای پرانرژی) تجویز می شود.
  • پروتزها. دندانپزشکان متخصص پروتز می توانند جایگزین هایی مصنوعی برای دندان های از بین رفته یا دیگر ساختارهای طبیعی آسیب دیده در دهان بسازند.
  • مراقبت های حمایتی. متخصصان می توانند در حین و بعد از درمان، در بهبود مشکلات ناشی از صحبتکردن، بلعیدن و غذاخوردن کمک کنند.

درمان آملوبلاستوما با پرتودرمانی

پس از درمان، احتمالاً برای چندین سال نیاز به ملاقات و پیگیری منظم خواهد بود.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره