آیوبنگوان ید-131 (نام تجاری: آزدرا)، از دسته رادیوداروهای درمانی است که در درمان برخی تومورها از جمله فئوکروموسایتوما و پاراگانگلیوما کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آیوبنگوان ید-131، عوارض جانبی . تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: آیوبنگوان ید-131
نام تجاری: آزدرا
آیوبنگوان ید-131 برای درمان برخی سرطان های خاص (فئوکروموسیتوما، پاراگانگلیوم) استفاده می شود. ایوبنگوان- ید 131 نوعی داروی رادیواکتیو است. این ماده در سلول های خاص سرطانی رسوب کرده و باعث مرگ آنها می شود.
آیوبنگوان ید-131 طبق دستور پزشک متخصص و معمولاً در 2 دوز با حداقل فاصله زمانی 90 روز بصورت وریدی تزریق می شود.
دوز مصرفی براساس شرایط پزشکی، وزن، آزمایش های آزمایشگاهی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.
پزشک ممکن است برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی، داروهای دیگری (مانند داروهای جلوگیری از حالت تهوع) را تجویز کند تا قبل از هر تزریق استفاده کنید. پزشک همچنین دارویی را برای کمک به محافظت از غده تیروئید تجویز می کند، که فرد بیمار باید مصرف آن را 24 ساعت قبل تزریق شروع و حداقل تا 10 روز بعد از هر دوز ادامه دهد. برای کاهش آسیب به مثانه نیز، باید حداقل 8 لیوان (68 اونس / 2 لیتر) مایعات را در طول روز مصرف کنید و این کار را حداقل 1 روز قبل از تزریق شروع کرده و سپس به مدت یک هفته بعد از هر دوز ادامه دهید. با دقت از تمام دستورالعمل های پزشک خود پیروی کنید.
سرگیجه، خستگی، سردرد، حالت تهوع، استفراغ، اسهال / یبوست، شکم درد، تغییر در طعم غذا، خشکی دهان، گلو درد یا از دست دادن اشتها می توانند از عوارض آیوبنگوان ید-131 باشند. در برخی موارد نیز حالت تهوع و استفراغ ممکن است تشدید یابد که در این صورت پزشک ممکن است برای جلوگیری یا تسکین حالت تهوع و استفراغ دارو تجویز کند. همچنین محدود کردن و کاهش وعده غذایی، نخوردن غذا قبل از درمان یا محدود کردن فعالیت بدنی می تواند به کاهش برخی از این اثرات کمک کند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، بلافاصله به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا خوابیده، به آرامی بلند شوید.
برای از بین بردن خشکی دهان، می توانید از مکیدن آب نبات (بدون قند) سفت یا چیپس یخ، جویدن آدامس (بدون قند)، نوشیدن آب یا از جایگزین های بزاق استفاده کنید.
ریزش موقت مو می تواند یکی دیگر از عوارض جانبی آیوبنگوان ید-131 باشد که بعد از اتمام دوره مصرف دارو، موها مجدداً رشد خواهند کرد.
بیشتر افراد با مصرف آیوبنگوان ید-131، دچار عوارض جانبی جدی می شوند. به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. نظارت دقیق توسط پزشک می تواند خطر بروز عوارض جانبی را کاهش دهد.
این دارو می تواند باعث افزایش فشار خون شود؛ بنابراین فشار خون خود را به طور مرتب بررسی کنید و در صورت بالا بودن نتایج به پزشک اطلاع دهید.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: کبودی / خونریزی آسان، اختلالات آسیب کلیه (مانند تغییر در مقدار ادرار) بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
آیوبنگوان ید-131 می تواند توانایی بدن در مبارزه با عفونت را کاهش دهد، یا ممکن است باعث شود فرد به یک عفونت جدی مبتلا شود و یا هر عفونتی را تشدید کند. بنابراین در صورت بروز علائم عفونت مانند گلودرد مداوم، تب، لرز یا سرفه، پزشک را سریعاً مطلع سازید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عوارض پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی آیوبنگوان ید-131 را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف ایوبنگوان - ید 131 در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: اختلالات کلیوی، بیماری تیروئید، فشار خون بالا مطلع سازید.
آیوبنگوان ید-131 می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت شود، یا ممکن است عفونت های فعلی را تشدید کند. از تماس با افرادی که ممکن است دارای بیماری هایی (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) باشند پرهیز کنید. همچنین اگر در معرض بیماری های مسری قرار گرفته اید و یا تمایل دارید اطلاعات بیشتری از این شرایط کسب کنید با پزشک خود صحبت کنید.
بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید و نیز از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن استنشاقی آنفولانزا) خودداری کنید.
همچنین در تماس با اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر که احتمال بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی با آنها وجود دارد، احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.
آیوبنگوان ید-131 ممکن است باعث ایجاد سرگیجه شود و مصرف الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند آن را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
این دارو ممکن است خطر ابتلا به سایر سرطان ها (مانند سندرم میلودیسپلاستیک، سرطان خون) را نیز افزایش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
کودکان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو نشان دهند.
همچنین آیوبنگوان ید-131 ممکن است بر توانایی فرزندآوری تأثیر بگذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشک خود را مطلع سازید. هنگام مصرف آیوبنگوان ید-131 نباید باردار شوید؛ زیرا ایوبنگوان- ید 131 ممکن است به جنین آسیب برساند. مردان باید هنگام استفاده از این دارو و به مدت 4 ماه پس از قطع درمان، از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنند. زنان نیز در سنین باروری باید هنگام استفاده از این دارو و به مدت 7 ماه پس از قطع درمان، در مورد روش های مطمئن پیشگیری از بارداری اطلاعات کسب کنند. اگر باردار هستید، بلافاصله در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
انتقال این دارو به شیر مادر هنوز مشخص نیست. به دلیل بروز خطرات احتمالی برای نوزاد، شیردهی در هنگام استفاده از این دارو و تا 80 روز پس از مصرف آخرین دوز توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آیوبنگوان ید-131 را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن، تنگی نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
بهتر است آزمایش های آزمایشگاهی / پزشکی (مانند شمارش کامل فاکتورهای خونی، عملکرد کلیه یا تیروئید، فشار خون) هنگام مصرف آن انجام شود. زنان نیز در سنین باروری باید قبل از شروع مصرف این دارو آزمایش بارداری انجام دهند. تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را نگه دارید.
برای دریافت بهترین نتیجه بهتر است دریافت هر دوز از دارو طبق دستورالعمل برنامه ریزی شده انجام شود. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، برای تعیین یک برنامه دوز جدید با پزشک خود مشورت کنید. برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
چونکه این دارو رادیواکتیو است و شرایط نگهداری خاصی (مثلا دمای منفی 70 درجه سانتی گراد و یا باکس های حمل و نقل مخصوص) دارد، قابل نگهداری در منزل نیست و تنها در بیمارستان یا مطب تزریق می شود.