ایبریتوموماب

Ibritumomab
نام های تجاری

ایبریتوموماب (نام تجاری: زوالین) دارویی مورد استفاده در درمان هدفمند سرطان است که در درمان برخی سرطان های خون و لنف کاربرد دارد. ماده رادیواکتیو این دارو به تخریب سریع تر سلول های سرطانی کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف ایبریتوموماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: ایبریتوموماب

نام تجاری: زوالینY-90، زوالین ln-11

موارد مصرف

داروی ایبریتوموماب

ایبریتوموماب با یک ماده رادیواکتیو خاص (ایتریوم-90) ترکیب شده و همراه با ریتوکسیماب (مبترا) برای درمان نوع خاصی از سرطان (لنفوم سلول غیر هوچکین سلول B) در بیمارانی که سرطانشان بازگشته است یا به سایر درمان ها پاسخ نداده است، مصرف می شود. ایبریتوموماب تیوکستان و ریتوکسیماب تحت عنوان آنتی بادی مونوکلونال شناخته می شوند. این داروها برخی از سلول های سرطانی خون و سیستم ایمنی بدن (سلول های B) را از بین می برند. ایتریوم-90 به از بین بردن سلول های سرطانی کمک می کند.

ایبریتوموماب موثر در درمان سرطان خون

اَشکال دارویی

کیت داخل وریدی (3.2 میلی گرم / 2 میلی لیتر)

زمان و نحوه مصرف

ایبریتوموماب، توسط پزشک و به صورت داخل وریدی به بیماران تزریق می شود. دوز دارو بر اساس شرایط پزشکی فرد بیمار، وزن و میزان پاسخ دهی او به درمان، تعیین خواهد شد.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم / معده، سرفه، سرگیجه، سردرد، گرگرفتگی یا از دست دادن اشتها ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

عوارض ایبریتوموماب

مصرف کنندگان ایبریتوموماب ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این وجود، پزشک معالجتان این دارو را برایتان تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. نظارت دقیق توسط پزشک، خطرات ناشی از این دارو را کاهش خواهد داد.

در صورت وقوع هریک از عوارض جانبی جدی زیر، فوراً پزشک معالجتان را مطلع سازید: درد / تورم در محل تزریق، تورم مچ پا / پا، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند اضطراب)، مدفوع سیاه، استفراغی شبیه به تفاله قهوه و خونریزی واژینال.

در صورت وقوع هر یک از عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: ضعف در یک طرف بدن، مشکلات بینایی، گیجی و اختلال در گفتار.

ایبریتوموماب به ندرت باعث ایجاد سایر سرطان ها (مانند سندرم میلودایسپلاستیک-MDS، سرطان خون حاد میلوژن-AML) می شود که این امر منجر به اختلالات خونی بسیار جدی خواهد شد.

واکنش بسیار جدی آلرژیک نسبت به این محصول، به ندرت رخ می دهد. با این وجود در صورت مشاهده علائم واکنش های جدی آلرژیک از جمله موارد زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: راش، خارش / تورم (مخصوصاً صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و دشواری در تنفس.

البته موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی احتمالی را در برنمی گیرد. در صورت مشاهده علائمی به غیر از موارد بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از شروع ایبریتوموماب، در صورت داشتن حساسیت به آن و یا به سایر داروهای موجود در برنامه درمانی تان (ریتوکسیماب، ایتریوم-90) یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول، ممکن است حاوی اجزا غیرفعالی باشد که میتواند منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

پیش از مصرف ایبریتوموماب، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر مطلع سازید: اختلالات خون / مغز استخوان (مانند نوتروپنی، ترومبوسیتوپنی)، عفونت های اخیر/ فعلی.

احتیاط مصرف ایبریتوموماب

ایبریتوموماب باعث سرگیجه می شود. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) این سرگیجه را تشدید خواهند کرد. تا زمانی که نتوانسته اید فعالیت هایی مانند رانندگی، کار با ماشین آلات یا هرنوع فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری دارد را با خیال راحت انجام دهید، از انجام آنها خودداری نمایید. نوشیدنی های الکل دار را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشکتان صحبت کنید.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، به اطلاع پزشک یا دندانپزشک خود برسانید که در حال مصرف این دارو هستید.

بدون رضایت پزشک، از انجام هرگونه ایمن سازی / واکسیناسیون خودداری نمایید. همچنین از تماس با افرادی که به تازگی واکسن خوراکی فلج اطفال و یا واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود را دریافت کرده اند، خودداری نمایید.

برای پیشگیری از شیوع عفونت، دستانتان را به خوبی بشویید.

برای کاهش خطر بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری نمایید.

ایبریتوموماب از خون انسان ساخته می شود. حتی اگر خون به دقت مورد آزمایش قرار گرفته باشد و این دارو فرآیند تولید خاصی را طی کرده باشد، باز هم احتمال بسیار کمی وجود دارد که بیماران از طریق این دارو به عفونت هایی (مانند ویروس هپاتیت) مبتلا شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشکتان را مطلع سازید. هنگام مصرف ایبریتوموماب تیوکستان نباید باردار شوید زیرا ممکن است به جنین آسیب برساند. زنان و مردانی که این دارو را مصرف می کنند، می بایست در طول درمان و 12 ماه پس از قطع درمان، از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند. اگر شما یا همسرتان باردار هستید، فوراً در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشکتان صحبت کنید.

مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. به دلیل وجود خطرات احتمالی برای نوزاد شیرخوار، شیردهی هنگام مصرف این دارو و به مدت 6 ماه پس از قطع آن، توصیه نمی شود. پیش از شیردهی با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی، نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و یا خطرات ناشی از عوارض جانبی جدی را افزایش خواهند داد. این یادداشت، حاوی همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمامی داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) بنویسید و آن را در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تأیید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.

محصولاتی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از: داروهای تاثیرگزار بر سیستم ایمنی بدن (مانند آزاتیوپرین، سیکلوسپورین، کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون)، داروهایی که می توانند باعث خونریزی / کبودی شوند (مانند "داروهای رقیق کننده خون" مانند وارفارین / هپارین، داروهای ضد پلاکت مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن / آسپیرین).

در صورت تجویز آسپیرین به دلایل پزشکی خاص مانند حمله قلبی یا پیشگیری از سکته مغزی، مصرف آن می بایست با دوز کم (معمولاً در دوزهای 81-325 میلی گرم در روز) ادامه یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

سوء مصرف

اگر فردی بیش از حد این دارو را مصرف کند، دچار علائم جدی مانند غش کردن یا دشواری در تنفس می شود. در این هنگام با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. سایر علائم سوء مصرف این دارو عبارتند از: علائم عفونت (مانند تب، گلودرد مداوم)، کبودی / خونریزی آسان، خستگی غیرعادی، ضربان قلب سریع / تپش قلب.

توجه

از انجام منظم تست های آزمایشگاهی / پزشکی دوره ای (مانند شمارش کامل سلول های خونی، پلاکت، فشار خون) غافل نشوید. انجام منظم این آزمایش ها، به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی و بروز عوارض جانبی کمک خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از این دارو بصورت برنامه ریزی شده و طبق دستورالعمل، بسیار حائز اهمیت است و باعث اثرگزاری بیشتر این دارو خواهد شد. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از این دارو، با پزشکتان برای تعیین یک برنامه دوز جدید، تماس بگیرید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی ایبریتوموماب را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره