سیکلوکاپرون (ترانکسامیک اسید)

Cyklokapron (Tranexamic Acid)
نام های تجاری

ترانکسامیک اسید (نام تجاری: سیکلوکاپرون)، از دسته داروهای کنترل انعقاد خون است که مانع خونریزی های شدید می شود. ترانکسامیک اسید به دو صورت وجود دارد، که یک نوع آن برای خونریزی های شدید در دوران پریود و نوع سیکلوکاپرون آن برای جلوگیری از خونریزی بیماران مبتلا به هموفیلی و سایر بیماری های خونی کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سیکلوکاپرون، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: ترانکسامیک اسید

نام های تجاری: سیکلوکاپرون

موارد مصرف

داروی سیکلوکاپرون (ترانکسامیک اسید)

سیکلوکاپرون در افراد مبتلا به نوع خاصی از اختلالات خونریزی دهنده (هموفیلی) برای پیشگیری و کاهش خونریزی ناشی از کشیدن دندان به صورت کوتاه مدت استفاده می شود؛ همچنین در افراد مبتلا به سایر بیماری های خونریزی دهنده پرخطر برای کنترل خونریزی در مواقعی مانند بعد از جراحی یا جراحت، در هنگام خونریزی شدید بینی یا قاعدگی استفاده می شود. این دارو به دسته ای از داروهای شناخته شده به عنوان آنتی فیبرینولیتیک تعلق دارد.

کنترل بیماری هموفیلی با داروی سیکلوکاپرون

زمان و نحوه مصرف

سیکلوکاپرون را به صورت خوراکی، معمولاً 2 تا 4 بار در روز یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.

دوز و طول درمان بر اساس وضعیت بیماری و پاسخ به درمان تعیین می شود. دوز نیز بر اساس وزن سنجیده می شود. دوز خود را افزایش ندهید، آن را به دفعات بیشتر یا برای مدت طولانی تر از زمان تجویز شده مصرف نکنید.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

در صورت تداوم یا تشدید وضعیت بیماری، به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا سرگیجه می توانند از عوارض سیکلوکاپرون باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف سیکلوکاپرون، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی جدی، از جمله: مشکلات چشم / پلک، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی داروی سیکلوکاپرون

اگرچه بعید است، اما سیکلوکاپرون می تواند باعث مشکلات جدی در لخته شدن خون و تغییرات بینایی شود. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدی: درد قفسه سینه / فک / بازوی چپ، تنگی نفس ناگهانی، سرفه خونی، غش، درد / تورم / گرمی در کشاله ران / ساق پا، تورم / ضعف / قرمزی / درد در بازوها / پاها، گیجی، مشکل در صحبت کردن، ضعف در یک طرف بدن، تغییرات بینایی (مانند تغییر دید رنگ، از دست دادن بینایی) فوراً به پزشک مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به سیکلوکاپرون نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی سیکلوکاپرون را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف سیکلوکاپرون، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

درصورت وجود بیماری خاص، از سیکلوکاپرون نباید استفاده شود. قبل از استفاده از این دارو، در صورت وجود مواردی مانند وجود لخته های خون در اندام ها (مانند پاها، ریه ها، مغز، چشم)، خونریزی در مغز (خون ریزی زیر آکنوئید)، مشکلات بینایی و تشخیص رنگ ها با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

ایجاد لخته خون از موارد احتیاطی مصرف داروی سیکلوکاپرون

همچنین قبل از مصرف سیکلوکاپرون، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: سابقه ایجاد لخته خون، بیماری های مرتبط با لخته شدن خون (انعقاد داخل عروقی منتشر-DIC)، بیماری های کلیوی (از جمله وجود خون در ادرار)، خونریزی نامنظم قاعدگی با علت ناشناخته، مطلع سازید.

سیکلوکاپرون ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

عملکرد کلیه با افزایش سن کاهش می یابد. این دارو توسط کلیه ها دفع می شود و افراد مسن نسبت به اثرات این دارو حساس تر هستند.

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری مصرف شود. خطرات و فواید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

این دارو وارد شیر مادر می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سیکلوکاپرون را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که احتمال دارد با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: رقیق کننده های خون (ضد انعقادها مانند وارفارین، هپارین)، داروهایی که از خونریزی جلوگیری می کنند (از جمله کمپلکس فاکتور IX، کنسانتره های انعقادی ضد مهارکننده)، استروژن ها، کنترل بارداری هورمونی (مانند قرص ها، پچ، حلقه)، تیبولون.

تداخل داروی هپارین با داروی سیکلوکاپرون

تمام برچسب های داروهای تجویزی و بدون نسخه را به دقت بررسی کنید، زیرا بسیاری از داروها حاوی مسکن های ضددرد / کاهنده تب (NSAIDs مانند آسپیرین، ایبوپروفن، ناپروکسن) هستند که می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند. در صورت تجویز پزشک به دلایل خاص پزشکی مانند پیشگیری از حمله قلبی یا سکته (معمولاً 81-162 میلی گرم در روز) آسپیرین با دوز پایین باید ادامه یابد. از پزشک خود یا پزشک داروخانه جزئیات بیشتر را بپرسید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت سرگیجه شدید، استفراغ باشد.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (مانند معاینه چشم) باید به صورت دوره ای برای نظارت بر پیشرفت یا بررسی عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق بین 59-86 درجه فارنهایت (15-30 درجه سانتیگراد) دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره