اکتمرا (توسیلیزوماب)

Actemra (Tocilizumab)
نام های تجاری

توسیلیزوماب که به نام اکتمرا نیز شناخته می شود یکی از داروهایی است که در بعضی موارد و تحت شرایط خاصی در درمان انواع آرتریت کاربرد دارد. همچنین اکتمرا می تواند به بهبود شرایط تنفسی برخی از بیماران مبتلا به کووید-19 که به ونتیلاتور احتیاج دارند نیز کمک کند.

بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19) در افراد بستری در بیمارستان که داروهای استروئیدی دریافت می‌کنند و به اکسیژن مکمل، دستگاه تنفس مصنوعی یا ECMO (دستگاه قلب و ریه که به افزایش اکسیژن در خون کمک می‌کند) نیاز دارند.

نام تجاری: اکتمرا

نام عمومی: توسیلیزوماب

موارد مصرف

داروی اکتمرا (Actemra)

داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) به تنهایی یا به همراه سایر داروها برای درمان آرتریت روماتوئید متوسط ​​تا شدید در بزرگسالان استفاده می شود. این ماده همچنین برای درمان آرتریت روماتوئید در نوجوانان (مانند آرتریت ایدیوپاتیک سیستمیک در نوجوانان-SJIA، آرتریت ایدیوپاتیک چندین مفصل در نوجوانان -PJIA) استفاده می شود.

داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) به کاهش درد و تورم ناشی از آرتریت روماتوئید کمک می کند. توسیلیزوماب همچنین برای درمان واکنش (سندرم انتشار سایتوکین-CRS) ناشی از برخی از درمان های سرطان استفاده شود. توسیلیزوماب به گروهی از داروها تعلق دارد که به عنوان مسدود کننده های اینترلوکین-6 (IL-6) شناخته می شوند. این ماده IL-6 را ماده ای که توسط بدن برای تورم (التهاب) ایجاد می شود مسدود می کند.

درمان آرتریت روماتوئید با داروی اکتمرا (توسیلیزوماب)

اَشکال دارویی

محلول تزریق درون وریدی (20 میلی گرم در میلی لیتر)؛
محلول تزریق زیر جلدی (162 میلی گرم / 0.9 میلی لیتر)

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف این دارو، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

این دارو به دستور یک پزشک متخصص تجویز می شود. داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) به آهستگی در ورید و به مدت 60 دقیقه تزریق می شود. برای درمان آرتریت روماتوئید در بزرگسالان یا PJIA، این دارو معمولاً هر 4 هفته تجویز می شود.

برای درمان این بیماری، این دارو معمولاً هر 2 هفته تجویز می شود. برای درمان سندروم انتشار سایتوکین، این دارو یک بار تجویز می شود و سپس در صورت نیاز به دوزهای بیشتر، طبق دستور پزشک انجام می شود.

دوز مصرفی بر اساس شرایط پزشکی، سن، وزن، آزمایشات آزمایشگاهی و پاسخ به درمان متفاوت است.

بیشترین اثربخشی دارو Actemra در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، روز های دریافت دارو را در تقویم علامت گذاری کنید.

در صورت عدم بهبودی یا وخامت شرایط به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

سردرد یا درد / قرمزی / تورم در محل تزریق می تواند از عوارض جانبی داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) باشند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: درد معده / شکم، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

عوارض جانبی داروی اکتمرا (توسیلیزوماب)

توسیلیزوماب به ندرت باعث عوارضی مثل بیماری های کبدی جدی (بعضاً خطرناک) می شود. این وضع ممکن است ماه‌ها تا سال ها پس از شروع مصرف این دارو رخ دهد. بروز علائم بیماری کبدی، مانند تهوع / استفراغی که بهبود نمی یابد، از دست دادن اشتها، زردی چشم / پوست، ادرار تیره را فوراً به پزشک اطلاع دهید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش/ تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف داروی اکتمرا (توسیلیزوماب)، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: دیابت، مشکلات سیستم ایمنی بدن، عفونت (از جمله در گذشته / در حال حاضر / عود)، مشکلات کبدی، شمارش سلول های خونی پایین، مشکلات سیستم عصبی (مانند مالتیپل اسکلروزیس-ام اس)، مشکلات معده / شکم (مانند زخم، دیورتیکولیت) مطلع سازید.

توسیلیزوماب می تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دهد یا عفونت های فعلی را تشدید کند. بنابراین، برای جلوگیری از انتقال بیماری، دستان خود را به خوبی بشویید.

از تماس با افرادی که احتمال ناقل بودن در آنها وجود دارد (مانند آبله مرغان، سرخک، سل، آنفولانزا) خودداری کنید. اگر در سفر هستید، یا در مناطقی که احتمال ابتلا به انواع خاصی از عفونت های قارچی (بلاستومایکوزیس، کوکسیدیوئیدومایکوزیس، هیستوپلاسموز) وجود دارد، زندگی می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در معرض عفونت و بیماری بوده اید با پزشک مشورت کنید.

بدون موافقت پزشک واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.

داروهایی که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارند (مانند توسیلیزوماب) خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش می دهد. اگر تا به حال به سرطانی مبتلا شده اید به پزشک اطلاع دهید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. در مورد خطرات و فواید آن با پزشک صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر و همینطور اثر آن برنوزاد مشخص نیست. قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی اکتمرا (Actemra) را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

محصولاتی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از: داروهای دیگری که می توانند سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار دهند (مانند آدالیمومب).

این دارو می تواند باعث کاهش سرعت دفع سایر داروها از بدن شود، که می تواند بر نحوه عملکرد آنها تأثیر بگذارد. از این داروها می توان به داروهای کلسترول مانند آتورواستاتین / لوواستاتین / سیمواستاتین، امپرازول، وارفارین و غیره اشاره کرد.

داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) ممکن است اثرات موارد کنترل بارداری هورمونی مانند قرص، پچ یا حلقه را کاهش دهد. هنگام مصرف این دارو باید از روش های قابل اطمینان جلوگیری از بارداری استفاده کنید، با پزشک یا داروساز در این باره مشورت کنید.

همچنین اگر دچار اختلالات لخته شدن خون یا خونریزی هستید، به پزشک اطلاع دهید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد داروی اکتمرا (توسیلیزوماب) و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت تپش قلب سریع / نامنظم، سرگیجه شدید و غش کردن باشد.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

قبل از شروع درمان و به حالت دوره ای در طول درمان تست های آزمایشگاهی یا پزشکی (مانند شمارش کامل خون، عملکرد کبد، آزمایش کلسترول) انجام شود تا پیشرفت یا عوارض جانبی بررسی شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک مشورت کنید.

دوز فراموش شده

دریافت دوز از این دارو طبق برنامه اهمیت زیادی دارد. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید.

نگهداری

این دارو را در یخچال و در دمای بین 2 الی 8 درجه سانتی گراد نگهداری کنید. دارو نباید یخ بزند و همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره