سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

Undifferentiated Pleomorphic Sarcoma

سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته زیرشاخه ای از سارکوم (سرطانی که بر بافت های همبند بدن تأثیر می گذارد) است که معمولاً در بافت نرم بازوها، پاها ایجاد می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته، نحوه تشخیص و درمان ارائه می شود.

نگاه کلی

(UPS) سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته (UPS) نوعی سرطان نادر است که بیشتر در بافت های نرم بدن ایجاد می شود. بافت های نرم در بدن سایر ساختارهای بدن را به یکدیگر متصل کرده و آنها را پشتیبانی و احاطه می کنند.

این سارکوم معمولاً در بازوها یا پاها ایجاد می شود و به ندرت ممکن است در ناحیه پشت اندام های شکمی (رتروپریتوئن) ایجاد شود.

نام سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته از نحوه ظاهر شدن سلولهای سرطانی در زیر میکروسکوپ گرفته شده است. عدم تمایز به این معنی است که سلول ها مانند بافت های بدن که در آن رشد می کنند، به نظر نمی رسند. این سرطان پلئومورفیک نامیده می شود زیرا سلول ها در اشکال و اندازه های مختلف رشد می کنند.

درمان سارکوم پلئومورفیک به محل سرطان بستگی دارد، اما اغلب شامل جراحی، پرتودرمانی و درمان های دارویی است.

در گذشته به سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته (UPS)، هیستیوسایتومای فیبروز بدخیم گفته می شد.

علائم

علائم سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته به محل بروز سرطان بستگی دارد. این سرطان غالباً در بازوها و پاها ایجاد می شود، اما می تواند در هر نقطه از بدن نیز اتفاق بیفتد.

علائم و نشانه های این سرطان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رشد توده یا تورم در ناحیه
  • در صورت بزرگ شدن بیش از حد توده، درد، گزگز و بی حسی را به همراه خواهد داشت.
  • اگر در بازو یا پا رخ دهد، ممکن است باعث ایجاد تورم در دست یا پا شود.
  • اگر در شکم ایجاد شود، ممکن است درد، کاهش اشتها و یبوست به همراه داشته باشد.
  • تب
  • کاهش وزن

کاهش وزن از علائم سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

درصورت تداوم علائم نگران کننده، می بایست به پزشک مراجعه کنید.

علل بیماری

مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته می شود.

پزشکان می دانند سرطان از زمانی شروع می شود که تغییراتی در DNA سلول ایجاد شود. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام دهد. این تغییرات باعث می شود سلول به سرعت تکثیر یافته و درنتیجه توده ای از سلول های غیرطبیعی (تومور) ایجاد می کند. سلول های تغییر شکل یافته به بافت های سالم اطراف حمله کرده و باعث از بین رفتن آنها شوند. با گذشت زمان، ممکن است سلول های سرطانی از توده اولیه جدا شده و به سایر قسمت های بدن مانند ریه ها و استخوان ها گسترش یابند (متاستاز دهند).

جهش ژنی از علل بروز سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

عواملی که می تواند خطر بروز سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته را افزایش دهند عبارتند از:

  • افزایش سن. این سرطان در بزرگسالان بالای 50 سال رخ می دهد، اگرچه در هر سنی نیز ممکن است ایجاد شود.
  • سابقه پرتودرمانی. در موارد معدودی، این سرطان می تواند در ناحیه ای از بدن که قبلاً تحت پرتودرمانی، درمان شده است، ایجاد شود.

اکثر افرادی که دچار سارکوم پلومورفیک تمایز نیافته هستند، هیچ عامل خطرساز شناخته شده ای نداشته و بسیاری از افرادی که دارای عوامل خطرساز هستند هرگز به سرطان مبتلا نمی شوند.

تشخیص

تشخیص سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته معمولاً با بررسی علائم و معاینه جسمی شروع می شود. این سرطان اغلب پس از رد گزینه ابتلا به سایر انواع سرطان تشخیص داده می شود.

آزمایش ها و روش های تشخیصی معمولاً عبارتند از:

  • معاینه جسمی. پزشک در مورد زمان شروع علائم و اینکه آیا آنها با گذشت زمان تغییر کرده اند سوالاتی می پرسد. همچنین وی علائم تورم یا آسیب عصبی را در صورت وچجود ارزیابی می کند.
  • آزمایش های تصویربرداری. پزشک ممکن است برای مشاهده تصاویر از ناحیه مورد نظر و درک بیشتر وضعیت، انجام آزمایش های تصویربرداری را تجویز کند. آزمایش های تصویربرداری معمولاً شامل رادیوگرافی، CT، MRI و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) باشد.
  • نمونه برداری (بیوپسی). برای تشخیص قطعی، پزشک نمونه ای از بافت تومور را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستد. بسته به شرایط، پزشک ممکن است با استفاده از سوزنی که از طریق پوست وارد می شود و یا در حین جراحی، نمونه گیری بافتی را انجام دهد.

در آزمایشگاه، پزشکان متخصص در تجزیه و تحلیل بافت های بدن (آسیب شناسان) نمونه را بررسی می کنند تا انواع سلول های درگیر را تعیین کرده و شدت تهاجمی بودن سلول ها را تشخیص دهند. این اطلاعات به مرحله بندی سرطان کمک می کند و به درمان جهت می بخشد.

تعیین نوع بیوپسی مورد نیاز و مشخصات نحوه انجام آن نیاز به برنامه ریزی دقیق توسط تیم پزشکی دارد. پزشکان باید بیوپسی را به روشی انجام دهند که با جراحی در آینده برای برداشتن تومور سرطانی تداخل نداشته باشد. به همین دلیل، قبل از نمونه برداری، از پزشک خود بخواهید با تیمی از متخصصان با تجربه بیشتر در درمان سارکومای بافت نرم مشورت کند.

تشخیص سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته با تصویر برداری

درمان

درمان سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته معمولاً به صورت جراحی برای برداشتن بافت سرطانی است. سایر گزینه های درمان شامل پرتودرمانی و درمان های دارویی (درمان های سیستمیک) مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی است. اینکه کدام یک از روش های درمانی برای بیمار بهتر است به اندازه و محل سرطان و تمایل بیمار بستگی دارد.

عمل جراحي

در صورت امکان، پزشکان سعی می کنند با انجام جراحی، سارکوم را به طور کامل بردارند. هدف از جراحی، از بین بردن سرطان و حاشیه بافت سالم اطراف آن با حداقل آسیب ممکن است.

هنگامی که سرطان بر روی بازوها و پاها تأثیر می گذارد، جراحان ترجیح می دهند اندام را حفظ کنند؛ با این حال، در برخی موارد نیز ممکن است قطع بازو یا پای آسیب دیده ضروری باشد. سایر روش های درمانی، مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی، ممکن است قبل از جراحی برای کوچک شدن تومور سرطانی تجویز شود تا بدون قطع اندام آسیب دیده، برداشتن آن آسان تر شود.

پرتو درمانی

در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. پرتودرمانی می تواند به صورت زیر انجام شود:

  • تابش پرتوی خارجی. در این درمان، بیمار روی تخت درمان دراز می کشد و دستگاهی دور او چرخیده و اشعه را به ناحیه مورد نظر می تاباند.
    ممکن است پرتودرمانی پیش از جراحی برای کوچک شدن سارکوم و آسان تر شدن برداشتن آن، انجام شود. همچنین ممکن است بعد از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده نیز مورد استفاده قرار گیرد.
  • پرتودرمانی حین جراحی (IORT). IORT در حین جراحی و بلافاصله پس از برداشتن تومور سرطانی انجام می شود. این اشعه به بستر تومور تابیده می شود. اگر سرطان در منطقه ای قرار داشته باشد که برداشتن کامل آن در حین جراحی دشوار باشد، انجام IORT توصیه می شود.

پرتو درمانی از راه های درمان سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

شیمی درمانی

شیمی درمانی نوعی درمان دارویی است که از داروهای بسیار قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این درمان می تواند به صورت خوراکی و یا وریدی انجام شود.

شیمی درمانی معمولاً برای درمان عود یا متاستاز سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته پس از درمان، استفاده می شود.

گاهی اوقات از شیمی درمانی قبل از جراحی، برای کوچک کردن تومور سرطانی استفاده می شود تا برداشتن آن در حین جراحی آسان تر شود.

گاهی انجام شیمی درمانی در کنار پرتودرمانی توصیه می شود.

درمان دارویی هدفمند

درمان هدفمند، روی ناهنجاری های خاصی در سلول های سرطانی متمرکز می شود. با مسدود کردن این ناهنجاری ها، دارو می تواند باعث از بین رفتن سلول های سرطانی شوند.

برای سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته، درمان هدفمند ممکن است با شیمی درمانی ترکیب شود.

برخی از درمان های هدفمند فقط در افرادی که سلول های سرطانی در آنها دارای جهش های ژنتیکی خاصی هستند موثر است.

ایمونوتراپی (ایمنی درمانی)

در ایمونوتراپی سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرطان تحریک می شود. گاهی سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که به آنها کمک می کند تا از تیررس سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این روند باعث شناسایی سلول های سرطانی توسط سلول ایمنی می شود.

درمان جایگزین یا مکمل

هیچ درمان جایگزین موثری برای درمان سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته، معرفی نشده است. اما برخی از درمان های مکمل و جایگزین ممکن است علائمی را که به دلیل سرطان یا درمان سرطان ایجاد می شود را تسکین دهند.

درمان های مکمل که می توانند به تسکین این علائم کمک کنند عبارتند از:

  • طب سوزنی
  • ورزش
  • ماساژ
  • مراقبه
  • موزیک درمانی
  • تمرینات آرامش بخش

طب سوزنی از جمله درمان های مکمل سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته

راهکارهایی برای کنار آمدن با بیماری

تشخیص ابتلا به سرطان سارکوم پلومورفیک تمایز نیافته می تواند هولناک باشد؛ اما با گذشت زمان راه های مقابله با ذهن آشفته کشف می شود. تا آن زمان، ممکن است موارد زیر به شما کمک کنند:

  • در مورد سارکوما به اندازه کافی اطلاعات کسب کنید تا در مورد درمان (مراقبت) خود تصمیم بگیرید. از پزشک در مورد بیماری خود، از جمله گزینه های درمانی و در صورت تمایل، پیش آگاهی خود بپرسید. همانطور که درباره سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته بیشتر می آموزید، ممکن است در تصمیم گیری در مورد درمان اطمینان بیشتری کسب کنید.
  • رابطه خود را با دوستان و خانواده خود حفظ کنید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با پیامدهای تشخیص و درمان خود کنار بیایید. دوستان و خانواده می توانند پشتیبانی عملی مورد نیاز شما را نیز فراهم کنند، از جمله کمک به مراقبت از خانه در صورت بستری بودن در بیمارستان.
  • کسی را پیدا کنید که با او صحبت کنید. شنونده خوبی پیدا کنید که مایل باشد به صحبت های شما درباره امیدها و ترس های شما گوش دهد. این شخص ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانواده باشد. نگرانی و درک یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی یا گروه پشتیبانی سرطان نیز می تواند مفید باشد.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر از نظر پزشک، مشکوک به ابتلا به سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته باشید، احتمالاً به یک پزشک متخصص سرطان (متخصص انکولوژیک) ارجاع داده خواهید شد.

از آنجا که جلسات ملاقات با پزشک می توانند کوتاه باشند و غالباً اطلاعات زیادی برای بحث وجود دارد، بهتر است که از قبل برای این ملاقات آمادگی کسب کنید. در اینجا برخی از اطلاعات برای کمک به شما درمورد آمادگی پیش از ملاقات ذکر شده است.

آنچه می توانید انجام دهید

  • علائمی که مشاهده می کنید را یادداشت کنید، از جمله علائمی که به نظر می رسد ارتباطی با دلیل مراجعه شما به پزشک ندارند.
  • لیستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید تهیه کنید.
  • از یکی از اعضای خانواده یا دوست خود بخواهید که همراه با شما بیاید. گاهی اوقات ممکن است به خاطر سپردن تمام اطلاعاتی که هنگام معاینه به شما ارائه می شود دشوار باشد. شخصی که شما را همراهی می کند ممکن است چیزی را فراموش کرده اید به خاطر بسپارد.
  • سوالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

وقت ملاقات شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات می تواند به شما کمک کند تا از زمان معاینه خود نهایت استفاده را ببرید. در صورت اتمام زمان، سوالات خود را از مهمترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. برخی از سوالات اساسی که بهتر است برای سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته، از پزشک بپرسید عبارتند از:

  • آیا من سرطان دارم؟
  • آیا علل احتمالی دیگری برای علائم من وجود دارد؟
  • برای تأیید تشخیص به چه نوع آزمایش هایی نیاز دارم؟ آیا این آزمایش ها به آمادگی خاصی نیاز دارند؟
  • سارکوم من در چه مرحله ای است؟
  • چه روش های درمانی برای سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته وجود دارد و کدام یک را توصیه می کنید؟
  • آیا می توان سارکوم را جراحی کرد؟
  • چه نوع عوارض جانبی در نتیجه درمان ممکن است بروز پیدا کند؟
  • آیا گزینه دیگری برای روش درمانی ای که شما پیشنهاد می دهید وجود دارد؟
  • دچار بیماری های دیگری هستم، چگونه می توانم درمان این عارضه ها را به بهترین وجه با هم مدیریت کنم؟
  • آیا محدودیتی در رژیم غذایی یا فعالیت وجود دارد که لازم باشد آنها را رعایت کنم؟
  • آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم با خود ببرم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟
  • آیا باید درمان های اضافی مانند پرتودرمانی را قبل یا بعد از عمل انجام دهم؟
  • آیا جراحی که به شما معرفی شده است در این نوع خاص از عمل سرطان تجربه کافی دارد؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کرده اید، از پرسیدن سوالات دیگر تردید نکنید.

از پزشک چه انتظاری می رود

پزشک احتمالاً از شما سوالاتی خواهد پرسید. برای پاسخ دهی به آنها آماده باشید تا زمان بیشتری برای پرداختن به نکات دیگر داشته باشید. پزشک ممکن است از شما در مورد موارد زیر سوال بپرسد:

  • چه زمانی متوجه علائم و نشانه های خود شدید؟
  • آیا درد دارید؟
  • چه چیزی باعث بهبود علائم می شود؟
  • چه چیزی باعث تشدید علائم می شود؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره