کام نرم، بافتی نرم در انتهای سقف دهان و بالای گلو است. سرطان کام نرم یکی از نادرترین سرطان ها می باشد که طی آن این ناحیه درگیر می شود. از اصلی ترین علائم سرطان کام نرم، زخم هایی که بهبود نمی یابند و مشکل بلع می باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز سرطان کام نرم، تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
نگاه کلی
سرطان کام نرم از سلولهای کام نرم آغاز می شود. کام نرم در قسمت بالایی پشت دهان، پشت دندان ها قرار دارد.
سرطان کام نرم نوعی سرطان گلو محسوب می شود. پزشکان سرطان کام نرم را با روش درمان سایر انواع سرطان های گلو درمان می کنند (اغلب با ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی).
علائم
برخی از علائم و نشانه های سرطان کام نرم می تواند شامل موارد زیر باشد:
خون ریزی از لثه و کام نرم
مشکل در بلعیدن
مشکل در صحبت کردن
بوی بد دهان
درد دهان
زخم هایی در دهان که بهبود نمی یابند
دندان های لق
درد هنگام بلعیدن
کاهش وزن
گوش درد
تورم در گردن
لکه های سفید مداوم در دهان
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
با پزشک یا دندانپزشک خود در مورد علائم و نشانه های مداوم که شما را نگران می کنند صحبت کنید.
علل بیماری
وقتی جهش ژنتیکی، سلول های سالم و طبیعی را به سلول های غیرطبیعی تبدیل می کند، سرطان کام نرم تشکیل می شود. سلول های سالم با سرعت تکثیر می شوند و در نهایت در یک زمان مشخص می میرند. سلولهای غیرطبیعی خارج از کنترل رشد و تکثیر می یابند و نمی میرند. سلول های غیر طبیعی تجمع یافته، یک توده (تومور) تشکیل می دهند. سلول های سرطانی به بافت های مجاور حمله کرده و می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند (متاستاز دهند).
عوامل خطرساز (ریسک فاکتور ها)
مواردی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان کام نرم را افزایش دهند عبارتند از:
مصرف داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند.
استعمال دخانیات و مصرف الکل
پیشگیری از بروز بیماری
روش های کاهش خطر ابتلا به سرطان کام نرم عبارتند از:
عدم استعمال دخانیات. اگر در حال حاضر از هر نوع توتون و تنباکو استفاده می کنید، با پزشک خود در مورد راهکارهایی برای کمک به ترک آن صحبت کنید.
در صورت مصرف الکل، آن را محدود کنید. اگر می خواهید الکل بنوشید، در مصرف آن میانه رو باشید. در بزرگسالان سالم، برای زنان حداکثر یک لیوان در روز و حداکثر دو لیوان در روز برای آقایان مجاز میباشد.
به طور منظم معاینات دندانپزشکی را انجام دهید. دندانپزشک دهان را از نظر علائم سرطان و تغییرات پیش سرطانی بررسی می کند.
واکسن HPV بزنید. دریافت واکسیناسیون برای جلوگیری از عفونت HPV ممکن است خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با HPV مانند سرطان کام نرم را کاهش دهد. از پزشک خود بپرسید آیا واکسن HPV برای شما مناسب است یا خیر.
تشخیص
آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کام نرم استفاده می شود شامل موارد زیر است:
معاینه کام نرم. پزشک از آینه یا دوربین ریز برای بررسی کام نرم و سایر ساختارهای گلو استفاده می کند.
نمونه برداری. پزشک ناحیه ای از بافت مشکوک را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستد. در آزمایشگاه، پزشکان (پاتولوژیست ها) نمونه را با دقت بررسی می کنند.
انجام آزمایش های تصویربرداری. برای درک بهتر اندازه سرطان و مقدار پیشرفت آن، پزشک آزمایش های تصویربرداری مانند توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) را توصیه می کند.
درمان
درمان سرطان کام نرم به عوامل مختلفی از جمله اندازه و محل سرطان، سلامت کلی و تمایلات فرد بستگی دارد.
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عمل جراحي. هدف از جراحی برداشتن سلول سرطانی است. اگر سرطان پیشرفته نباشد، ممکن است در طی یک عمل کوتاه که نیازی به بستری در بیمارستان نیست، برداشته شود. سرطان های پیشرفته ممکن است به عمل های گسترده تری نیاز داشته باشند. هنگامی که سرطان به غدد لنفاوی گردن گسترش می یابد، ممکن است لازم باشد غدد لنفاوی برداشته شود.
پرتو درمانی. از تابش پرتوهای پرانژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. می توان از پرتودرمانی به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی یا جراحی برای درمان سرطان های کام نرم در تمام مراحل استفاده کرد.
شیمی درمانی. در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی ممکن است با پرتودرمانی ترکیب شود.
جراحی ترمیمی. بسته به محل سرطان و میزان گسترش آن، ممکن است جراحی ترمیمی ضروری باشد.
خدمات توانبخشی. متخصصان توانبخشی در گفتاردرمانی، بلع درمانی، رژیم های غذایی، فیزیوتراپی و کاردرمانی به توانبخشی کمک می کنند که ممکن است پس از جراحی یا پرتودرمانی لازم باشد.
مراقبت تسکینی. مراقبت تسکینی یک مراقبت پزشکی ویژه است که بر روی تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی متمرکز است. متخصصان مراقبت تسکینی با شما، خانواده و سایر پزشکان شما همکاری می کنند تا مکمل مراقبت مداوم شما باشند.
راهکار هایی برای کنار آمدن با بیماری
با گذشت زمان، خواهید فهمید که چه چیزی به شما کمک می کند تا با عدم اطمینان و پریشانی کنار بیایید. تا آن زمان، ممکن است موارد زیر به شما کمک کنند:
برای تصمیم گیری درباره مراقبت از خود به اندازه کافی درباره سرطان کام نرم بیاموزید. از پزشک خود در مورد سرطان خود، از جمله گزینه های درمانی و در صورت تمایل، پیش آگهی خود بپرسید. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان، ممکن است در تصمیم گیری در مورد درمان اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
دوستان و خانواده را نزدیک خود نگه دارید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کنید. دوستان و خانواده می توانند پشتیبانی عملی لازم را از قبیل کمک به مراقبت از خانه در صورت بستری بودن در بیمارستان فراهم کنند و هنگامی که احساس نا امیدی می کنید می توانند از نظر عاطفی شما را حمایت کنند.
شنونده خوبی پیدا کنید که مایل باشد به صحبت های شما درباره امیدها و ترس های شما گوش دهد. این ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانواده باشد. صحبت با یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی، یا گروه پشتیبانی سرطان نیز ممکن است مفید باشد. از پزشک خود در مورد گروه های پشتیبانی سوال کنید.
از پزشک خود در مورد گروه های پشتیبانی منطقه خود سوال کنید.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
اگر علائم و نشانه هایی دارید که شما را نگران می کند به پزشک یا دندان پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک شما احتمال ابتلا به سرطان را بدهد، ممکن است شما را به یک متخصص ارجاع دهد.
اطلاعاتی برای کمک به شما جهت آماده شدن برای قرار ملاقات در زیر آورده شده است.
آن چه می توانید انجام دهید
زمان مراجعه به پزشک در رابطه با کار هایی که باید از قبل انجام دهید، مثل ناشتا بودن قبل از آزمایش، سوال کنید.
علائمی که تجربه می کنید را یادداشت کنید، از جمله علائمی که به نظر نامرتبط با بیماری می آیند.
اطلاعات شخصی اصلی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را بنویسید.
لیستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید تهیه کنید.
همراه داشتن یک دوست یا یکی از اعضای خانواده برای کمک به بخاطر سپردن اطلاعات میتواند کمک کننده باشد.
سوالاتی که از پزشک دارید، را یادداشت کنید.
وقت شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات می تواند به شما کمک کند تا از وقت خود نهایت استفاده را ببرید. سوالات خود را از مهمترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. در مورد سرطان کام نرم، برخی از سوالات اساسی که باید از پزشک بپرسید عبارتند از:
سرطان من در چه مرحله ای است؟
به چه آزمایش های دیگری نیاز دارم؟
روش های درمان من چه هستند؟
آیا درمانی وجود دارد که برای نوع و مرحله سرطان من بهترین باشد؟
عوارض جانبی هر درمان چیست؟
آیا باید به متخصص دیگری نیز مراجعه کنم؟ آیا می توانید اسامی متخصصانی را که توصیه می کنید به من بدهید؟
آیا من واجد شرایط آزمایش های بالینی هستم؟
چه مطالب نوشتاری را مطالعه کنم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟
از پزشک چه انتظاری می رود
پزشک شما احتمالاً چندین سوال از شما می پرسد، مانند: