تستوسترون تزریقی (نام تزریقی: زایوستد)، از دسته داروهای استروئید آنابولیک و آندروژنیک است که در درمان بلوغ دیررس کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آمپول تستوسترون، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: تستوسترون تزریقی
نام تجاری: آوید، زایوستد
این دارو در مردانی که ماده طبیعی به نام تستوسترون را به اندازه کافی تولید نمی کنند، مورد استفاده قرار می گیرد. تستوسترون متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان آندروژن نیز شناخته می شوند. تستوسترون در بدن به ایجاد و حفظ خصوصیات جنسی مردانه (مردانگی) مانند صدای کلفت و رشد موهای بدن همچنین حفظ عضله و جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان کمک می کند و برای توانایی / تمایل جنسی طبیعی لازم است. تستوسترون همچنین ممکن است در برخی از پسران نوجوان برای ایجاد دوره بلوغ در افرادی که با تاخیر دوره بلوغ مواجه هستند، استفاده شود. این محصول نباید در زنان استفاده شود.
قبل از شروع مصرف آمپول تستوسترون و هر بار استفاده مجدد، برگه راهنمای دارو را که توسط پزشک داروخانه ارائه شده است بخوانید. اگر سوالی دارید، میتوانید با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
این دارو طبق دستور پزشک معمولاً بصورت تزریق در عضله باسن تجویز می شود. معمولاً 4 هفته بعد از مصرف اولین دوز، دوز دوم دریافت می شود و سپس دوز های بعدی بصورت هر 10 هفته یکبار تجویز می شود. مقدار مصرف براساس شرایط پزشکی، سطح تستوسترون خون و پاسخ به درمان تعیین می شود.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را در یک زمان خاص و مطابق دستور پرشک مصرف کنید.
استفاده نادرست یا سو مصرف آمپول تستوسترون می تواند عوارض جانبی جدی مانند بیماری قلبی (از جمله حمله قلبی)، سکته مغزی، بیماری کبدی، مشکلات روحی / خلقی، رفتار غیرطبیعی در نتیجه مصرف مواد مخدر یا رشد نامناسب استخوان (در بزرگسالان) ایجاد کند.
دوز مصرفی دارو را خودسرانه افزایش ندهید و این دارو را بیشتر از زمان تجویز مصرف نکنید. در صورت استفاده نادرست یا سو مصرف تستوسترون، با قطع مصرف ناگهانی دارو، ممکن است علائمی مانند علائم ترک احتیاط (مانند افسردگی، تحریک پذیری، خستگی) داشته باشید. این علائم نیز ممکن است از هفته ها تا ماه ها ادامه داشته باشد.
در صورت عدم بهبودی یا تشدید به پزشک خود اطلاع دهید.
حالت تهوع، استفراغ، سردرد، تغییر رنگ پوست، افزایش / کاهش علاقه جنسی، پوست چرب، ریزش مو و آکنه می توانند از عوارض آمپول تستوسترون باشند. همچنین درد یا قرمزی در محل تزریق نیز ممکن است ایجاد شود در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف تستوسترون، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: تورم / حساسیت پوستی پستان، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند افسردگی، تحریک، خصومت)، خروپف غیرمعمول یا تنفس دشوار در هنگام خواب، تورم دست / مچ پا / پا، علائم مشکلات کبدی (مانند از دست دادن اشتها، حالت تهوع / استفراغ مداوم، درد شدید معده / شکم، زردی چشم / پوست، ادرار تیره)، مشکل ادرار، افزایش ادرار (به خصوص در شب)، نعوظ بیش از حد مکرر / طولانی مدت، سریع / نامنظم تپش قلب بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی، از جمله: تنگی نفس / تنفس سریع، درد قفسه سینه / فک / بازوی چپ، تعریق غیرمعمول، گیجی، سرگیجه ناگهانی / غش، درد / تورم / گرما در کشاله ران / ماهیچه ساق پا، سردردهای ناگهانی / شدید، اختلال در تکلم، ضعف در یک طرف بدن، تغییرات ناگهانی بینایی بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو ندرت ممکن است باعث بروز نعوظ دردناک یا طولانی مدت به مدت 4 ساعت یا بیشتر شود. در صورت بروز این اتفاق، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید، در غیر این صورت ممکن است مشکلات دائمی دیگری رخ دهد.
آمپول تستوسترون همچنین می تواند باعث کاهش تولید اسپرم شود که این خود باعث کاهش قدرت باروری در مردان می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی آمپول تستوسترون را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف تستوسترون در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (مانند بنزیل بنزوات، روغن کرچک تصفیه شده) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف آمپول تستوسترون، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: سرطان (به ویژه سرطان پروستات یا پستان)، مشکلات پروستات (مانند بزرگ شدن پروستات)، مشکلات قلبی (مانند نارسایی قلبی، حمله قلبی قبلی)، سکته مغزی، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، کلسترول بالا، مشکل تنفس در هنگام خواب (آپنه خواب)، لخته شدن خون (مانند ساق پا، ریه ها) مطلع سازید.
در صورت ابتلا به دیابت، این محصول ممکن است قند خون را کاهش دهد. قند خون خود را طبق دستور به طور منظم بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت بروز علائم کاهش قند خون، مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا گزگز دست / پاها، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است پزشک تصمیم به تنظیم داروی دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی خاصی داشته باشد.
پیش از جراحی تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
کودکان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری نشان دهند. در کودکان، ممکن است رشد استخوان را تحت تأثیر قرار دهد. بدین منظور به طور دوره ای قد کودک خود را بررسی کنید.
برخی مردان به خصوص افراد مسن، در هنگام مصرف تستوسترون در معرض خطر بیشتری برای بزرگ شدن پروستات یا سرطان پروستات هستند. قبل از شروع مصرف تستوسترون، خطر ابتلا به مشکلات پروستات باید توسط پزشک بررسی شود.
همچنین این دارو به خصوص در دوران بارداری یا شیردهی نباید در خانم ها استفاده شود؛ زیرا ممکن است به جنین یا شیرخوار آسیب برساند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی تستوسترون را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با تستوسترون تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهای رقیق کننده خون (مانند وارفارین).
این دارو می تواند بر روی نتایج برخی آزمایش های تشخیصی و پزشکی (از جمله آزمایش تیروئید) اثر گذاشته و احتمالا منجر به کاذب شدن نتیجه آزمایش می شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و پزشکان از استفاده شما از این دارو مطلع هستند.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا تنگی نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
بهتر است آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند سطح تستوسترون، شمارش سلول های خونی، عملکرد کبد، سطح کلسترول، PSA) باید قبل از شروع درمان و به صورت دوره ای انجام شود تا میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
برای دریافت بهترین نتیجه بهتر است دریافت هر دوز از دارو طبق دستورالعمل برنامه ریزی شده انجام شود. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، برای تعیین یک برنامه دوز جدید با پزشک خود مشورت کنید.
ویال های بازنشده آمپول تستوسترون را در دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.
از نگهداری داروها در حمام و دستشویی خودداری کرده و همواره به خاطر داشته باشید که تمامی داروها باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرند.