ستوکسیماب

Cetuximab
نام های تجاری

ستوکسیماب (نام تجاری: اربیتوکس)، یکی از داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند سرطان است که در درمان سرطان های مختلفی از جمله سرطان سر و گردن و سرطان کولورکتال (روده بزرگ و راست روده) کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف ستوکسیماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: ستوکسیماب

نام تجاری: اربیتوکس

موارد مصرف

اربیتوکس (ستوکسیماب)

از ستوکسیماب برای درمان سرطان­های سر و گردن استفاده می شود. ستوکسیماب نوعی پروتئین ساخت انسان است که به عنوان (آنتی بادی مونوکلونال) عمل می کند. این پروتئین در برخی تومورها به پروتئین خاصی متصل می شود (گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی-EGFR). ستوکسیماب باعث کاهش یا توقف رشد سلول های سرطانی در بدن می­ شود­.

اربیتوکس (ستوکسیماب) موثر در درمان سرطان های سر و گردن

اَشکال دارویی

محلول تزریق داخل وریدی (2 میلی گرم در میلی لیتر)

زمان و نحوه مصرف

اربیتوکس (ستوکسیماب) را طبق دستور پزشک معالج از طریق تزریق وریدی یکبار در هفته تجویز می شود. قبل از دریافت ستوکسیماب ممکن است داروی دیگری (به عنوان مثال، دیفن هیدرامین) تجویز شود تا احتمال بروز برخی از عوارض جانبی را کاهش دهد. اولین دوز (دوز بارگیری) معمولاً بیشتر است و در طی 2 ساعت تجویز می شود. تمام دوزهای دیگر (دوزهای نگهدارنده) به نسبت کمتر هستند و در صورت تحمل بیش از 1 ساعت تجویز می شوند. دوز مصرفی دارو براساس شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می­شود.

پزشک معالج باید حداقل 1 ساعت پس از اتمام تزریق مراقب شما باشد تا اطمینان حاصل کند که واکنشی به تزریق ندارید. در صورت بروز هر گونه عارضه به پزشک خود اطلاع دهید. اگر واکنش شدیدی بعد از تزریق را تجربه کردید، ممکن است تزریق شما متوقف شود و پزشک تصمیم به توقف درمان های بعدی را بگیرد.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، یبوست، اسهال، سردرد، معده درد، کمردرد، تب / لرز، مشکل خواب، کاهش وزن، خستگی، خواب آلودگی، قرمزی چشم / خارش، تغییر ناخن، خشکی پوست و زخم های دهان و گلو می­توانند از عوارض اربیتوکس (ستوکسیماب) باشند. حالت تهوع و استفراغ می تواند بسیار شدید باشد. در برخی موارد، پزشک ممکن است برای جلوگیری یا تسکین حالت تهوع و استفراغ، دارو تجویز کند. خوردن وعده غذایی کوچک یا نخوردن غذا و محدود کردن فعالیت منجر به کاهش برخی از این اثرات می­شود. در صورت ماندگاری یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، سریعاً به پزشک یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

عوارض جانبی اربیتوکس (ستوکسیماب)

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

ممکن است راش پوستی (عارضه های پوستی) ایجاد شود. بسته به شدت این عارضه، پزشک ممکن است درمان با اربیتوکس شما را به تأخیر بیندازد، یا دوز شما را کاهش دهد یا اینکه راش پوستی را با آنتی بیوتیک درمان کند یا کلا درمان را متوقف کند تا این عارضه بسیار جدی کاهش یابد.

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: گیجی، افسردگی، تورم دست / پا / پایین پا، کمبود آب بدن، علائم عفونت جدی (مانند تب شدید، لرز، گلودرد مداوم)، مشکلات کلیه (مانند تغییر در مقدار ادرار)، کاهش بینایی، سرگیجه شدید، ضربان قلب سریع / آهسته / نامنظم و اسپاسم عضلانی شدید را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

همچنین به ندرت ممکن است مشکلات بسیار جدی برای ریه اتفاق بیفتاد. در صورت بروز هرنوع عارضه ای همچون: مشکل تنفس، درد قفسه سینه را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی اربیتوکس را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا حساسیت شدید به گوشت( مانند: گوشت گاو و گوشت خوک) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

موارد احتیاط مصرف اربیتوکس (ستوکسیماب)

همچنین قبل از مصرف اربیتوکس (ستوکسیماب)، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: بیماری ریوی، پرتودرمانی، بیماری قلبی (به عنوان مثال: بیماری عروق کرونر، نارسایی احتقانی قلب، آریتمی) و گزش کنه، مطلع سازید.

اربیتوکس ممکن است باعث خواب آلودگی و گیجی شود و مصرف الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند آن را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

نور خورشید ممکن است هرگونه واکنش پوستی را که ممکن است هنگام استفاده از این دارو رخ دهد، بدتر کند. در طول درمان و تا 2 ماه پس از آخرین درمان با ستوکسیماب، از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، سولاریوم و چراغ های آفتاب خودداری کنید. در فضای باز و خارج از خانه، از یک عینک آفتابی و پوشش های محافظت کننده استفاده کنید.

این دارو نباید در دوران بارداری استفاده شود. چون این دارو ممکن است به جنین آسیب برساند. بنابراین زنان باید هنگام استفاده از این دارو و به مدت 2 ماه پس از پایان دوره درمان،از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری (مانند کاندوم، قرص های ضد بارداری) استفاده کنند.

براساس اطلاعات داروهای مشابه، اربیتوکس (ستوکسیماب) ممکن است به شیر مادر منتقل شود. بدین منظور به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی در هنگام استفاده و 2 ماه بعد از پایان دوره از این دارو توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

پزشک یا داروساز شما ممکن است از قبل در مورد هرگونه تداخل دارویی احتمالی آگاه بوده و شما را برای آنها تحت نظر داشته باشد. بنابراین بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

قبل از استفاده از این دارو، بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید.

این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است، قبل از استفاده از این محصول نام تمام داروهایی که مصرف می کنید را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

بهتر است آزمایشات / معاینات پزشکی (مانند آزمایش پروتئین EGFR بر روی تومور، تست های کلسیم، منیزیم، پتاسیم) به صورت دوره ای و حداکثر تا 8 هفته پس از آخرین تزریق انجام شود تا میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

برای دریافت بهترین نتیجه بهتر است دریافت هر دوز از دارو طبق دستورالعمل برنامه ریزی شده انجام شود. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، برای تعیین یک برنامه دوز جدید با پزشک خود مشورت کنید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی ستوکسیماب را در یخچال (دمای بین 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهدرای کنید. این دارو نباید یخ بزند. دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

فرم رقیق شده (آماده تزریق) این دارو را می توان به مدت 8 ساعت در دمای محیط (20 الی 25 درجه سانتی گراد) و یا به مدت 12 ساعت در یخچال نگهداری کرد.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره