داکومیتینیب (نام تجاری: ویزیمپرو)، یکی از داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند سرطان است که در درمان برخی از انواع سرطان ریه (به خصوص نوع سلول های غیر کوچک) کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داروی ویزیمپرو (داکومیتینیب)، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: داکومیتینیب
نام تجاری: ویزیمپرو
از داروی ویزیمپرو (داکومیتینیب) در درمان نوع خاصی از سرطان ریه (سرطان سلول های غیر کوچک ریه) استفاده می شود. این دارو باعث کاهش یا توقف رشد سلول های سرطانی می شود.
قرص خوراکی (15 میلی گرم؛ 30 میلی گرم؛ 45 میلی گرم)
پیش از هر بار مصرف این دارو، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سؤالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
داروی ویزیمپرو (داکومیتینیب) را یک بار در روز، طبق دستورالعمل پزشک به صورت خوراکی همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
بهترین اثربخشی دارو با مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
اگر بعد از مصرف دارو استفراغ کردید، برای جبران دوز، از مصرف مجدد دارو خودداری نمایید. دوز بعدی را در زمان معین خود مصرف کنید.
دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و از این دارو بیشتر و طولانی تر از زمان تجویزشده استفاده نکنید. با این کار بیماری نه تنها سریعتر بهبود پیدا نخواهد کرد بلکه خطر ابتلا به عوارض جانبی نیز افزایش خواهد یافت.
در طول درمان با داروی ویزیمپرو (داکومیتینیب) از مصرف داروهایی که موجب کاهش اسید و یا سوزش معده می شوند (مهارکننده های پمپ پروتون-PPI مانند لانسوپرازول، امپرازول) خودداری کنید. در طول درمان با این دارو، در صورت لزوم از داروهای ضد اسید استفاده کنید. در صورت مصرف سابر داروهایی که باعث کاهش اسید / سوزش معده می شوند (مسدود کننده های H2 مانند فاموتیدین، رانیتیدین)، حداقل 6 ساعت قبل یا 10 ساعت پس از مصرف آن ها، داروی داکومیتینیب را مصرف کنید.
زخم های دهان، کاهش اشتها، کاهش وزن، تورم / عفونت در اطراف ناخن ها یا خشکی پوست می تواند از عوارض این دارو باشند. با شروع درمان با این دارو، از مرطوب کننده برای رفع خشکی پوست استفاده کنید. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
ریزش موقت مو نیز ممکن است رخ دهد. معمولاً رشد طبیعی مو پس از پایان دوره درمان باز می گردد.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
اسهال شایع ترین عارضه جانبی این دارو است. برای کاهش خطر از دست دادن بیش از حد آب بدن (دهیدراتاسیون)، با نظر پرشک مایعات زیادی بنوشید. پزشک برای کنترل علائم، داروهای ضد اسهال (مانند لوپرامید) تجویز می کند. بروز اسهال مداوم یا شدید، علائم کم آبی بدن (مانند کاهش ادرار غیرمعمول، خشکی دهان / تشنگی غیرمعمول، ضربان قلب سریع، سرگیجه / سبکی سر) را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: علائم مشکل جدید / حاد ریه (مانند تنگی نفس، سرفه، تب).
داروی ویزیمپرو (داکومیتینیب) باعث بروز راش پوستی (عارضه های پوستی) می شود که معمولاً جدی نیست. با این حال بیمار ممکن است نتواند عارضه پوستی را از واکنش های شدید دارو افتراق دهد. در صورت بروز عارضه های پوستی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داکومیتینیب، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مطلع سازید.
این دارو ممکن است حساسیت شما را نسبت به نور خورشید بیشتر کند. کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرید. از سولاریوم و چراغ های آفتابی استفاده نکنید. از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و بیرون از خانه لباس گشاد، محافظ و آستین بلند بپوشید. در صورت ایجاد آفتاب سوختگی یا تاول های پوستی یا قرمزی فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
اگر قصد بارداری دارید یا فکر می کنید باردار هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. در طول مصرف این دارو نباید باردار شد چرا که می تواند به جنین آسیب برساند. معمولاً پزشک قبل از شروع مصرف این دارو انجام آزمایش بارداری را توصیه می کند. هنگام استفاده از این دارو و حداقل 17 روز پس از پایان درمان، از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
اگر باردار هستید، فوراً در مورد خطرات استفاده از این دارو در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. به دلیل وجود خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی هنگام استفاده از این دارو و حداقل برای 17 روز پس از آخرین دوز توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی داکومیتینیب را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
محصولاتی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از: داروهای خاصی که اسید معده / سوزش معده را کاهش می دهند (مهارکننده های پمپ پروتون-PPI مانند لانسوپرازول، امپرازول).
این دارو می تواند باعث کاهش سرعت دفع سایر داروها از بدن و تغییر عملکرد آنها شود. از این دسته می توان به دکسترومتورفان، پیموزاید و تیوریدازین اشاره نمود.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا اختلال در نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
آزمایش های پزشکی باید در حین استفاده از این دارو انجام شود.
تمام قرار های ملاقات پزشکی و آزمایشگاهی خود را به خاطر داشته باشید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، از مصرف آن صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.