تپروتوموماب

Teprotumumab
نام های تجاری

تپروتوموماب (نام تجاری: تپزا)، نوعی مهارکننده هورمون رشد است که اختلالات چشمی ناشی از بیماری گریوز را بهبود بخشیده و درمان می کند. بیماری گریوز، عارضه ای است که منجر به التهاب و برجسته شدن چشم، ریزش اشک و اختلالات بینایی می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف تپروتوموماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: تپروتوموماب

نام تجاری: تپزا 

موارد مصرف

داروی تپروتوموماب (تپزا)

از تپروتوموماب برای درمان عارضه های چشمی ناشی از بیماری های تیروئید که به بیماری چشم گریوز نیز شناخته می‌شود؛ استفاده می‌شود. تپروتوموماب متعلق به گروه داروهای آنتی بادی مونوکلونال می‌باشد. این دارو می تواند به بهبود علائمی مانند احساس سوزش یا برافروختگی در چشم، قرمزی یا تورم بخش سفید چشم ( ملتحمه‌ی چشم)، پارگی بیش از حد یا خشکی چشم، تورم پلک‌ها، حساسیت به نور، ورم چشم یا دوبینی، کمک کند.

درمانن بیماری چشم گریوز با داروی تپروتوموماب

زمان و نحوه مصرف

تپروتوموماب توسط فرد متخصص و معمولا هر سه هفته و در هشت دوز، به صورت وریدی تزریق می شود. تزریق این دارو معمولا به مدت 60 تا 90 دقیقه انجام می‌شود. میزان دوز آن نیز بسته به شرایط پزشکی، وزن و واکنش به درمان نیز متفاوت است.

بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، علامت گذاری در تقویم می‌تواند کمک کننده باشد. 

درصورت عدم بهبود شرایط یا بدتر شدن آن، به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

اسپاسم عضلات، حالت تهوع، خستگی، ضعف، تغییر یا کاهش در شنوایی، تغییر در قوه چشایی (تغییر در طعم غذا)، یا خشکی پوست می تواند از عوارض مصرف تپروتوموماب باشد. تداوم یا تشدید این عوارض را به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

عوارض مربوط به تزریق نیز می‌تواند به صورت افزایش فشار خون، افزایش سرعت ضربان قلب، احساس گرما، سردرد و درد عضلانی باشد. در صورت بروز هر یک از این نشانه ها به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک ممکن است به منظور کاهش خطر عوارض جانبی، مصرف سایر داروها (مانند استامینوفن، آنتی هیستامین) را قبل از هر دوز تجویز کند.

عوارض جانبی داروی تپروتوموماب

امکان ریزش مو به طور موقت نیز وجود دارد. معمولاً رشد طبیعی مجدد مو پس از پایان دوره درمان به حالت طبیعی خود باز می گردد. به خاطر داشته باشید که پزشکتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع آن بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف تپروتوموماب، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت بروز هر گونه عوارض جدی مانند مشکلات روده (مانند اسهال، مدفوع خونی، درد یا گرفتگی شکم یا بی اختیاری در ادرار) با پزشک خود صحبت کنید.

تپروتوموماب به ندرت ممکن است میزان قند خون را افزایش دهد، که می‌تواند باعث بیماری دیابت یا تشدید آن شود. در صورت بروز نشانه های قندخون بالا مانند افزایش تشنگی یا میزان ادرار بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. اگر از قبل مبتلا به بیماری دیابت هستید قندخون خود را به صورت منظم و طبق دستورالعمل بررسی کنید و نتیجه آن‌ را به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز باشد پزشک داروی دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی شما را مجدد تنظیم کند.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش / تورم (مخصوصاً در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی تپروتوموماب را در بر نمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع منصرف

پیش از مصرف تپروتوموماب در صورت حساسیت به آن و یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از استفاده از تپروتوموماب، سابقه پزشکی خود را به خصوص ابتلا به بیماری های روده (مانند بیماری‌های التهابی روده) یا دیابت با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

درصورتی که باردار هستید یا قصد دارید باردار شوید به پزشک خود اطلاع دهید. مادامی که از تپروتوموماب استفاده می‌کنید نباید باردار شوید چرا که این دارو ممکن است به جنین آسیب برساند. در زمان مصرف این دارو و تا 6 ماه پس از قطع درمان، از انواع روش های قابل اعتماد کنترل بارداری استفاده کنید. اگر باردار شدید، فوراً در مورد خطرات و مزایای این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. پس قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی تپروتوموماب را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا تنگی نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

حین مصرف این دارو، لازم است تست های ازمایشگاهی یا پزشکی (مثل معاینه‌های چشمی) انجام شود. تمام معاینات پزشکی و آزمایشگاهی را انجام دهید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی تپروتوموماب را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

فرم رقیق شده (آماده تزریق) این دارو را می توان به مدت 4 ساعت در دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) و یا به مدت 48 ساعت در یخچال نگهداری کرد.

از نگهداری دارو ها در حمام و دستشویی خودداری کنید و به خاطر داشته باشید که همواره داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره