دفروکسامین (نام تجاری: دسفرال)، از داروهایی است که به عنوان "شلاته کننده" شناخته می شوند، این دارو در موارد تجمع شدید آهن در بدن، با اتصال به آن باعث خارج شدن آهن مازاد از بدن می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف دفروکسامین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: دفروکسامین مسیلات
نام تجاری: دسفرال
از داروی دفروکسامین همراه با سایر روش های درمانی (مانند ایجاد استفراغ با شربت ایپکاک، شستشوی معده) برای درمان مسمومیت ناگهانی با آهن استفاده می شود. بهترین زمان مصرف این دارو بلافاصله با شروع علائم مسمومیت با آهن می باشد. همچنین می توان از دفروکسامین برای دفع آهن در بیماران با سطح آهن بالا به دلیل انتقال خون زیاد استفاده کرد. دفروکسامین یک ماده متصل شونده به آهن می باشد که متعلق به دسته داروهای آنتاگونیست فلزات سنگین می باشد. این دارو با کمک به کلیه ها و کیسه صفرا آهن اضافی را دفع می کند.
مصرف دفروکسامین در کودکان زیر سه سال توصیه نمی شود.
دفروکسامین با توجه به شرایط پزشکی در عضله، زیر پوست و داخل رگ، طبق دستور پزشک تزریق می شود.
دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.
در صورت مصرف دفروکسامین در خانه، تمام دستورالعمل های تهیه و مصرف دارو را از پزشک بیاموزید. قبل از مصرف، دارو را از نظر ظاهری و وجود ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید و در صورت وجود هر یک از این دو مورد از مصرف آن خودداری کنید. نحوه صحیح نگهداری و از دسترس خارج کردن دارو را بیاموزید.
در صورت مصرف دفروکسامین برای درمان سطح بالای آهن، ممکن است پزشک مصرف ویتامین C (اسید اسکوربیک) را در حین مصرف دارو و پس از حداقل 1 ماه مصرف این دارو توصیه کند. پس از استفاده از این دارو توصیه می شود ویتامین C مصرف شود تا بدن دچار کمبود ویتامین C نشود. در صورت ابتلا به بیماری قلبی (مانند نارسایی قلبی) قبل از مصرف ویتامین C، پزشک خود را در جریان قرار دهید. بر اساس توصیه ی سازنده ی دارو، بزرگسالان در حین مصرف این دارو باید از مصرف بیش از 200 میلی گرم ویتامین C در روز خودداری کنند.
در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.
درد و تورم در محل تزریق یا تاری دید می تواند از عوارض دفروکسامین باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
این دارو ممکن است باعث قرمز شدن ادرار شود. که بی خطر می باشد.
گرگرفتگی، خارش شدید، سرگیجه شدید، ضربان قلب سریع و غش کردن می تواند از عوارض تزریق داروی دفروکسامین به صورت وریدی باشد؛ بنابراین بر اساس توصیه تولید کننده، بهتر است در صورت امکان، این دارو در عضله یا زیر پوست تزریق شود.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، مانند سایر تغییرات بینایی (مانند از دست دادن بینایی، کور رنگی، آب مروارید)، درد چشم، تغییرات شنوایی (مانند زنگ زدن گوش، کاهش یا از دست دادن شنوایی) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
دفروکسامین، به ندرت ممکن است باعث عفونت های باکتریایی یا قارچی جدی شود. در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی مانند اسهال بی دلیل، درد شکم و تب بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی دفروکسامین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف دفروکسامین، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف دفروکسامین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص مشکلات کلیوی، آرتریت روماتوئید، دیابت و هرگونه عفونت قارچی مطلع سازید.
در صورت مصرف این دارو برای درمان مسمومیت با آلومینیوم و مشاهده مواردی مانند تشنج، کاهش سطح کلسیم در خون و پرکاری پاراتیروئید با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
کودکان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی دفروکسامین، به ویژه اثرات روی رشد استخوان نشان بدهند.
افراد مسن ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه مشکلات بینایی و شنوایی نشان دهند.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی دفروکسامین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف دفروکسامین، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص مشکلات کلیوی، آرتریت روماتوئید، دیابت و هرگونه عفونت قارچی مطلع سازید.
تنها در صورت نیاز از دفروکسامین در هنگام بارداری استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، اما به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود. به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی دفروکسامین را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با دفروکسامین تداخل داشته باشند عبارتند از: پروکلرپرازین.
در صورت ابتلا به بیماری قلبی خاص (نارسایی قلبی)، از مصرف ویتامین C (اسید اسکوربیک) در حین استفاده از این دارو خودداری کنید؛ زیرا ممکن است تداخلات بسیار جدی ایجاد شود. برای جزئیات بیشتر قبل از شروع مصرف دفروکسامین با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
این دارو ممکن است در برخی معاینات آزمایشگاهی (مانند آزمایش اسکن گالیم) تداخل ایجاد کند و باعث ایجاد نتایج کاذب شود. مطمئن شوید که پرسنل آزمایشگاه و کلیه پزشکان از استفاده شما از این دارو مطلع هستند.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت سرگیجه شدید، غش کردن، ضربان قلب سریع، از دست دادن بینایی، رنگ پریدگی ناگهانی صورت، لب ها و کف دست و کما باشد.
این دارو را به طور سرخود به دیگران تجویز نکنید.
از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند معاینه چشم، آزمایش شنوایی، رشد و وزن بدن در کودکان، آزمایش عملکرد کلیه، آزمایش عملکرد قلب در بیمارانی که هم زمان با مصرف دفروکسامین از ویتامین C استفاده می کنند) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.
برای میسر شدن بهترین اثربخشی مهم است که دفروکسامین را دقیقاً طبق برنامه دریافت کنید. اگر یک دوز را فراموش کردید، بلافاصله با پزشک خود یا پزشک داروخانه برای تنظیم یک برنامه دوز جدید تماس بگیرید و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
ویال های ترکیب نشده را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. پس از ترکیب دارو، آن را در مدت زمان مشخص شده در دستورالعمل محصول استفاده کنید و قسمت استفاده نشده را از دسترس خارج کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.