سفتازیدیم و آویباکتام

Ceftazidime & Avibactam
نام های تجاری

سفتازیدیم و آویباکتام (نام تجاری: زاویسفتا)، یکی از انواع آنتی بیوتیک است که در درمان عفونت های گسترده و پیچیده معده، مثانه و کلیه در بزرگسالان و کودکان بالای سه ماه کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سفتازیدیم و آویباکتام، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: سفتازیدیم و آویباکتام

نام تجاری: آویکاز، زاویسفتا

موارد مصرف

(زاویسفتا) داروی آویباکتام و سفتازیدیم

این دارو برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی مصرف می شود. این محصول حاوی 2 داروی مختلف است: سفتازیدیم و آویباکتام. سفتازیدیم نوعی آنتی بیوتیک سفالوسپورین است که از رشد باکتری ها جلوگیری می کند. آویباکتام نوعی مهارکننده آنزیم (مهارکننده بتا-لاکتاماز) است که موجب عملکرد بهتر سفتازیدیم می شود.

درمان عفونت های باکتریایی با داروی آویباکتام و سفتازیدیم

زمان و نحوه مصرف

سفتازیدیم و آویباکتام، طبق دستور پزشک، بصورت داخل وریدی، معمولاً هر 8 ساعت یک بار و درعرض 2 ساعت به بیماران تزریق می شود. دوز دارو و طول درمان براساس شرایط پزشکی فرد بیمار و میزان پاسخ دهی بدن به درمان، تعیین خواهد شد. در کودکان، وزن نیز عاملی موثر در تعیین دوز دارو است.

در صورت مصرف سفتازیدیم و آویباکتام در خانه، تمام دستورالعمل های تهیه واستفاده از آن را، از پزشک خود بیاموزید. این دارو، محلولی شفاف و به رنگ زرد روشن است. قبل از استفاده، آن را به صورت بصری از نظر اندازه ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید. درصورت وجود هردو مورد، از مصرف آن، صرف نظر کنید. همچنین نگهداری و دور انداختن لوازم پزشکی را نیز بیاموزید.

بیشترین اثرگزاری این آنتی بیوتیک، در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای کمک به یادآوری این امر، دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.

مصرف این دارو را حتی در صورت از بین رفتن علائم پس از چند روز، تا پایان مقدار تجویزشده، ادامه دهید. قطع زود هنگام این دارو، منجر به بازگشت مجدد عفونت خواهد شد.

درصورت تداوم یا تشدید بیماری، پزشکتان را مطلع سازید.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، یبوست یا اضطراب ممکن است رخ دهد. درصورت تداوم یا تشدید هریک از این عوارض، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برایتان تجویزکرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. بیشتر مصرف کنندگان سفتازیدیم و آویباکتام، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

درصورت وقوع هر یک از عوارض جانبی جدی مانند: تغییرات ذهنی / خلقی (مانند گیجی، توهم)، از دست دادن هوشیاری، تشنج، لرزش، گرفتگی عضلات، حرکات تند، کبودی / خونریزی آسان، زرد شدن چشم / پوست فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

این دارو به دلیل نوعی باکتری مقاوم، به ندرت ممکن است باعث ایجاد نوعی بیماری روده ای شدید (اسهال وابسته به کلستریدیوم دیفیسیل) شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا هفته ها تا ماه ها پس از قطع درمان رخ دهد. درصورت وقوع علائم: اسهال مداوم، درد / گرفتگی شکم یا معده، خون / موکوس درمدفوع فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

در صورت وجود هر یک از علائم مذکور، از مصرف داروهای ضد اسهال یا داروهای افیونی خودداری نمایید؛ زیرا باعث تشدید علائم خواهند شد.

مصرف طولانی مدت یا مکرر این دارو، ممکن است منجر به بروز برفک دهانی یا ایجاد عفونت مخمر جدید شود. درصورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر ترشحات واژن با سایرعلائم جدید، با پزشک خود تماس بگیرید.

عوارض جانبی داروی آویباکتام و سفتازیدیم

واکنش آلرژیک بسیار جدی به سفتازیدیم و آویباکتام نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله: : تب، غدد لنفاوی متورم، تحریک و خارش پوست، خارش یا تورم (به خصوص در صورت، زبان یا گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی، به پزشک مراجعه نمایید.

البته موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی سفتازیدیم و آویباکتام را در بر نمی گیرد. درصورت مشاهده علائمی به غیر از موارد بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف سفتازیدیم و آویباکتام، در صورت وجود حساسیت به سفتازیدیم یا آویباکتام یا به پنیسیلین ها، آنتی بیوتیک های بتا لاکتام یا سایر سفالوسپورین ها، یا به سایر بازدارنده های بتا لاکتاماز (مانند سولباکتام) و یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول، حاوی اجزای غیرفعالی می باشد که می تواند منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

پیش از مصرف سفتازیدیم و آویباکتام، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً بیماری کلیوی، مطلع سازید.

سفتازیدیم / آویباکتام ممکن است باعث عدم عملکرد مناسب واکسن های باکتریایی زنده (مانند واکسن تیفوئید) شود. بدون رضایت پزشکتان، از انجام هرگونه ایمن سازی / واکسیناسیون خودداری نمایید مگراینکه پزشک تجویز کرده باشد.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی تان را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به اطلاع پزشک یا دندانپزشک خود برسانید.

مشکلات کلیوی از موارد احتیاطی مصرف داروی آویباکتام و سفتازیدیم

در دوران بارداری، این دارو تنها در مواقع ضروری مصرف شود. در مورد خطرات و فواید مصرف این دارو، با پزشکتان صحبت کنید.

سفتازیدیم می تواند به شیر مادر منتقل شود ولی انتقال آویباکتام به شیر مادر مشخص نیست. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی، نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش خواهند داد. این یادداشت، حاوی تمام تداخلات دارویی سفتازیدیم و آویباکتام نیست. لیستی از تمامی داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) بنویسید و آن را در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تأیید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.

مصرف داروی پروبنسید، با این دارو تداخل دارد.

این دارو ممکن است در برخی از آزمایش های تشخیصی (مانند آزمایش کومبس، تست گلوکز ادرار) اختلال ایجاد کند و احتمالاً باعث نتایج کاذب آزمایش شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و کلیه پزشکان از استفاده ی شما از این دارو مطلع هستند.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا اختلال در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

از انجام منظم آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (مانند عملکرد کلیه) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها، به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی و بروز عوارض جانبی کمک خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از این دارو بصورت برنامه ریزی شده و طبق دستورالعمل، بسیار حائز اهمیت است و باعث اثرگذاری بیشتر آن خواهد شد. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از این دارو، فوراً با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید تا یک برنامه ی دوز جدید برایتان تعیین کند. برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی آویباکتام و سفتازیدیم را دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

فرم رقیق شده (آماده تزریق) این دارو را می توان تا 12 ساعت در دمای اتاق و همچنین تا 24 ساعت در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کرد.

از نگهداری داروها در حمام و دستشویی خودداری کنید و به خاطر داشته باشید که همواره همه داروهایتان را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

هیچ گاه داروها را داخل توالت یا چاه فاضلاب نیندازید مگر اینکه در دستورالعمل مصرف آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن محصول و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب، آن را دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره