سرطان سباسه یکی از انواع بسیار نادر سرطان پوست است که از غدد تولیدکننده چربی (سباسه) پوست شروع می شود. این بیماری بیشتر در پشت پلک آغاز می شود، با این حال، هر قسمتی که حاوی غدد چربی باشد امکان ابتلا دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم سرطان غدد سباسه، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
نگاه کلی
سرطان سباسه نوعی سرطان نادر است که از غدد چربی پوست آغاز می شود. سرطان سباسه اغلب پلک ها را تحت تأثیر قرار می دهد.
سرطان سباسه به صورت یک توده بدون درد یا ضخیم پوست روی پلک آغاز می شود. با رشد این بافت، سرطان امکان دارد باعث خونریزی یا برآمده شود.
سرطان سباسه که در سایر قسمت های بدن نیز اتفاق می افتد و معمولاً به صورت توده ای مایل به زرد ظاهر می شود که ممکن است خونریزی نماید.
درمان سرطان غدد سباسه معمولاً شامل جراحی برای از بین بردن سرطان است. سرطان سباسه می تواند به مناطق دیگر بدن گسترش یابد و درمان آن دشوار باشد.
تشخیص
آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان غدد سباسه استفاده می شود عبارتند از:
- معاینه پوست. پزشک پوست را به دقت بررسی می کند.
- معاینه چشم. چشم پزشک، پلک و چشم را به دقت معاینه می کند تا احتمال وجود سرطان را در بافت ملتحمه چشم و صلبیه بررسی کند.
- نمونه برداری از پوست (بیوپسی). پزشک مقدار کمی از بافت را برای آزمایش برمی دارد. با تست های تخصصی آزمایشگاهی می توان سلول های سرطانی را تشخیص داد.
درمان
درمان سرطان سباسه معمولاً شامل جراحی برای از بین بردن بافت سرطانی است. اگر فرد نمی تواند تحت عمل جراحی قرار بگیرد، پرتودرمانی نیز گزینه مناسبی است.
درمان به طور معمول به عهده پزشک متخصص پوست و همراه با متخصصان دیگر مانند چشم پزشکان و همچنین انکولوژیست متخصص پرتو درمانی می باشد.
بسته به شرایط بیمار، متخصصان دیگری نیز می توانند در روند درمانی سهیم باشند.
گزینه های درمانی شامل موارد زیر است:
- جراحی اِکسیژنال همراه با برداشتن حاشیه سالمی از اطراف بافت. پزشک امکان دارد این نوع جراحی را به فرد بیمار توصیه کند. یک متخصص آسیب شناسی، حاشیه های بافت را بررسی می کند تا اطمینان حاصل شود که هیچ سلول سرطانی وجود ندارد. این کار باعث می شود که در طی جراحی همه سلولهای سرطانی برداشته شوند.
- جراحی موس (Mohs). نوعی جراحی تخصصی است که شامل برداشتن تدریجی لایه های نازک پوست حاوی سلول سرطانی است و تا زمانی ادامه می یابد که فقط بافت عاری از سرطان باقی بماند. بعد از برداشتن هر لایه از پوست، علائم وجود سرطان در هر لایه بررسی می شود. این روند تا زمانی که هیچ نشانه ای از سرطان مشاهده نشود ادامه می یابد. اگر سرطان در نقطه ای واقع شده باشد که برداشت مقدار زیادی از بافت سالم مانند پلک یا صورت دشوار باشد، این روش می تواند مفید باشد.
- پرتو درمانی. پرتودرمانی با استفاده از پرتوهای انرژی قدرتمند مانند اشعه ایکس و پروتون، سلول های سرطانی را از بین می برد. برای کارسینومای سباسه، می توان به تنهایی یا پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده، از پرتودرمانی (رادیوتراپی) استفاده کرد.