داکسرکلسیفرول (نام تجاری: هکتورول)، ویتامین دی ساخته انسان است که به حفظ سطح طبیعی هورمون پاراتیروئید در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن کلیه کمک کرده و به جذب کلسیم در بدن کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داکسرکلسیفرول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: داکسرکلسیفرول
نام تجاری: هکتورول
داکسرکلسیفرول برای درمان افراد مبتلا به بیماری های کلیوی که دارای سطوح بالایی از نوعی ماده طبیعی خاص (هورمون پاراتیروئید-PTH) که بدن به طور معمول آن را می سازد هستند، استفاده می شود. سطوح بالای PTH بر تعادل سایر مواد معدنی در بدن (کلسیم و فسفر) تأثیر می گذارد و می تواند منجر به ضعیف شدن استخوان ها شود. داکسیرکلسیفرول نوعی ویتامین D است که توسط انسان ساخته شده است. این ویتامین با کاهش سطح PTH و افزایش سطح کلسیم / فسفر در بدن عمل می کند.
این دارو را به صورت خوراکی با غذا یا بدون غذا، معمولاً 3 بار در هفته در روزهای دیالیز (مانند دوشنبه، چهارشنبه، جمعه) یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.
دوز بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان متفاوت است. پزشک دوز را تنظیم کرده یا داکسرکلسیفرول را به طور موقت بر اساس نتایج آزمایش های تشخیصی (سطوح PTH) متوقف می کند. دوز خود را افزایش ندهید، آن را به دفعات بیشتر مصرف نکنید، یا مصرف این دارو را بدون تایید پزشک خود قطع نکنید.
پیروی از رژیم غذایی تجویز شده توسط پزشک بسیار اهمیت دارد تا بیشترین سود را از این دارو ببرید و از عوارض جانبی جدی جلوگیری شود. در طول مصرف داکسرکلسیفرول بیش از 2 گرم کلسیم در روز مصرف نکنید. منابع کلسیم شامل رژیم غذایی، اتصال دهنده های فسفات یا مکمل های کلسیم است. اگر در مورد میزان مصرف کلسیم در روز سؤالی دارید، از پزشک خود یا پزشک داروخانه بپرسید. از مصرف سایر مکمل ها / ویتامین ها (مانند ویتامین D) خودداری کنید مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری داشته باشد.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
سردرد، ناراحتی معده، یبوست، حالت تهوع، استفراغ یا خستگی می تواند از عوارض داکسرکلسیفرول باشد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را تجویز کرده است زیرا پزشک تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.
در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدی: درد استخوان / مفاصل / عضله، از دست دادن اشتها، افزایش تشنگی، افزایش ادرار، ضربان قلب سریع / آهسته / نامنظم، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند خواب آلودگی، اختلال)، افکار یا باورهای غیرمنطقی، طعم فلزی در دهان، ضعف، افزایش یا کاهش وزن غیرقابل وصف فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به داروی داکسرکلسیفرول نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داکسرکلسیفرول را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا محصولات ویتامین D یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف داکسرکلسیفرول، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب نامنظم)، بیماری کبد، سطح بالای کلسیم خون (هیپرکلسمی)، سطوح بالای فسفات خون (هیپر فسفاتمی)، تشنج مطلع سازید.
در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری مصرف شود. خطرات و فواید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
انتقال این دارو به شیرمادر مشخص نیست. با این حال، داروهای مشابه به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی داکسرکلسیفرول را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
محصولی که می تواند با داکسرکلسیفرول تداخل داشته باشد عبارت است از: بوروسوماب.
برخی داروها (به عنوان مثال، مهارکننده های اسید صفراوی مانند کلستیرامین / کلستیپول، روغن معدنی، اورلیستات) در صورت مصرف همزمان می توانند اثر داکسیرکلسیفرول را کاهش دهند. از مصرف این داروها تا 2 ساعت قبل یا بعد از مصرف این دارو خودداری کنید.
برچسب های روی تمام محصولات دارویی و بدون نسخه / گیاهی خود (مانند آنتی اسیدها، ملین ها، ویتامین ها / مکمل های تغذیه ای) را بررسی کنید؛ زیرا امکان دارد حاوی کلسیم، منیزیم، فسفات یا ویتامین D باشند. از پزشک داروخانه در مورد استفاده ایمن از آن محصولات را سوال نمایید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت طعم فلزی در دهان، ضربان قلب نامنظم، تغییرات شدید ذهنی / خلقی باشد.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (به عنوان مثال، سطح PTH، سطح کلسیم / منیزیم / فسفر) باید به طور دوره ای برای نظارت بر پیشرفت شرایط یا بررسی عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، فوراً از پزشک خود یا پزشک داروخانه بخواهید تا یک برنامه دوز جدید را ارائه دهد و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
در دمای اتاق بین 68-77 درجه فارنهایت (20-25 درجه سانتیگراد) به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.