پماد دکسپانتنول (نام تجاری: دپانتکس)، از مشتقات دی-پانتوتنیک اسید است که به حفظ لایه سطحی پوست کمک کرده و باعث بهبود خشکی و نرمی و لک پوستی می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف پماد دکسپانتنول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: کرم دکسپانتنول
نام تجاری: دپانتکس، درموپان
از کرم (پماد) دکسپانتنول به عنوان مرطوب کننده برای درمان یا جلوگیری از خشکی، زبری، پوسته پوسته شدن، خارش و سوزش جزئی پوست (مانند راش های پوستی ناشی از پوشک، سوختگی پوست در اثر پرتودرمانی) استفاده می شود. نرم کننده ها موادی هستند که پوست را نرم و مرطوب کرده و باعث کاهش خارش و پوسته پوسته شدن پوست می شوند. برخی از محصولات (مانند اکسید روی و وازلین) بیشتر برای محافظت از پوست در برابر التهاب ناشی از قرار گیری مداوم در برابر رطوبت، استفاده می شود. پوست خشک در اثر از دست دادن آب در لایه بالایی پوست به وجود می آید. نرم کننده ها / مرطوب کننده ها با تشکیل لایه ای روغنی در بالای پوست، باعث حفظ آب در پوست می شوند. وازلین، لانولین، روغن معدنی (روغن سفید) و دی متیکون از جمله نرم کننده های رایج هستند. مواد مرطوب کننده، از جمله گلیسیرین، لسیتین و پروپیلن گلیکول، آب را در لایه خارجی پوست حفظ می کنند. لایه شاخی (کراتین)، لایه بالایی سلولهای پوست را در کنار هم نگه می دارد. بسیاری از محصولات دارای ماده ای هستند که این لایه شاخی را نرم می کند (از جمله اوره، آلفا هیدروکسی اسیدها مانند اسید لاکتیک / سیتریک / گلیکولیک و آلانتوئین). این عملکرد به ریزش سلول های مرده پوست کمک می کند، آب در پوست بیشتر باقی می ماند و باعث می شود پوست نرم و لطیف شود.
خشکی پوست می تواند باعث تشدید ظاهر لک ها و التهاب آن می تواند باعث تیره تر شدن آن ها شود. کرم یا پماد دکسپانتنول (دپانتکس) با آبرسانی مناسب و کاهش التهاب پوست، ظاهر لک ها را بهبود بخشیده و به افزایش کیفیت و درخشانی پوست کمک می کند.
پماد دکسپانتنول را طبق دستورالعمل ها مصرف کنید. برخی محصولات پیش از مصرف به پرایمرینگ نیاز دارند. اطلاعات موجود روی بسته بندی دارو را مطالعه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بپرسید.
پماد دکسپانتنول را روی محل مورد نظر، طبق اطلاعات برگه راهنمای دارو یا به روشی که پزشک تجویز کرده است، قرار دهید. مدت زمان مصرف این دارو بستگی به محصول مصرفی و عارضه پوستی دارد.
برای درمان خشکی دست، ممکن است لازم باشد پس از هر بار شست و شوی دستان خود در طول روز، از این دارو استفاده کنید.
اگر این محصول را برای تسکین راش پوستی که در نتیجه استفاده از پوشک ایجاد شده است مصرف می کنید، قبل از استفاده، ناحیه پوشک را به خوبی تمیز کنید و اجازه دهید خشک شود سپس از این دارو استفاده کنید.
اگر از پماد دکسپانتنول برای درمان سوختگی ناشی از پرتو درمانی استفاده می کنید، با پرسنل پرتودرمانی تماس بگیرید تا ببینید آیا برند تجاری محصول مصرفی قبل از پرتودرمانی قابل استفاده است یا خیر.
برای مصرف صحیح پماد دکسپانتنول، تمام دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید. این دارو را فقط بر روی پوست خود استفاده کنید. از مصرف آن در نواحی حساس مانند چشم، داخل دهان / بینی و ناحیه واژن / کشاله ران خودداری کنید، مگر اینکه برگه راهنمای دارو یا پزشک تجویز دیگری داشته باشند.
برچسب راهنمای دارو را در مورد نواحی یا انواع پوستی که نباید برای آن ها از این دارو استفاده کرد را بررسی کنید (مانند صورت، هر قسمت از پوست که دچار آسیب دیدگی / خشکی زدگی / بریدگی / تحریک یا خراشیده شده و یا به تازگی اصلاح شده است). برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود و یا مسئول داروخانه مشورت کنید.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بیشتر مرطوب کننده ها برای داشتن عملکرد مناسب به آب نیاز دارند. این محصول را بعد از استحمام / دوش گرفتن در حالی که پوست هنوز مرطوب است استفاده کنید. ممکن است پزشک تجویز کند تا برای مصرف این دارو در پوست های بسیار خشک، ابتدا محل استفاده را مرطوب کنید و سپس از آن استفاده کنید.
استحمام و شستشوی مکرر، طولانی مدت یا با آب داغ می تواند باعث تشدید خشکی پوست شود.
در صورت تداوم یا تشدید عارضه، یا اگر فکر می کنید ممکن است دچار عارضه پزشکی جدی شده باشید، بلافاصله به مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.
بیشتر نرم کننده ها بدون هیچ عارضه جانبی و با خیال راحت مورد استفاده قرار می گیرند. اما سوزش، احساس گزش، قرمزی یا عارضه پوستی (تحریکات پوستی) می تواند در نتیجه مصرف پماد یا کرم دکسپانتنول ایجاد شود. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، به سرعت به پزشک معالج یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف کرم دکسپانتنول، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی بعید اما جدی، مانند: تغییرات غیرمعمول در پوست (مانند سفید شدن / نرمی / رطوبت بیش از حد)، علائم عفونت پوست، به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی به پماد دکسپانتنول به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی، فوراً به پزشک یا مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کرم دکسپانتنول را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف پماد یا کرم دکسپانتنول، در صورت حساسیت به هریک از مواد موجود در آن، یا هر نوع حساسیت دیگر، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
در صورت وجود هرگونه بریدگی، زخم یا عفونت روی پوست خود، پیش از مصرف این دارو با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
برخی از مواد (مانند مواد نگهدارنده یا اسانس ها) می توانند باعث افزایش حساسیت نسبت به آفتاب شوند. در صورت نیاز به انجام اقدامات احتیاطی ویژه هنگام آفتاب گرفتن، هشدار های موجود روی برچسب اطلاعات دارو را مطالعه کنید یا از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بپرسید.
پزشک معالج یا پزشک داروخانه ممکن است به شما پیشنهاد دهد که مدت زمان قرار گرفتن در معرض آفتاب را محدود کنید، از استفاده از سولاریوم و چراغ های خورشیدی خودداری کنید و در خارج از منزل از ضد آفتاب استفاده کنید و لباس محافظ بپوشید. در صورت ایجاد آفتاب سوختگی یا بروز تاول های پوستی / قرمزی فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
برخی از محصولات می توانند باعث تشدید آکنه شوند. اگر پوست شما مستعد آکنه است، به دنبال عبارت "non-comedogenic" روی بسته بندی محصول باشید (منافذ پوست را مسدود نمی کند). برخی از محصولات نیز ممکن است موجب ایجاد لکه روی لباس یا تغییر رنگ آن شوند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک معالج یا پزشک داروخانه صحبت کنید.
انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. قبل از شیردهی، به خصوص اگر این محصول را در ناحیه پستان استفاده می کنید، با پزشک خود مشورت کنید.
اگر کرم دکسپانتنول را تحت نظر پزشک خود استفاده می کنید، ممکن است پزشک معالج یا پزشک داروخانه از قبل در مورد تداخلات دارویی احتمالی این دارو آگاه بوده و برای آنها شما را تحت نظر داشته باشد. بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
اگر این دارو را تحت تجویز پزشک استفاده می کنید، یا در صورت مصرف هرگونه داروی دارای نسخه پوستی، تمام داروهای دارای نسخه و بدون نسخه و محصولات گیاهی مصرفی خود، از جمله سایر محصولات مراقبت پوستی خود را، به پزشک معالج یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
لیستی از تمام داروهای مصرفی خود تهیه کرده و با خود به همراه داشته باشید و آن را در اختیار پزشک یا پزشک داروخانه قرار دهید.
مصرف خوراکی کرم دکسپانتنول مضر است. در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
برخی از راه های جلوگیری از خشکی پوست عبارتند از: استفاده از آب ولرم (نه داغ) هنگام استحمام، استحمام و شست و شوی کمتر (هر 1-2 روز)، استحمام و شست و شوی کوتاه مدت و استفاده از مرطوب کننده هوا (دستگاه بخور) در هنگام خشک بودن هوای محیط زندگی.
انواع مختلفی از محصولات نرم کننده در دسترس است. برخی حاوی عطر یا مواد دیگری هستند که ممکن است برخی از افراد به آنها حساس باشند. نرم کننده ها به اشکال مختلف مانند روغن، کرم، لوسیون یا اسپری در دسترس هستند. در مورد محصولی که می تواند برای شما مناسب تر باشد با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
اگر این دارو را طبق برنامه منظمی مصرف می کنید و دوز مصرفی خود را فراموش کرده اید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. از مصرف بیش از حد یا طولانی تر از مدت زمان تجویز شده این دارو خودداری کنید.
اطلاعات مربوط به نگهداری دارو را که روی بسته بندی آن نوشته شده را مطالعه کنید. اگر در مورد نگهداری آن سوالی دارید، از پزشک داروخانه بپرسید. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
قوطی این دارو را در مجاورت گرمای زیاد (بیش از 120 درجه فارنهایت / 49 درجه سانتیگراد) نگهداری نکنید و از قرار دادن یا استفاده از آن در مجاورت شعله آزاد خودداری کنید. از آنجا که بسته بندی های شکل فوم این دارو تحت فشار هستند، از سوراخ کردن یا سوزاندن آنها خودداری کنید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.