تومور مهره ها

Vertebral tumor

تومور ستون فقرات، از دسته تومورهای نخاعی است که استخوان (ها)ی محافظ بافت نخاعی یا همان مهره ها را درگیر می کند. شایع ترین علامت این بیماری، درد در ناحیه تومور می باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز تومور مهره ها، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

تومور مهره ها

تومور مهره ای نوعی تومور نخاعی است که بر استخوان ها یا همان مهره های ستون فقرات تأثیر می گذارد. تومورهایی که در داخل نخاع یا پوشش نخاعی (دورا) آغاز می شوند، تومورهای نخاعی نامیده می شوند.

تومورهایی که مهره ها را تحت تأثیر قرار می دهند اغلب از سرطانی که در سایر قسمت های بدن گسترش یافته (متاستاز شده است) ناشی می شود. اما برخی از انواع تومورها در استخوان های ستون فقرات شروع می شوند، مانند: کوردوما، کندروسارکوم، استئوسارکوم، پلاسماسیتوما و سارکوم یووینگ.

تومور مهره ای می تواند با فشار آوردن به نخاع یا ریشه های عصبی مجاور بر عملکرد عصبی تأثیر بگذارد. با رشد این تومورها در داخل استخوان، امکان بروز درد، شکستگی مهره ها وجود دارد.

تومور مهره ای چه سرطانی باشد چه نباشد، می تواند خطرناک باشد و باعث ناتوانی دائمی شود.

گزینه های درمانی زیادی برای تومورهای مهره ای وجود دارد، از جمله جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی، داروها یا گاهی اوقات فقط تحت نظر قرار دادن وضعیت عارضه.

انواع تومورهای مهره ای

ستون فقرات از استخوان های کوچک (مهره ها) که روی هم قرار گرفته است، تشکیل می شود که نخاع و ریشه های عصبی آن را در بر گرفته و از آن محافظت می کند.

تومورهای مهره ای با توجه به محل قرارگیری آنها در ستون فقرات یا ستون مهره ها طبقه بندی می شوند.

بیشتر تومورهایی که مهره ها را تحت تأثیر قرار می دهند از نقطه دیگری در بدن  (اغلب پروستات، پستان، ریه یا کلیه) به ستون فقرات منتشر شده اند (متاستاز). مالتیپل میلوما نوعی سرطان است که اغلب به ستون فقرات متاستاز می دهد. اگرچه سرطان اولیه ستون فقرات معمولاً قبل از بروز مشکلات شدید کمر تشخیص داده می شود، اما کمردرد اولین علامت بیماری در افرادی است که دچار تومورهای متاستاتیک مهره هستند.

تومورهایی که در استخوان های ستون فقرات شروع می شوند (تومورهای اولیه) بسیار کمتر شایع هستند. پلاسماسایتوما یکی از انواع تومورهای اولیه مهره ای است.

تومورهای دیگر مانند استئوما استئوئید، استئوبلاستوما و همانژیوم نیز ممکن است در استخوان های ستون فقرات ایجاد شوند.

تومور مهره ها در نتیجه متاستاز سایر سرطان ها

علائم

تومورهای مهره ای می توانند علائم و نشانه های متفاوتی را ایجاد کنند، به ویژه با رشد تومورها، نخاع یا ریشه های عصبی، عروق خونی یا استخوان های ستون فقرات فرد را تحت تاثیر قرار می دهند. علائم و نشانه های تومور مهره ای عبارتند از:

  • درد در محل تومور به دلیل رشد تومور
  • کمردرد، اغلب دردی منتشر دارد که سایر نقاط بدن را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • کمر دردی که در شب بدتر شود.
  • از دست دادن حس یا ضعف عضلانی، به ویژه در بازوها یا پاها
  • مشکل در راه رفتن، که می تواند منجر به زمین خوردن شود.
  • کاهش حساسیت نسبت به سرما، گرما و درد
  • از دست دادن کنترل روده یا مثانه
  • فلج شدن، که می تواند خفیف یا شدید باشد و یا در مناطق مختلف بدن رخ دهد.

علائم تومور مهره ها

بسته به نوع تومور، تومورهای نخاعی با سرعت های مختلف پیشرفت می کنند.

زمان مراجعه به پزشک

دلایل زیادی برای کمردرد وجود دارد و بیشتر کمردردها ناشی از تومور نیستند. اما از آنجا که تشخیص و درمان زودهنگام برای تومورهای مهره ای اهمیت زیادی دارد، در موارد زیر و کمردرد خود به پزشک مراجعه کنید اگر:

  • مداوم است و دائماً تشدید می شود.
  • به فعالیت مربوط نمی شود.
  • شب ها بدتر می شود.
  • سابقه سرطان دارید و کمردرد جدیدی ایجاد شده است.
  • علائم و نشانه های سیستمیک دیگری از سرطان مانند تهوع، استفراغ یا سرگیجه دارید.

در صورت مشاهده موارد زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • ضعف پیش رونده یا بی حسی در پاها یا بازوها
  • تغییر در عملکرد روده یا مثانه

علائم خطرناک تومور مهره ها

علل بیماری

تومورهای مهره ای که از ستون فقرات شروع می شوند بسیار نادر هستند و علت ایجاد آنها مشخص نیست. محققان گمان می کنند که ژن های معیوب در ایجاد این تومور ها نقش دارند. اما معمولاً معلوم نیست که چنین نقص های ژنتیکی ارثی هستند، در طول زمان ایجاد می شوند یا از عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی منشأ می گیرند.

اکثر تومورهای مهره ای متاستاتیک هستند، به این معنی که در نتیجه انتشار سرطان از سایر اندام ها ایجاد شده اند. هر نوع سرطانی ممکن است به ستون فقرات منتشر شود، اما بیشتر تومورهای پستان، ریه و پروستات و مالتیپل میلوما، ستون فقرات را درگیر می کنند.

تومورهای مهره ای در افرادی که سابقه سرطان دارند شایع تر است.

ژنتیک از عوامل بروز تومور مهره ها

عوارض بیماری

تومورهای مهره ای غیر سرطانی و سرطانی می توانند اعصاب نخاعی را فشرده کرده و منجر به از دست دادن حرکت یا احساس در زیر محل تومور شوند. این امر گاهی اوقات می تواند باعث تغییر در عملکرد روده و مثانه شود. آسیب عصبی امکان دارد دائمی باشد.

همچنین تومور مهره ای ممکن است به استخوان های ستون فقرات آسیب برساند و آن را شکننده کند، همین عامل خطر شکستگی ناگهانی یا له شدن ستون فقرات را افزایش داده و می تواند به نخاع آسیب برساند.

با این حال، اگر بیماری زود تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرد، ممکن است بتوان از آسیب بیشتر جلوگیری کرد و عملکرد عصبی را بازیابی کرد. بسته به محل قرارگیری آن، توموری که به نخاع فشار می آورد می تواند خطرساز باشد.

فشار به استخوان ستون مهره ها در نتیحه تومور مهره ها

تشخیص

تومورهای مهره ای گاهی اوقات دیر تشخیص داده می شوند زیرا علائم آنها شبیه علائم بیماری های شایع دیگری است. به همین دلیل، بسیار مهم است که پزشک سابقه پزشکی فرد را بداند و معاینات عمومی جسمی و عصبی را انجام دهد.

اگر پزشک مشکوک به تومور مهره ای است، یک یا چند آزمایش زیر می تواند به تأیید تشخیص و تعیین محل تومور کمک کند:

  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی-MRI) نخاع. در این روش تصویر برداری از آهنربای قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از ستون فقرات، نخاع و اعصاب استفاده می شود. MRI معمولاً آزمایش ارجع برای تشخیص تومورهای مهره ای است. یک ماده حاجب که به مشخص تر شدن برخی بافت ها و ساختارها کمک می کند، ممکن است در طول آزمایش به رگ پشت دست یا ساعد شخص تزریق شود.
  • سی تی اسکن (CT). در این آزمایش از پرتوهای باریک برای تولید تصاویر دقیق از ستون فقرات استفاده می شود. گاهی اوقات در این روش از رنگ کنتراست تزریقی نیز استفاده می شود تا تغییرات غیرطبیعی در کانال نخاعی یا نخاع راحت تر دیده شود. سی تی اسکن در ترکیب با MRI استفاده می شود.
  • بیوپسی. اغلب، تنها راه برای تعیین نوع تومور، بررسی نمونه بافتی کوچکی (نمونه برداری / بیوپسی) زیر میکروسکوپ است. نتایج بیوپسی به تعیین گزینه های درمانی کمک می کند.

روشی که برای به دست آوردن نمونه بیوپسی استفاده می شود می تواند در تعیین موفقیت برنامه کلی درمان بسیار مهم باشد. در بیشتر موارد، متخصص رادیولوژی، تحت هدایت یک روش تصویربرداری، بیوپسی را با یک سوزن ریز انجام می دهد.

تصویر برداری از روش های تشخیص تومور مهره ها

درمان

در حالت ایده آل، هدف از درمان تومور مهره ای خلاص شدن کامل از تومور است؛ اما، درمان با خطر آسیب دائمی به نخاع یا اعصاب اطراف آن همراه است. پزشکان همچنین باید سن، سلامت کلی، نوع تومور و اینکه آیا اولیه است یا از سایر نقاط بدن به ستون فقرات گسترش یافته یا متاستاز داده شده است را در نظر بگیرند.

گزینه های درمانی اکثر تومورهای مهره ای عبارتند از:

  • نظارت. برخی از تومورها قبل از ایجاد علائم کشف می شوند (اغلب هنگامی که شخص برای بیماری دیگری مورد ارزیابی قرار گرفته است). اگر تومورهای کوچک غیر سرطانی باشند که رشد نکرده و یا به بافت های اطراف فشار نمی آورند، می توان از اقدام به درمان تهاجمی چشم پوشی کرد و وضعیت بیماری را به طور منظم مورد پیگیری و ارزیابی قرار داد.

این راهکار به ویژه در مورد افراد مسن که جراحی یا پرتودرمانی خطراتی برای آنها دارد، بیشتر اجرا می شود. در طول دوره نظارتی، پزشک به احتمال زیاد اسکن های دوره ای سی تی یا ام آر آی را در فاصله مناسب را برای ارزیابی و بررسی تومور توصیه می کند.

  • عمل جراحي. درمان انتخابی برای تومورهایی که می توان با کم ترین خطر برای نخاع برداشته شوند.

تکنیک ها و ابزارهای جدیدتر به جراحان مغز و اعصاب اجازه می دهد به تومورهایی برسند که قبلاً غیرقابل دسترس تلقی می شدند. گاهی اوقات، جراحان از میکروسکوپ هایی با قدرت بالا در جراحی میکروسکوپی استفاده می کنند تا تشخیص تومور از بافت سالم آسان تر شود.

پزشکان همچنین عملکرد نخاع و سایر اعصاب مهم را در حین عمل جراحی تحت نظر دارند و بدین ترتیب احتمال آسیب دیدگی آنها به حداقل می رسد. در برخی موارد، از اولتراسوند در حین جراحی برای تجزیه تومورها و برداشتن قطعات استفاده می شود.

اما حتی با پیشرفت در تکنیک ها و فناوری جراحی، همه تومورها به طور کامل برداشته نمی شوند. گاهی اوقات، جراحی با پرتودرمانی، شیمی درمانی یا هر دو انجام می شود.

بهبودی از جراحی ستون فقرات بسته به روش یا عوارضی مانند خونریزی و آسیب به بافت عصبی می تواند هفته ها یا بیشتر طول بکشد.

  • پرتو درمانی. این روش برای از بین بردن بقایای سلول های سرطانی پس از جراحی، یا درمان تومورهای غیرقابل جراحی یا تومورهایی که جراحی آنها بسیار خطرناک است، استفاده می شود.

پرتودرمانی برای تسکین درد نیز کاربرد دارد. داروها می توانند به کاهش برخی از عوارض جانبی اشعه مانند تهوع و استفراغ کمک کنند.

استریوتاکتیک رادیو سرجری (SRS). این درمان، در واقع جراحی نیست، دوز بالایی از پرتوها را به دقت به محل مورد نظر می تاباند. درمان با SRS محدودیت های خاصی در اندازه و نوع خاصی از تومورهای قابل درمان دارد. تحقیقات فزاینده از استفاده از آن برای درمان تومورهای نخاعی پشتیبانی می کند.

با این حال، خطراتی نیز مانند افزایش خطر شکستگی مهره ها وجود دارد. برای تعیین بهترین تکنیک، دوز تابش و برنامه SRS در درمان تومورهای مهره ای، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

  • شیمی درمانی. در شیمی درمانی که درمان استانداردی برای بسیاری از انواع سرطان است، از داروهای خاصی برای از بین بردن سلول های سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می شود. پزشک می تواند تعیین کند که آیا شیمی درمانی چه به تنهایی و چه در ترکیب با سایر روش های درمانی برای بیمار مفید واقع می شود یا خیر.

عوارض جانبی این روش شامل خستگی، تهوع، استفراغ، افزایش خطر عفونت و ریزش مو باشد.

  • داروهای دیگر. از آنجا که جراحی و پرتودرمانی و خود تومورها می توانند باعث التهاب در داخل نخاع شوند، پزشکان گاهی پس از عمل جراحی و یا در طول درمان با اشعه، کورتیکواستروئید تجویز می کنند.

اگرچه کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش می دهند، اما معمولاً فقط برای دوره های کوتاه مدت استفاده می شوند زیرا مصرف طولانی مدت آن ها می تواند باعث بروز عوارض جانبی جدی مانند ضعف عضلانی، پوکی استخوان، فشار خون بالا، دیابت و افزایش حساسیت به عفونت شود.

جراحی میکروسکوپی تومور مهره ها

درمان های مکمل و جایگزین

هیچ داروی جایگزینی برای درمان سرطان وجود ندارد، اما برخی از درمان های مکمل ها به تسکین برخی از علائم فرد کمک می کنند.

یکی از این درمان ها طب سوزنی است. در طول درمان با طب سوزنی، پزشک سوزن های ریزی را در نقاط دقیق به پوست وارد می کند. تحقیقات نشان می دهد که طب سوزنی برای تسکین تهوع و استفراغ مفید است. طب سوزنی همچنین به تسکین انواع خاصی از درد در افراد مبتلا به سرطان کمک می کند.

در مورد خطرات و مزایای درمان مکمل یا جایگزین مفید با پزشک خود صحبت کنید. برخی از درمان ها، مانند داروهای گیاهی، امکان دارد با داروهایی که مصرف می کنید تداخل داشته باشد.

تسکین علائم تومور مهره ها با استقاده از طب سوزنی

حمایت از بیمار

تشخیص سرطان می تواند زندگی را برای همیشه تغییر دهد. هر فرد روش خود را برای کنار آمدن با تغییرات عاطفی و جسمی که سرطان به وجود می آورد پیدا می کند. اما در ابتدای تشخیص، گاهی اوقات دشوار است که بدانید چه باید کرد.

در اینجا چند راهکار ساده برای کنار آمدن با بیماری آمده است:

  • برای تصمیم گیری درباره مراقبت از خود به اندازه کافی درباره سرطان بیاموزید. از پزشک خود در مورد سرطان خود، از جمله گزینه های درمانی و در صورت تمایل، پیش آگهی خود بپرسید. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان، ممکن است در تصمیم گیری در مورد درمان اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
  • دوستان و خانواده را نزدیک خود نگه دارید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کنید. دوستان و خانواده می توانند پشتیبانی عملی لازم را از قبیل کمک به مراقبت از خانه در صورت بستری بودن در بیمارستان فراهم کنند و هنگامی که احساس ناامیدی میکنید می توانند از نظر عاطفی شما را حمایت کنند.
  • شنونده خوبی پیدا کنید که مایل باشد به صحبت های شما درباره امیدها و ترس های شما گوش دهد. این ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانواده باشد. صحبت با یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی، یا گروه پشتیبانی سرطان نیز ممکن است مفید باشد. از پزشک خود در مورد گروه های پشتیبانی سوال کنید.

در طول درمان از خود مراقبت کنید. هر شب به اندازه کافی استراحت کنید تا با احساس نشاط و بدون خستگی از خواب بیدار شوید. رژیم غذایی سالم، سرشار از میوه و سبزیجات داشته باشید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر علائمی دارید که می تواند در نتیجه تومورهای مهره ای ایجاد شود، مانند درد مداوم و بدون علت کمر، ضعف یا بی حسی در پاها، یا تغییر در عملکرد روده یا مثانه، به پزشک مراجعه کنید.

پس از معاینه پزشک شخص را به پزشک مختصص و درمان سرطان (انکولوژیست)، متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب یا جراح ستون فقرات یا جراح ارتوپد آموزش دیده است، ارجاع می دهد.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شخص برای ملاقات با پزشک و انتظارات از پزشک کمک کننده است:

آن چه می توانید انجام دهید

  • علائمی که دارید را یادداشت کنید، از جمله علائمی که نامرتبط با بیماری به نظر می رسند.
  • اطلاعات شخصی اصلی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را یادداشت کنید.
  • لیستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید تهیه کنید.
  • به هرگونه سابقه خانوادگی ابتلا به تومورهای مغزی یا نخاعی، به ویژه در بستگان درجه اول، مانند والدین یا خواهر و برادر توجه کنید.
  • یکی از اعضای خانواده یا دوست را همراه خود ببرید. گاهی اوقات به خاطر سپردن همه اطلاعاتی که در حین ملاقات به شما ارائه می شود، دشوار است. کسی که شما را همراهی می کند می تواند در به یاد آوردن سخنان پزشک کمک کند.

وقت شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند تا از وقت خود استفاده کنید. سوالات را از مهم ترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. در مورد تومور مهره ها، برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:

  • چه چیزی می تواند باعث علائم من شود؟
  • آیا دلایل احتمالی دیگری وجود دارد؟
  • چه نوع آزمایش هایی نیاز دارم؟ آیا این آزمایش ها نیاز به آمادگی خاصی دارد؟
  • برای مراحل بعدی در تعیین تشخیص و درمان من چه توصیه می کنید؟
  • آیا باید به متخصص دیگری نیز مراجعه کنم؟

سوالاتی که بهتر است از یک متخصص مغز و اعصاب بپرسید عبارتند از:

  • آیا من تومور مهره ای دارم؟
  • چه نوع توموری دارم؟
  • چگونه تومور در طول زمان رشد می کند؟
  • عواقب آن چه می تواند باشد؟
  • اهداف درمان من چیست؟
  • آیا من می توانم تحت جراحی قرار بگیرم؟ خطرات آن چیست؟
  • آیا من می توانم تحت پرتو درمانی قرار بگیرم؟ خطرات آن چیست؟
  • آیا شیمی درمانی اثری دارد؟
  • چه رویکرد درمانی را توصیه می کنید؟
  • اگر اولین درمان موفقیت آمیز نباشد، بعد چه چیزی را امتحان می کنیم؟
  • پیش آگه وضعیت من چگونه است؟
  • آیا به نظر پزشک دیگری نیاز دارم؟

علاوه بر این از پرسیدن تمام سوالاتی که از پزشک دارید دریغ نکنید.

از پزشک چه انتظاری می رود

پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است مفید باشد. پزشک شما ممکن است بپرسد:

  • علائم بیماری چیست؟
  • اولین بار چه زمانی متوجه این علائم شدید؟
  • آیا علائم با گذشت زمان بدتر شده است؟
  • اگر درد دارید، به نظر می رسد که درد از کجا شروع می شود؟
  • آیا درد به سایر قسمت های بدن سرایت می کند؟
  • آیا در فعالیتهایی شرکت کرده اید که باعث درد شده است، مانند ورزش شدید یا باغبانی طولانی مدت؟
  • آیا ضعف یا بی حسی در پاهای خود را تجربه کرده اید؟
  • آیا برای راه رفتن مشکلی داشته اید؟
  • آیا در عملکرد مثانه یا روده خود مشکلی داشته اید؟
  • آیا بیماری دیگری دارید ؟
  • آیا در حال حاضر از داروهای بدون نسخه یا نسخه ای استفاده می کنید؟
  • آیا سابقه خانوادگی تومورهای غیر سرطانی یا سرطانی دارید؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره