جمتوزوماب

Gemtuzumab
نام های تجاری

جمتوزوماب اوزوگامایسین (نام تجاری: مایلوتارگ)، یکی از داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند است که معمولاً همراه با داروهای دیگر برای درمان برخی انواع سرطان خون تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف جمتوزوماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: جمتوزوماب اوزوگامیسین

نام تجاری: مایلوتارگ

موارد مصرف

جمتوزوماب اوزوگامیسین

جمتوزوماب اوزوگامیسین، برای درمان نوع خاصی از سرطان خون (لوسمی میلوئید حاد CD33 مثبت-AML) مصرف می شود. این دارو، رشد سلول های سرطانی را کند می کند و یا متوقف می سازد.

جمتوزوماب اوزوگامیسین و سرطان خون

اَشکال دارویی

پودر داخل وریدی برای تزریق (4.5 میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

جمتوزوماب اوزوگامیسین، طبق تجویز پزشک، به صورت داخل وریدی و به آهستگی، معمولاً طی 2 ساعت تزریق می شود. برای کاهش خطرات ناشی از عوارض جانبی، پزشک ممکن است داروهای دیگری (مانند استامینوفن، دیفن هیدرامین) را پیش از تزریق به بیماران تجویز کند. دوز دارو و برنامه درمانی براساس شرایط پزشکی فرد بیمار، میزان پاسخ دهی او به درمان و اندازه بدن او تعیین خواهد شد.

بیشترین اثرگزاری جمتوزوماب اوزوگامیسین در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای کمک به یادآوری این امر، روزهایی را که نیاز به دریافت دارو دارید در تقویم خود علامت گذاری کنید.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، یبوست، سردرد، درد یا زخم در دهان و گلو ممکن است رخ دهد. دندان های خود را با دقت مسواک بزنید، از استفاده از دهان شویه حاوی الکل خودداری کنید و دهان خود را با آب خنک مخلوط با جوش شیرین یا نمک بشویید. همچنین غذاهای نرم و مرطوب میل کنید. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

عوارض جمتوزوماب اوزوگامیسین

جمتوزوماب اوزوگامیسین ممکن است منجر به ایجاد واکنش های جدی ناشی از تزریق شود. این اتفاق، معمولاً در زمان تزریق دارو یا 24 ساعت پس از آن، رخ می دهد. در صورتی که دچار لرز، تب، دشواری در تنفس یا سرگیجه شدید شده اید، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید زیرا ممکن است نیاز به توقف تزریق این دارو باشد.

مصرف کنندگان این دارو، ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این وجود، پزشک معالجتان، این دارو را برایتان تجویز کرده است چرا که براین باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. نظارت دقیق توسط پزشک، خطرات ناشی از عوارض این دارو را کاهش خواهد داد.

جمتوزوماب اوزوگامیسین، توانایی بدن در مبارزه با عفونت ها را کاهش می دهد که این امر احتمال ابتلا به عفونت های جدی (به ندرت کشنده) و یا تشدید عفونت های فعلی را، افزایش خواهد داد. در صورت مشاهده علائم عفونت (مانند گلودرد مزمن، تب، لرز، سرفه) فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

در صورت وقوع عارضه جانبی جدی (کبودی / خونریزی آسان)، فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

در صورت وقوع هریک از عوارض جانبی بسیار جدی زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: ضربان قلب سریع / نامنظم، سرگیجه شدید، علائم خونریزی (مانند ادرار صورتی / خونی، مدفوع تیره / قیری، استفراغی که شبیه تفاله قهوه باشد)، علائم خونریزی در مغز (مانند سرگیجه / غش، تغییرات ناگهانی بینایی، حالت تهوع، تشنج، گیجی).

واکنش بسیار جدی آلرژیک نسبت به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این وجود در صورت مشاهده علائم واکنش های جدی آلرژیک از جمله موارد زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: راش (عارضه پوستی)، خارش / تورم (مخصوصاً صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و دشواری در تنفس.

البته موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی احتمالی جمتوزوماب اوزوگامیسین را در بر نمی گیرد. در صورت مشاهده علائمی به غیر از موارد بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف جمتوزوماب اوزوگامیسین، در صورت داشتن حساسیت به آن یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی است که منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

موارد احتیاطی جمتوزوماب اوزوگامیسین

پیش از مصرف جمتوزوماب اوزوگامیسین، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر مطلع سازید: اختلالات خون / مغز استخوان (مانند افزایش تعداد گلبول های سفید خون)، پیوند مغز استخوان، بیماری کبد، عفونت های اخیر/ فعلی.

جمتوزوماب اوزوگامیسین، احتمال ابتلا به عفونت های مختلف را افزایش می دهد و یا عفونت های فعلی را تشدید خواهد کرد. از تماس با افراد مبتلا به عفونت های مسری (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) خودداری نمایید. اگر در معرض عفونت قرار گرفته اید یا برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید.

بدون رضایت پزشک، از انجام هرگونه ایمن سازی / واکسیناسیون خودداری نمایید. همچنین از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده را دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) اجتناب کنید.

برای کاهش احتمال بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.

جمتوزوماب اوزوگامیسین باعث ایجاد بیماری های تاثیرگزار بر ریتم قلب نیز خواهد شد (طولانی شدن QT). طولانی شدن QT به ندرت باعث تسریع / نامنظم شدن ضربان قلب (به ندرت کشنده) و علائم دیگری (مانند سرگیجه شدید، غش کردن) می شود. در صورت وقوع این علائم، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

در صورت ابتلا به بیماری های خاص و یا مصرف داروهای به خصوصی، خطر طولانی شدن QT افزایش خواهد یافت. پیش از مصرف جمتوزوماب اوزوگامیسین، نام تمامی داروهای مصرفی تان و هر نوع بیماری که به آن مبتلا هستید مانند برخی از مشکلات قلبی(نارسایی قلبی، کند شدن ضربان قلب، طولانی شدن زمان QT در نوار قلب)، داشتن سابقه خانوادگی مشکلات قلبی خاص (طولانی شدن QT در الکتروکاردیوگرام، ایست قلبی ناگهانی) را به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برسانید.

سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون نیز خطر طولانی شدن QT را افزایش خواهد داد. این خطر در صورت مصرف داروهای خاص (مانند داروهای ادرار آور / "قرص های آب") یا ابتلا به عارضه هایی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ افزایش می یابد. در مورد استفاده بی خطر از این دارو با پزشکتان صحبت کنید.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی تان را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به اطلاع پزشک یا دندانپزشک خود برسانید.

افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو مخصوصاً طولانی شدن QT، حساسیت بیشتری نشان می دهند.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشکتان را مطلع سازید. هنگام مصرف این دارو نباید باردار شوید زیرا ممکن است به جنین آسیب برساند. زنان باید هنگام مصرف این دارو و حداقل 6 ماه پس از قطع درمان، از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند. مردان نیز باید هنگام مصرف این دارو و حداقل 3 ماه پس از قطع درمان، از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند. اگر باردار هستید، فوراً در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. به دلیل وجود خطرات احتمالی برای نوزاد شیرخوار، شیردهی هنگام مصرف این دارو و حداقل 1 ماه پس از قطع درمان توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی، نحوه عملکرد داروها را تغییر دهد و یا خطرات ناشی از عوارض جانبی جدی را افزایش خواهند داد. این یادداشت حاوی همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمامی داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) بنویسید و آن را در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تأیید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد این دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا دشواری درتنفس با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

در طول مصرف این دارو، تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی (مانند شمارش کامل سلول های خونی، عملکرد کبد) می بایست انجام شود. تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی خود را به خاطر داشته باشید.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از این دارو بصورت برنامه ریزی شده و طبق دستورالعمل، بسیار حائز اهمیت است و باعث اثرگزاری بیشتر این دارو می شود. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از این دارو، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برای تعیین یک برنامه دوز جدید، تماس بگیرید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی جمتوزوماب را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره