کوپانلیسیب

Copanlisib
نام های تجاری

کوپانلیسیب (نام تجاری: الیکوپا)، نوعی داروی مورد استفاده در درمان هدفمند است که در درمان لنفوم فولیکولار کاربرد دارد. این دارو معمولاً پس از درمان با دو داروی سیستمیک دیگر تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کوپانلیسیب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کوپانلیسیب

نام تجاری: الیکوپا

موارد مصرف

داروی کوپانلیسیب (الیکوپا)

از کوپانلیسیب برای درمان نوع خاصی از سرطان (لنفوم فولیکولار) استفاده می شود. این دارو باعث کند شدن یا توقف رشد سلول های سرطانی می‌شود.

درمان لنفوم فولیکولار با داروی کوپانلیسیب

اَشکال دارویی

پودر برای تزریق داخل وریدی (60 میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

پیش از شروع مصرف کوپانلیسیب و در هر بار مصرف مجدد، برگه راهنمای دارو را مطالعه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

کوپانلیسیب باید طبق تجویز پزشک، به صورت داخل وریدی و در طی 1 ساعت تزریق شود. این دارو معمولاً به صورت یک بار در هفته، به مدت 3 هفته و سپس یک دوره استراحت 1 هفته ای، تجویز می شود. سپس این چرخه طبق تجویز پزشک تکرار می شود. دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد، میزان پاسخ بدن به دارو و دیگر داروهای مصرفی تعیین می شود. حتماً پزشک خود و پزشک داروخانه را از تمام محصولات مصرفی خود (از جمله داروهای دارای نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) مطلع سازید.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، روزهای تزریق را در تقویم خود علامت بزنید.

عوارض جانبی

اسهال، حالت تهوع، استفراغ، یا درد یا ایجاد زخم در دهان می تواند در نتیجه مصرف کوپانلیسیب ایجاد شود. در صورت تداوم یا تشدید هریک از این موارد، بلافاصله به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

افرادی که از این دارو استفاده می کنند ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این حال، پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. نظارت دقیق پزشک می تواند باعث کاهش احتمال بروز این عوارض شود.

عوارض جانبی داروی کوپانلیسیب

در صورت بروز هر گونه عارضه جانبی جدی، از جمله: ایجادکبودی یا خونریزی سریع، خستگی غیرعادی، افزایش تشنگی یا افزایش ادرار، به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.

همچنین این دارو ممکن است در طول تزریق باعث کاهش فشار خون شود. فشار خون باید قبل و بعد از تزریق کنترل شود.

کوپانلیسیب می تواند توانایی بدن در مبارزه با عفونت ها را کاهش دهد. این عملکرد احتمال ابتلا به عفونتی جدی را افزایش داده و یا می تواند باعث تشدید عفونت های فعلی بدن شود. در صورت بروز هرگونه علائم عفونت (مانند گلودرد مداوم، تب، لرز، سرفه، تنگی نفس، درد قفسه سینه) به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.

مصرف کوپانلیسیب می تواند باعث ایجاد راش‌های پوستی شود که معمولاً جدی نیستند. با این حال، ممکن است تشخیص آنها از راش های پوستی که نشان دهنده یک واکنش آلرژیک جدی هستند دشوار باشد. در صورت بروز هر گونه راش به سرعت به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش (عوارض پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک یا مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کوپانلیسیب را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف کوپانلیسیب، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف کوپانلیسیب، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به عفونت یا عفونت در حال حاضر، دیابت، فشار خون بالا و مشکلات کبدی، مطلع سازید.

دیابت از موارد احتیاطی مصرف داروی کوپانلیسیب

مصرف کوپانلیسیب می تواند احتمال ابتلا به عفونت ها را افزایش داده و یا باعث تشدید عفونت‌های فعلی بدن شود. در طول مصرف این دارو، از تماس با افرادی که مبتلا به عفونت های واگیردار هستند (مانند آبله مرغان، سرخک و آنفولانزا) خودداری کنید. در صورت قرار گرفتن در معرض عفونت یا برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

بدون رضایت پزشک خود از انجام ایمن سازی و یا اکسیناسیون خودداری کنید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.

برای کاهش احتمال بریدگی، کبودی یا جراحت، در استفاده از اشیا تیز مانند تیغ و ناخنگیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری نشان دهند.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. در طول مصرف کوپانلیسیب باید از بارداری پیشگیری شود. این دارو می تواند باعث آسیب به جنین شود. پیش از شروع مصرف این دارو، پزشک باید آزمایش بارداری را تجویز کند. مردان و زنانی که از این دارو استفاده می‌کنند باید در طول مصرف این دارو و تا مدت 1 ماه پس از قطع درمان، از روش‌های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری استفاده کنند. در صورت بارداری خود یا همسرتان، به سرعت در مورد خطرات و مزایای این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. به دلیل خطر احتمالی برای نوزادان شیرخوار، شیردهی در طول مصرف این دارو و تا یک ماه پس از قطع درمان توصیه نمی شود. پیش از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی کوپانلیسیب را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

تداخل داروی کوپانلیسیب با داروی ریفابوتین

برخی از داروها می توانند بر جذب کوپانلیسیب در بدن و در نتیجه بر نحوه عملکرد آن تأثیر بگذارند. به عنوان مثال می توان به ریفامایسین ها (مانند ریفابوتین)، گل راعی، داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج (مانند کاربامازپین، فنی توئین) و دیگر موارد اشاره کرد.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

بهتر است آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند آزمایش قند خون، فشار خون، شمارش کامل فاکتور های خونی) در طول مصرف این دارو انجام شود. تمام قرار ملاقات های پزشکی و آزمایشگاهی خود را به خاطر بسپارید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

برای اثربخشی بیشتر این دارو، باید هر دوز از آن، طبق برنامه تعیین شده مصرف شود. در صورت فراموش کردن یک دوز از این دارو، بلافاصله با پزشک خود یا پزشک داروخانه تماس بگیرید تا یک برنامه دوز جدید برای شما تعیین کند.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی کوپانلیسیب را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

از نگهداری داروها در حمام و یا دستشویی خودداری کنید و همواره به خاطر داشته باشید که تمامی داروها باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار بگیرند.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره