زانامیویر

Zanamivir
نام های تجاری

زانامیویر (نام تجاری: رلنزا)، نوعی داروی آنتی ویروس است که با جلوگیری از فعالیت ویروس به درمان آنفولانزا کمک می کند. این دارو زمانی که کمتر از دو روز از بروز علائم گذشته یا برای پیشگیری از بروز آنفولانزا استفاده می شود. توجه داشته باشید زانامیویر جای واکسن آنفولانزا را نمی گیرد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف زانامیویر، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی : زانامیویر

برند تجاری: رلنزا

موارد مصرف

داروی زانامیویر (رلنزا)

زانامیویر در درمان علائم ناشی از ویروس آنفولانزا در طول 2 روز یا کمتر، استفاده می شود. این دارو به بهبود علائمی مانند گرفتگی بینی، گلو درد، تب و لرز، درد و خستگی و کاهش مدت زمان بهبودی به یک الی دو روز، کمک می کند. زانامیویر رشد ویروس آنفولانزا را متوقف می کند و عفونت های دیگر در کنار آنفولانزا را درمان نمی کند.

درمان علائم ناشی از آنفولانزا با داروی زانامیویر

در صورت ارتباط با افراد مبتلا به آنفلوآنزا (یکی از اعضای خانواده) یا شیوع ویروس آنفولانزا در جامعه ممکن است از زانامیویر برای جلوگیری از آنفولانزا استفاده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

زانامیویر برای کاهش رشد ویروس استفاده می شود و جایگزین واکسن آن نمی باشد.

در صورت ابتلا به آنفولانزا، این دارو خطر انتقال آنفولانزا به دیگران را کاهش نمی دهد.

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف زانامیویر راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. دستورالعمل مصرف دارو را بیاموزید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

زانامیویر به صورت اسپری استنشاقی از راه دهان موجود میباشد. برای درمان آنفولانزا، این دارو باید مطابق دستور پزشک به مدت 5 روز و هر روز دو مرتبه، به فاصله ی زمانی 12 ساعت، مصرف کنید.

زانامیویر به صورت اسپری استنشاقی از راه دهان برای پیشگیری از آنفولانزا نیز استفاده میشود. برای پیشگیری از آنفولانزا، در روز اول درمان، دو دوز را دریافت کنید و مدت زمان استفاده از دارو را تا زمانی که پزشک دستور داده است ادامه دهید.

قبل از مصرف مطمئن شوید که افشانه تمیز باشد. سپس قرص را درون افشانه قرار داده. قرص درون افشانه سوراخ شده و پودر قرص وارد ریه می شود.

از ترکیب فرم پودری زانامیویر با هر مایع و محصولی مانند اسپری آسم، خودداری کنید.

در صورت مصرف کودک از این دارو، والدین یا سایر بزرگسالان، باید بر نحوه صحیح مصرف آن نظارت داشته باشند.

مصرف زانامیویر را در اولین فرصت شروع کنید. بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

زانامیویر را به طور کامل در زمان تجویز شده مصرف کنید، حتی پس از بهبودی علائم نیز مصرف دارو نباید قطع شود چون ممکن است عفونت دوباره برگردد.

در صورت ابتلا به مشکلات تنفسی (مانند آسم، بیماری انسدادی مزمن ریوی-COPD) و مصرف همزمان زانامیویر با گشادکننده های برونش استنشاقی (مانند آلبوترول)، داروی گشاد کننده برونش را قبل از این دارو مصرف کنید. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید.

در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

سرگیجه می تواند از عوارض جانبی مصرف زانامیویر باشد. همچنین، از آنجا که این دارو به شکل پودر استنشاقی می باشد، ممکن است پس از مصرف آن، سرفه افزایش یابد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف زانامیویر، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

عوارض جانبی داروی زانامیویر

زانامیویر می تواند باعث مشکلات تنفسی شود. در صورت بروز مشکلات تنفسی مانند خس خس سینه یا تنگی نفس، مصرف این دارو را را متوقف کرده و فوراً به پزشک مراجعه کنید. مصرف زانامیویر در صورت ابتلا به مشکلات ریوی یا تنفسی، توصیه نمی شود. در رابطه با مزایا و معایب مصرف زانامیویر با پزشک خود مشورت کنید. با این حال، در صورتی که پزشک مصرف این دارو را توصیه کند، اسپری گشاد کننده برونش با اثربخشی سریع (مانند آلبوترول) را به صورت آماده در دسترس قرار دهید.

خود آنفولانزا یا زانامیویر به ندرت می تواند باعث تغییرات جدی روحی و ذهنی شود که احتمال بروز آن در کودکان بیشتر می باشد. علائم رفتاری غیرعادی مانند گیجی، توهم، تحریک پذیری و خودزنی را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش جدی آلرژیک به زانامیویر به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی زانامیویر را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف زانامیویر، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف زانامیویر، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص مشکلات ریوی یا تنفسی (مانند آسم، بیماری انسداد مزمن ریه ) مطلع سازید.

زانامیویر ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو ممکن است اثرگذاری کمتری در کودکان داشته باشد. زیرا ممکن است نتوانند به اندازه کافی با استفاده از دستگاه استنشاقی دارو را دریافت کنند.

تنها در در صورت لزوم در دوران بارداری، از این دارو استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

هنوز مشخص نیست که آیا زانامیویر از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی زانامیویر را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

در صورتی که طی 2 هفته گذشته واکسن آنفولانزا استنشاقی را دریافت کرده اید، پزشک خود را در جریان قرار دهید. در صورت دریافت دارو و واکسن در فاصله کوتاه ممکن است دارو در ایمنی ایجاد شده از واکسن آنفلوانزا، تداخل ایجاد کند. حداقل 2 روز پس از پایان درمان، واکسن آنفولانزا را دریافت کنید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد زانامیویر و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

این دارو برای شرایط فعلی تجویز شده است. از مصرف آن برای درمان عفونت های دیگر خودداری کنید مگر به دستور پزشک.

زانامیویر جایگزین واکسن آنفولانزا نمی باشد. در رابطه با مزایا و معایب تزریق واکسن سالیانه آنفولانزا با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و فویل دارو را قبل از آماده بودن برای مصرف دارو سوراخ نکنید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره