استلارا (اوستکینوماب)

Stelara (Ustekinumab)
نام های تجاری

اوستکینوماب (نام تجاری: استلارا)، دارویی در درمان هدفمند است که برای مدیریت و درمان انواع بیماری های التهابی، از جمله پسوریازیس، آرتریت پسوریاتیک و بیماری های التهابی روده استفاده می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اوستکینوماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی ارائه می شود.

نام عمومی: اوستکینوماب

نام تجاری: استلارا

موارد مصرف

داروی داروی اوستکینوماب (استلارا)

داروی اوستکینوماب (استلارا) برای درمان پسوریازیس پلاکی، انواع خاصی از آرتروزها (آرتروز پسوریازیس)، بیماری های روده ای (مانند سندرم کرون، کولیت اولسراتیو) استفاده می شود. این دارو پروتئین های خاصی در بدن را (اینترلوکین_۱۲، اینترلوکین ۲۳) که موجب التهاب و تورم در این بیماری ها می شوند، مسدود می کند. اوستکینوماب این بیماری ها را بهبود نمی بخشد اما علائم آنها را کاهش می دهد و می تواند به کاهش مقدار پلاک های موجود در پسوریازیس پلاکی، درد و تورم در آرتروز پسوریازیس، علائمی مانند درد و گرفتگی در ناحیه شکمی و اسهال در سندرم کرون و کولیت اولسراتیو، کمک کند.

درمان پسوریازیس با داروی اوستکینوماب

زمان و نحوه مصرف

پیش از شروع استفاده از این دارو یا در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه صحبت کنید.

پیش از شروع مصرف اوستکینوماب (استلارا) برای بررسی انواعی از بیماری سل که ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشند، می بایست آزمایش پوستی سل را انجام دهید. در صورت ابتلا به این بیماری پیش از شروع مصرف اوستکینوماب برای پیشگیری از ایجاد عفونت های جدی، این بیماری می بایست درمان شود.

برای درمان بیماری پسوریازیس یا آرتریت پسوریازیس این دارو باید به صورت زیر پوستی تزریق شود. ابتدا باید یک دوز از این دارو را تزریق کنید و دوز دوم ۴ هفته بعد تزریق شود و پس از آن هر ۳ ماه یکبار این دارو را دریافت می کنید.

برای درمان سندرم کرون یا کولیت اولسراتیو، اولین دوز داروی اوستکینوماب (استلارا) به صورت تزریق داخل وریدی دریافت می شود و دفعات بعد هر ۸ هفته یکبار و بصورت تزریق زیر پوستی انجام می شود.

دوز این دارو براساس وزن، شرایط پزشکی و میزان پاسخ دهی فرد بیمار به درمان تعیین خواهد شد.

اگر خودتان داروی اوستکینوماب (استلارا) را در خانه مصرف می کنید دستورالعمل استفاده از آن را از پزشکتان بیاموزید. اگر دارو بصورت محلول بود آن را تکان ندهید. رنگ این محلول زرد روشن است که ممکن است حاوی ذرات سفید رنگ پروتئینی باشد. پیش از مصرف این دارو آن را از نظر تغییر رنگ و وجود ذرات دیگر بررسی کنید و در صورت مشاهده موارد غیرعادی از مصرف آن صرف نظر کنید. در مورد نگهداری و دور انداختن تجهیزات پزشکی و عدم مصرف مجدد سرنگ اطلاعات کسب کنید.

در صورت تزریق زیرپوستی داروی اوستکینوماب (استلارا) باید آن را در نواحی مانند قسمت بالایی بازو، باسن، ران ها و نواحی شکمی تزریق کرد. برای جلوگیری از ایجاد مشکلات زیرپوستی در هربار تزریق می بایست محل تزریق را تغییر داد. در صورت وجود زخم، عفونت یا التهاب پوست از تزریق این دارو در آن محل خودداری کنید.

بیشترین اثر داروی اوستکینوماب (استلارا) در صورت استفاده ی منظم آن حاصل خواهد شد. برای کمک به یادآوری، روزهایی را که نیاز به دریافت دارو دارید در تقویم علامت گذاری کنید.

در صورت عدم بهبودی یا تشدید وضعیت فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

عوارض جانبی

کبودی، خارش، درد، قرمزی، تورم یا سخت شدگی پوست ناحیه ای که تزریق در آنجا انجام می شود از عوارض جانبی داروی اوستکینوماب (استلارا) هستند که معمولاً یک الی دو روز پس از تزریق از بین خواهند رفت. همچنین درد سر، کمر و ناحیه گلو و سینوس نیز از عوارض جانبی مصرف این دارو هستند. در صورت تشدید یا تداوم هر یک از این علائم، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این محصول را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این محصول بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این محصول، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی جدی مانند سرفه های مزمن و تنگی نفس با پزشک خود صحبت کنید.

دارو اوستکینوماب (استلارا) می تواند بر روی سیستم ایمنی بدن نیز تاثیر گذاشته و توانایی بدن را در برابر مقابله با عفونت ها کاهش دهد. بنابراین افراد مصرف کننده این دارو، در معرض خطر ابتلا به عفونت های خطرناکی مانند عفونت های ریوی، عفونت های مفصلی و استخوانی، عفونت های پوستی، عفونت های سینوسی یا عفونت های روده ای و مثانه ای قرار خواهند گرفت. در صورت برزو علائم عفونت مانند قرمزی، تورم و حساسیت نسبت به فشار و لمس در ناحیه ای که تزریق در آن ناحیه انجام شده است پس از ۲ روز، تب، لرز، سرماخوردگی، علائم آنفولانزا، دفع ادرار مکرر و دردناک، ترشحات غیرعادی / سوزش / خارش/ بو در ناحیه واژن، دل درد شدید و استفراغ و حالت تهوع شدید فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

داروی اوستکینوماب (استلارا) در موارد بسیار نادری می تواند باعث ایجاد بیماری نادر و خطرناکی به نام سندرم لکوآنسفالوپتی خلفی برگشت پذیر می شود. اگر دچار علائمی مانند سر درد مداوم، سرگیجه، تغییرات ناگهانی بینایی و تغییرات روحی و خلقی (مانند گیجی) شده اید به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

خطر ابتلا به سرطان پوست در اثر استفاده از داروی اوستکینوماب (استلارا) وجود دارد. درباره فواید و ضررهای مصرف این دارو با پزشکتان مشورت کنید. در صورت مشاهده علائمی مانند توده های غیرعادی، تغییرات غیرعادی پوست (مانند زخمی که التیام پیدا نمی کند یا ایجاد تغییراتی در شکل، رنگ و اندازه خال)، تورم غده ها و از دست دادن وزن بدون دلیل مشخصی، فوراً پزشک را مطلع سازید.

سردرد از عوارض داروی اوستکینوماب

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به داروی اوستکینوماب (استلارا) نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی اوستکینوماب (استلارا) را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف داروی اوستکینوماب (استلارا)، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (مانند لاستیک یا لاتکس طبیعی که بر روی سوزن سرنگ مصرف شده، وجود دارد) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

پیش از شروع مصرف این دارو پزشکتان را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً عفونت های کنونی / اخیر / عود کننده (مانند هپاتیت و سل) و سرطان مطلع سازید.

مصرف اوستکینوماب خطر ابتلا به عفونت های مختلف را افزایش می دهد یا باعث تشدید عفونت های فعلی می شود. بنابراین بدون تائید پزشک واکسیناسیون و ایمن سازی انجام ندهید و از تماس با افرادی که اخیرا واکسن خوراکی فلج اطفال و واکسن استنشاقی (از طریق بینی) آنفولانزا را دریافت کرده اند، خودداری کنید. تا یک سال پس از مصرف اوستکینوماب از تزریق واکسن سل خودداری نمایید. همچنین از تماس با افراد مبتلا به عفونت های مسری (مانند آبله مرغان و آنفولانزا، سرخک و کووید-19) امتناع کنید. برای پیشگیری از گسترش عفونت دست هایتان را به خوبی بشویید.

قبل از عمل جراحی، تمام محصولات مورد استفاده خود (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.

موارد احتیاطی و منع مصرف استلارا

استفاده از این دارو در دوران بارداری فقط در مواقع ضروری توصیه می شود. درباره فواید و ضررهای مصرف این دارو در دوران بارداری با پزشکتان مشورت کنید.

داروی اوستکینوماب (استلارا) می تواند وارد شیر مادر شود. در صورت مصرف این دارو در دوران شیردهی با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

هرگز این دارو را بصورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (آزمایش های پوستی) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کند.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید به محض به خاطر آوردن، آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی یود از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

برند های مختلف داروی اوستکینوماب (استلارا) به روش های نگهداری متفاوتی نیاز دارند. روش نگهداری دارو را از روی بسته بندی محصول بررسی کنید بسته بندی دارو را بررسی کنید یا با پزشک داروخانه مشورت کنید. همواره همه داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره