تافنوکین

Tafenoquine
نام های تجاری

تافنوکین (نام تجاری: کرینتافل)، از داروهای آنتی مالاریا بوده که معمولاً همراه با داروی کلروکین برای علاج بیماری مالاریا تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف تافنوکین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: تافنوکین

نام تجاری: اراکودا، کرینتافل

موارد مصرف

داروی تافنوکین (اراکودا)

تافنوکین در ترکیب با داروی دیگری (کلروکین) برای جلوگیری از بازگشت مالاریا استفاده می شود. مالاریا ناشی از عفونت با انگلی است که توسط نیش پشه آنوفل منتشر می شود. پس از تکثیر و رشد، انگل ها گلبول های قرمز خون را آلوده کرده و علائم مالاریا (مانند تب، لرز، تعریق، سردرد، سایر علائم مشابه آنفولانزا) را ایجاد می کنند. این دارو با توقف رشد انگل عامل مالاریا عمل می کند.

درمان عارضه مالاریا با داروی تافنوکین

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف تافنوکین، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

تافنوکین را طبق دستور پزشک معمولاً یک دوز یک بار مصرف در روز اول یا دوم درمان با سایر داروهای ضد مالاریا (کلروکین) به صورت خوراکی همراه با غذا مصرف کنید، سازنده دستور داده است که این دارو را به طور کامل ببلعید و قبل از مصرف قرص را نشکنید، له نکنید یا نجوید. با این حال، بسیاری از داروهای مشابه (قرص های آزادساز فوری) را می توان خرد کرد یا جوید. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد نحوه مصرف این دارو دنبال کنید.

اگر ظرف 1 ساعت پس از مصرف دارو استفراغ کردید، از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به مصرف دوز بعدی هست یا خیر.

هیچ دارویی در جلوگیری از بازگشت مالاریا به طور کامل مؤثر نیست. درمان مالاریا زمانی بهترین نتیجه را دارد که زود شروع شود. در صورت عدم بهبودی یا تشدید وضعیت به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

تافنوکین برای مدت طولانی در بدن باقی می ماند، بنابراین بروز عوارض جانبی امکان دارد به تعویق بیفتد یا بیشتر از حد انتظار باقی بماند.

اختلال خواب، اضطراب یا کابوس می تواند از عوارض تافنوکین باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف تافنوکین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

اختلالات خواب از عوارض جانبی داروی تافنوکین

در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی جدی، از جمله: مشکلات چشمی / بینایی، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر عوارض جانبی بسیار جدی دارید، از جمله: تغییرات روانی / خلقی (مانند توهم، افکار / رفتار غیرمعمول، گیجی)، خستگی غیرعادی، تنفس سریع، رنگ پریدگی پوست، تنگی نفس، ضربان قلب سریع، سرگیجه / سبکی سر، تغییر رنگ لب ها یا پوست مایل به آبی، سردرد طولانی یا شدید، زردی چشم / پوست، ادرار تیره فوراً به پزشک مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به تافنوکین نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش/ تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی تافنوکین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف تافنوکین، در صورت حساسیت به آن یا حساسیت به کلروکین یا پریماکین و هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف تافنوکین، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: اختلالات روانی / خلقی (مانند روان پریشی، اسکیزوفرنی، توهم، هذیان، تفکر / رفتار آشفته)، کمبود آنزیم خاص (کمبود G6PD، مت هموگلوبین ردوکتاز وابسته به NADH)، کمبود مطلع سازید.

اختلالات روانی از موارد احتیاطی مصرف داروی تافنوکین

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. زنان در سنین باروری باید قبل از مصرف تافنوکین تست بارداری انجام دهند و حین استفاده از تافنوکین نباید باردار شوید. تافنوکین می تواند به جنین آسیب برساند. از اشکال قابل اطمینان کنترل بارداری به مدت 3 ماه پس از مصرف دارو استفاده نمایید. اگر باردار شدید، فوراً با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای این دارو صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. قبل از شروع شیردهی باید آزمایش خون برای بررسی اینکه آیا کودک کمبود G6PD دارد یا خیر انجام شود. اگر کودک کمبود G6PD دارد یا اگر وضعیت G6PD نامشخصی دارد، شیردهی به مدت 3 ماه پس از دوز توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی تافنوکین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

تداخل داروی دوفتیلید با داروی تافنوکین

تافنوکین می تواند باعث کاهش سرعت دفع سایر داروها از بدن شود که می تواند بر نحوه عملکرد آنها تأثیر بگذارد. یکی از نمونه های این موارد دوفتیلید است.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی دارد با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

قبل از مصرف این دارو باید آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (مانند کمبود G6PD) انجام شود. زنان در سنین باروری نیز باید قبل از مصرف این دارو تست بارداری انجام دهند. تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را حفظ کنید.

دوز فراموش شده

امکان پذیر نمی باشد.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره