سوکروفریک اکسی هیدروکسید (نام تجاری: ولفورو)، از داروهای کاهنده جذب فسفات غذا در دستگاه گوارشی است که به کنترل سطح فسفر در خون افراد مبتلا به بیماری های مزمن کلیه کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: سوکروفریک اکسی هیدروکسید
نام تجاری: ولفورو
از سوکروفریک اکسی هیدروکسید برای کاهش سطح بالای فسفات خون در افرادی که به دلیل بیماری شدید کلیوی تحت دیالیز هستند استفاده می شود. دیالیز مقداری از فسفات خون را خارج می کند، اما این کار برای متعادل نگه داشتن سطح فسفات بدن کافی نیست. کاهش سطح فسفات خون می تواند به قوی نگه داشتن استخوان ها، جلوگیری از تجمع مضر مواد معدنی در بدن کمک کند و همچنین می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته های مغزی را که ممکن است ناشی از سطوح بالای فسفات باشد، شود.
سوکروفریک اکسی هیدروکسید دارای نوعی آهن است که توسط بدن جذب نمی شود. این دارو در رژیم غذایی به فسفات متصل شده و سپس فسفات همراه با مدفوع از بدن خارج می شود.
این دارو را طبق تجویز پزشک به صورت خوراکی، معمولاً 3 بار در روز، همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن مصرف کنید. هر دوز از این دارو را به خوبی بجوید. می توانید این قرص ها را خرد کنید تا جویدن آنها آسان تر شود. قرص ها را به طور کامل قورت ندهید. این دارو نیازی به قورت دادن با آب ندارد.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. دوز مصرفی این دارو بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان تعیین می شود.
حالت تهوع یا اسهال می تواند در نتیجه مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید ایجاد شود. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً به پزشک معالج یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
آهن موجود در این دارو می تواند باعث سیاه شدن رنگ مدفوع شود. این عارضه بی ضرر است.
مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید می تواند باعث ایجاد لکه روی دندان ها شود. همچنین ممکن است متوجه طعم غیرعادی در هنگام مصرف دارو نیز بشوید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک یا مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی سوکروفریک اکسی هیدروکسید را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به بیماری های مرتبط با معده یا روده، بیماری های کبدی، سطح بالای آهن خون و اختلال در جویدن قرص مطلع سازید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بارداری، قبل از مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید به پزشک خود اطلاع دهید.
انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. با این حال، احتمال انتقال آن به شیر مادر بسیار کم است. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
با پزشک داروخانه یا پزشک معالج خود در این باره مشورت کنید.
تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سوکروفریک اکسی هیدروکسید را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با سوکروفریک اکسی هیدروکسید تداخل داشته باشند عبارتند از: لووتیروکسین.
مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید می تواند در جذب برخی از داروهای خوراکی (از جمله داکسی سایکلین) تداخل ایجاد کند. این داروها را حداقل 1 ساعت قبل از مصرف سوکروفریک اکسی هیدروکسید مصرف کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
ممکن است پزشک بگوید که لازم است از نوعی رژیم غذایی خاص پیروی کنید تا سطح فسفات خون کاهش یابد. این رژیم را به دقت دنبال کنید.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
بهتر است آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند سطح فسفات و کلسیم خون) به صورت دوره ای انجام شود تا میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید مگر اینکه به تازگی وعده غذایی مصرف کرده باشید. اگر زمان دوز بعدی نزدیک است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.