تومورهای کارسینوئید ریه

Lung Carcinoid Tumors

تومورهای کارسینوئید ریه نوعی بدخیمی از جنس سلول های نورواندوکرین که کمتر از 1 درصد از کل سرطان های ریه را تشکیل می دهند. پیش آگهی این بیماری در صورت تشخیص به موقع بسیار خوب می باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل تومورهای کارسینوئید ریه، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

تومورهای کارسینوئید ریه

تومورهای کارسینوئید نوع نادری از سرطان ریه هستند. تنها 1 تا 2 درصد از سرطان های ریه از نوع کارسینوئید می باشند که معمولاً به آرامی رشد می کنند. آنها نوعی تومور نورواندوکرین هستند، به این معنی که از سلولهای خاصی به نام سلول های نورواندوکرین که در ریه ها و در سراسر بدن یافت می شوند شروع می شوند.

انواع تومورهای کارسینوئید

اهمیت درک نوع تومور کارسینوئیدی بسیار زیاد است تا بهترین درمان انجام شود. تومورهای کارسینوئید به دو نوع تیپیک و آتیپیک تقسیم می شوند.

تومورهای تیپیک کارسینوئید شایع ترین نوع آن هستند. حدود 9 مورد از 10 تومور کارسینوئید، از این دسته می باشند. آنها به آرامی رشد می کنند و معمولاً به خارج از ریه ها گسترش نمی یابند.

تومورهای آتیپیک کارسینوئید رشد سریع تری داشته و احتمال انتشار یا متاستاز آنها به خارج از ریه ها بیشتر است.

به علاوه، پزشکان بر اساس محل تومورهای سرطان ریه نوع سرطان را مشخص می کنند. اگر تومورها در دیواره های مجاری تنفسی بزرگِ ریه ها مشاهده شوند، کارسینوئیدهای مرکزی نام دارند و اگر در مجاری هوایی کوچکتر نزدیک به کناره های ریه دیده شوند، کارسینوئیدهای محیطی نام دارند.

اغلب، آینده درمانی این بیماری خوب است. حدود 85 تا 90 درصد افراد مبتلا به تومورهای تیپیک کارسینوئید ریه و 50 تا 70 درصد از افراد مبتلا به کارسینوئیدهای آتیپیک، به خوبی برای 5 سال و بیشتر زندگی می کنند.

انواع تومورهای کارسینوئید ریه

علائم

امکان دارد حتی هیچ علامتی بروز نکند. حدود 25 درصد از افراد مبتلا به این تومورها علامتی ندارند و هنگامی که تست ها و آزمایش ها به دلایل دیگری انجام می شوند، تشخیص داده می شوند.

تومورهای کارسینوئید در ریه می توانند باعث موارد زیر شود:

  • سرفه، گاهی همراه با خون
  • خس خس سینه
  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس

علائم تومورهای کارسینوئید ریه

گاهی اوقات تومورهای کارسینوئید باعث ایجاد بیماری به نام سندرم کارسینوئید می شوند که در نتیجه ترشح هورمون توسط سلول های سرطانی می باشد. علائم این بیماری به صورت برافروختگی صورت و گردن، اسهال، ضربان قلب سریع و افزایش وزن می باشد.

علل بیماری

محققان علل دقیق بروز تومورهای سرطانی در ریه را نمی دانند. آنها دریافته اند که به نظر نمی رسد که کارسینوئیدهای تیپیک با سیگار کشیدن ارتباط داشته باشند، اما تومورهای آتیپیک کارسینوئید بیشتر در افراد سیگاری مشاهده می شود.

افرادی که بیشتر در معرض خطر برای ابتلا به این تومورهای نادر هستند:

  • سن. شخص در هر سنی می تواند دچار تومورهای کارسینوئید شود، اما بیشتر در افراد 45 تا 55 سال اتفاق می افتد.
  • جنسیت. تومورهای کارسینوئید در زنان بیشتر از مردان شایع است.
  • نژاد/قومیت. این تومورها در سفیدپوستان بیشتر از سایر گروه های نژادی و قومی شایع هستند.
  • سابقه خانوادگی. در صورت ابتلای اعضای خانواده به تومورهای کارسینوئید، خطر ابتلا بیشتر است.
  • نئوپلازی غدد درون ریز نوع 1. این سندرم ارثی، احتمال ابتلا به تومورهای کارسینوئید ریه و همچنین تومورهای لوزالمعده و غده هیپوفیز و پاراتیروئید را افزایش می دهد.

علل بروز عارضه تومورهای کارسینوئید ریه

تشخیص

پزشک در مورد سابقه پزشکی (که شامل سابقه ارثی ابتلا به برخی بیماری ها نیز می شود) سوالاتی از شخص می پرسد، و صدای ریه های بیمار را گوش می کند.

این آزمایش ها می تواند به تشخیص تومورهای کارسینوئید کمک کند:

  • رادیوگرافی قفسه سینه می تواند نشان دهد که آیا توموری در ریه وجود دارد یا خیر. ممکن است برخی از آنها بسیار کوچک یا در مکان هایی باشند که با رادیوگرافی معمول دیده نشوند.
  • سی تی اسکن. سطح مقطعی از ریه ها را نمایش می دهد و همچنین می تواند نشان دهد که آیا تومورها به اندام های دیگر مانند کبد گسترش یافته اند یا خیر.
  • آزمایش خون و ادرار. گاهی در این آزمایش موادی که تومورهای کارسینوئید آزاد می کنند، مشاهده می شوند. وجود سروتونین یا کروموگرانین A در خون می تواند نشانه ای از یک تومور تیپیک کارسینوئید باشد. 5-HIAA -محصول جانبی سروتونین- می تواند در ادرار ظاهر شود.
  • بیوپسی. در بیوپسی، نمونه ای از بافتی که از تومور گرفته شده است در زیر میکروسکوپ بررسی می شود. این کار را می توان به دو صورت انجام داد. اگر بیوپسی نوع غیر جراحی باشد نیازی به بیهوشی ندارد. پزشک از طریق برونکوسکوپ، نوعی دوربین نازک و انعطاف پذیر را وارد ریه ها می کند تا نمونه ای از بافت را بردارد. بیوپسی همراه با جراحی به بیهوشی نیاز خواهد داشت. در بیوپسی با جراحی، دوره بهبودی بیشتر طول می کشد. پزشک باید برش های کوچکی را در قفسه سینه ایجاد کند تا نمونه ای از تومور را بردارد.

روش های تشخیص تومورهای کارسینوئید ریه

مراحل بیماری

مرحله سرطان بر اساس اندازه تومور و میزان گسترش آن در گره های لنفاوی مجاور یا سایر قسمت های بدن تعیین می شود. تعیین مرحله بیماری به شخص و پزشک کمک می کند تا گزینه های درمانی را بسنجند.

مراحل از 0 اولین مرحله بیماری تا IV، پیشرفته ترین مرحله بیماری تقسیم بندی شده است. گاهی پزشکان از حروف به همراه شماره مرحله برای تبیین بهتر آن استفاده می کنند.

مرحله پیشرفت عارضه تومورهای کارسینوئید ریه

درمان

پزشک می تواند کمک کند تا بیمار مزایا و معایب همه گزینه های درمانی خود را سنجیده و متوجه شود چه چیزی برای او بهترین است.

جراحی معمولاً بسته به میزان بیماری، نوع تومورهای ریه ها، تیپیک یا آتیپیک بودن و مرحله سرطان، انتخاب می شود.

گاهی بعد از جراحی نیاز به شیمی درمانی یا پرتودرمانی وجود دارد. اگر تومورها کاملاً با عمل جراحی برداشته نشوند، متاستاز دهند یا عود کنند، پزشک درمان دارویی هدفمند -نوع خاصی از شیمی درمانی- را توصیه می کند. سازمان غذا و دارو، اورولیموس (افینیتور) را برای این منظور در سال 2016 تأیید کرد. برخی از داروها می توانند علائم ناشی از هورمون هایی که تومورها آزاد می کنند را کاهش داده و سرعت رشد آنها را پایین بیاورند.

داروی اورولیموس موثر در درمان تومورهای کارسینوئید ریه

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره