اسپری استنشاقی اپی نفرین

Epinephrine inhalation
نام های تجاری

اسپری استنشاقی اپی نفرین (نام تجاری: پریماتین اینهالر)، که از دسته داروهای گشاد کننده مجاری تنفسی و باریک کننده عروق خونی (برای افزایش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون پایین) می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اسپری استنشاقی اپی نفرین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: اپی نفرین

نام تجاری: پریماتن

موارد مصرف

داروی اپی نفرین استنشاقی (پریماتن)

از اپی نفرین برای درمان خس خس سینه و تنگی نفس که معمولاً همراه با آسم اتفاق می افتد استفاده می شود. کنترل این علائم می تواند موجب کنترل و کاهش زمان غیبت از محل کار یا مدرسه شود. اپی نفرین به دسته داروهای گشاد کننده برونش تعلق دارد که موجب شل شدن و باز شدن ماهیچه های اطراف مجاری تنفسی می شود و فرد می تواند راحت تر نفس بکشد. از این دارو تنها در صورت تشخیص ابتلا به آسم توسط پزشک استفاده کنید.

درمان عوارض ناشی از آسم با داروی اپی نفرین استنشاقی

زمان و نحوه مصرف

راهنمای مصرف دارو را برای استفاده صحیح از محصول و نحوه صحیح شستشوی دهان مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بپرسید.

قبل از هر بار استنشاق، قوطی را به خوبی تکان دهید. از دستورالعمل های موجود بر روی بسته بندی محصول پیروی کنید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بپرسید. اگر داروهای دیگر خوراکی یا استنشاقی آسم را مصرف می کنید، از پزشک خود در مورد نحوه صحیح مصرف این دارو در مقایسه با سایر داروهای آسم سوال کنید.

اسپری استنشاقی اپی نفرین را دقیقاً مطابق با دستورالعمل های محصول مصرف کنید. در صورت نیاز از طریق دهان استنشاق کنید. درپوش دارو را جداکرده، دهان را نزدیک دهانه دستگاه قرار داده و نفس خود را بیرون هدایت کنید. سپس دهانه دستگاه را به طور کامل درون دهان قرار داده و دم عمیق انجام دهید. نفس خود را برای مدتی حبس کنید تا دارو جذب شود. در صورت نیاز به بیش از یک استنشاق، حداقل 1 دقیقه کامل بین هر استنشاق صبر کنید. حداقل تا 4 ساعت دیگر از این دارو استفاده نکنید. در صورت عدم بهبودی و تشدید تنفس 20 دقیقه پس از استفاده از دارو، پزشک معالج را در جریان امور قرار دهید.

بعد از استفاده از اسپری استنشاقی اپی نفرین دهان خود را بشویید تا از ایجاد خشکی و تحریک گلو جلوگیری کند. از این دارو بیشتر از میزان تجویز شده توسط بسته محصول یا پزشک استفاده نکنید.

بعد از هر روز استفاده از دارو، دهانه دستگاه را طبق دستورالعمل تمیز کنید. در صورت ایجاد انسداد یا عدم کارکرد صحیح دهانه دستگاه نیز باید آن را تمیز کرد.

سعی کنید تعداد استنشاق های انجام شده از هر محفظه را به خاطر بسپارید. بعد از انجام استنشاق های مشخص شده روی بسته بندی محصول، قوطی را کنار بگذارید. برای اطمینان از عدم باقی ماندن دارو، دستگاه استنشاقی را در آب شناور نکنید.

عوارض جانبی

سردرد، حالت تهوع، استفراغ، عصبانیت، گیجی، لرزش، مشکل خواب، ناراحتی معده، تعریق، خشکی دهان، طعم بد، سرفه یا گلودرد می توانند از عوارض اسپری استنشاقی اپی نفرین باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

اپی نفرین ممکن است باعث افزایش فشار خون شود. فشار خون خود را مرتباً بررسی کنید و در صورت بالا بودن نتایج به پزشک اطلاع دهید.

در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی: ضربان قلب سریع / نامنظم، گرفتگی عضلات، ضعف، تغییرات ذهنی / خلقی (به عنوان مثال، اضطراب، توهم)، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید.

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله درد در ناحیه قفسه سینه، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو به ندرت باعث مشکلات تنفسی / آسم شدید یا ناگهانی (برونکوسپاسم پارادوکسیکال) می شود. اگر دچار خس خس سینه شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض جانبی داروی اپی نفرین استنشاقی

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به اسپری استنشاقی اپی نفرین نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکو، تمام عوارض جانبی اپی نفرین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف اپی نفرین، در صورت حساسیت به آن، گشاد کننده های برونش مشابه (به عنوان مثال، آلبوترول، لووالبوترول، سالمترول) یا داروهای سمپاتومیمتیک (مثلاً سودوافدرین) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از مشکلات سلامتی خود مانند: بیماری قلبی (به عنوان مثال، فشار خون بالا، ریتم غیر طبیعی قلب، نارسایی کرونر)، تشنج، تیروئید بیش از حد فعال (پرکاری تیروئید)، دیابت، سطح پایین پتاسیم خون (هیپوکالمی)، گلوکوم (زاویه باریک)، بیماری پارکینسون، مشکلات ادرار (به عنوان مثال، مشکل ادرار به دلیل بزرگ شدن پروستات) مطلع سازید.

اسپری استنشاقی اپی نفرین ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

افراد مسن باید هنگام استفاده از این دارو احتیاط کنند زیرا ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه اثرات آن بر قلب نشان دهند.

موارد احتیاطی مصرف داروی اپی نفرین استنشاقی

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. در مورد معایب و مزایای استفاده از این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی اپی نفرین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

محصولاتی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از: برخی از بلاکرها (مانند پروپرانولول)، داروهای بیهوشی استنشاقی (به عنوان مثال، هالوتان، ایزوفلوران)، سایر داروهای سمپاتومیمتیک (به عنوان مثال، افدرین).

از مصرف داروهای مهار کننده MAO (ایزوکاربوکسازید، لاینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساژیلین، سافینامید، سلژیلین، ترانیل سیپرومین) یا داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (به عنوان مثال، آمیتریپتیلین، نورتریپتیلین) به مدت 2 هفته قبل، در حین و بعد از درمان خودداری کنید. مصرف داروهای مهار کننده همراه با این داروها می تواند منجر به واکنش های شدید شود.

کافئین می تواند عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد. نوشیدن مقادیر زیادی نوشیدنی حاوی کافئین (قهوه، چای، کولا) یا خوردن مقدار زیادی شکلات را محدود کنید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف ممکن است شامل: درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم / سریع، سردرد، لرزش، عصبانیت، ضعف، سرگیجه شدید و تشنج باشد.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

از مصرف مواد حساسیت زا، تحریک کننده، سیگار کشیدن و سایر عواملی که باعث تشدید آسم می شوند خودداری کنید.

تمام معاینات پزشکی خود را طبق برنامه انجام دهید. آزمایش های تشخیصی / پزشکی (به عنوان مثال، فشار خون، ضربان قلب، EKG، سطح پتاسیم خون) باید به صورت دوره ای انجام شود تا میزان پیشرفت درمان یا عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید. استفاده از اوج سنج را بیاموزید، روزانه از آن استفاده کنید و سریعاً شدت یافتن آسم را گزارش دهید (مانند قرائت در محدوده زرد / قرمز یا افزایش استفاده از تسکین دهنده سریع استنشاقی).

دوز فراموش شده

امکان پذیر نیست.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود. قوطی را سوراخ نکنید و آن را در معرض حرارت زیاد یا شعله مستقیم قرار ندهید. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره