سرتولیزوماب

Certolizumab
نام های تجاری

سرتولیزوماب (نام تجاری: سیمزیا)، نوعی داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی است که با مهار نوعی پروتئین، به کنترل و درمان علائم بیماری هایی همچون بیماری کرون، پلاک پسوریازیس، روماتیسم مفصلی و غیره کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سرتولیزوماب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: سرتولیزوماب

نام تجاری: سیمزیا

موارد مصرف

داروی سرتولیزوماب (سیمزیا)

از سرتولیزوماب (سیمزیا) در کاهش درد و تورم ناشی از برخی بیماری های التهابی (مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریازیس، اسپوندیلیت آنکیلوزان، پسوریازیس پلاک) استفاده می شود. همچنین از این دارو می توان در درمان نوع خاصی از مشکلات ستون فقرات (اسپوندیلوآرتریت محوری) یا نوعی بیماری روده خاص (بیماری کرون) استفاده نمود. سرتولیزوماب متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان مسدود کننده های فاکتور نکروز تومور (TNF) شناخته می شوند. این ماده تولید و ترشح TNF -ماده ای که توسط بدن ایجاد و باعث التهاب می شود-، را مسدود می کند.

درمان نوع خاصی مشکل ستون فقرات با داروی سرتولیزوماب

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

سرتولیزوماب به دستور پزشک با تزریق زیر جلدی (زیر پوست) در ناحیه ران یا شکم تجویز می شود، دستورالعمل های پزشک و برنامه دوزهای خود را بسیار دقیق دنبال کنید.

قبل از تزریق، دارو را به مدت 30 دقیقه از یخچال خارج کرده و در دمای اتاق بگذارید. این دارو را به هیچ وجه با روش های دیگر مانند قرار دادن در مایکروویو یا آب گرم، گرم نکنید.

در هر قسمت از پوست که زخم، کبود، قرمز، پوسته پوسته یا سفت است تزریق نکنید.

اگر سرتولیزوماب را در خانه تزریق می کنید، تمام دستورالعمل های تهیه و استفاده را از پزشک خود بیاموزید. دارو را تکان ندهید. قبل از استفاده، این محصول را از به صورت بصری از نظر ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید. در صورت وجود هر کدام از آن ها، از مایع استفاده نکنید.

بیشترین اثربخشی سرتولیزوماب در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، روزهایی را که نیاز به دریافت دارو دارید در یک تقویم علامت گذاری کنید.

در صورت عدم بهبودی و تشدید شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

سرفه، گلو درد، گرفتگی یا آبریزش بینی، سوزش ادرار دردناک و مکرر یا درد مفصل می تواند از عوارض مصرف سرتولیزوماب باشد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

بروز هرگونه عارضه عفونی در هنگام استفاده از این دارو، همانند تب، لرز، گلودرد مداوم، سرفه مداوم، تعریق شبانه، مشکل تنفس، ادرار دردناک و مکرر، ترشحات غیرمعمول واژن، لکه های سفید در دهان (برفک دهانی ) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله کبودی و خونریزی آسان، تورم مفاصل، راش روی بینی و گونه ها، درد چشم، تغییرات بینایی، گیجی، بی حسی و گزگز بازوها و پاها، تشنج، علائم نارسایی قلبی (مانند تنگی نفس، تورم مچ پا و ساق پا، خستگی غیرمعمول، افزایش وزن غیرمعمول و ناگهانی)، سریعاً به مراکز درمانی مراجعه نمایید.

مصرف سرتولیزوماب به ندرت ممکن است در افرادی که در معرض ویروس هپاتیت B بوده اند، بیماری کبدی جدی ایجاد کند. پزشک ممکن است آزمایش خون را تجویز کند و علائم را در طول درمان و چندین ماه پس از آخرین درمان بررسی کند. در صورت مشاهده علائم آسیب کبدی، از جمله تهوع مداوم و استفراغ، درد معده و شکم، ادرار تیره، زردی چشم و پوست، بلافاصله با فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به سرتولیزوماب نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض جانبی داروی سرتولیزوماب

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی سرتولیزوماب را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف سرتولیزوماب، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (مانند لاتکس موجود در درپوش سرنگ لاستیکی برخی برندها) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص هرگونه عفونت فعلی / اخیر (مانند اچ آی وی، هپاتیت B، سل)، هرگونه عفونت که مرتباً برمی گردد، بریدگی یا زخم باز، سرطان، دیابت، نارسایی قلبی، اختلالات خون / مغز استخوان، سابقه سرطان (مانند لنفوم)، اختلالات مغز / سیستم عصبی (مانند مولتیپل اسکلروزیس، تشنج) مطلع سازید.

از آنجا که سرتولیزوماب احتمال ابتلا به بیماری را بیشتر می کند یا ممکن است عفونت های فعلی را بدتر کند، بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن فلج اطفال را به صورت خوراکی یا واکسن آنفولانزا را به صورت استنشاقی دریافت کرده اند، خودداری کنید. همچنین از تماس با افرادی که ممکن است مبتلا به عفونت های واگیردار باشند (مانند آبله مرغان، آنفولانزا، کووید-19، سرخک) خودداری کنید.

برای کاهش احتمال بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

افراد مسن نسبت به اثرات سرتولیزوماب، به ویژه عفونت، حساسیت بیشتری نشان می دهند.

هپاتیت از موارد احتیاطی مصرف داروی سرتولیزوماب

به دلیل خطر آسیب به جنین، این دارو در حین بارداری باید در صورت لزوم استفاده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر هنوز مشخص نیست، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سرتولیزوماب را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با سیمزیا تداخل داشته باشند عبارتند از : آباتاسپت، آناکینرا، واکسن های حاوی ویروس زنده (مانند واکسن فلج اطفال خوراکی، واکسن آنفلوانزای استنشاقی)، سایر داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند (مانند آزاتیوپرین، شیمی درمانی سرطان، سیکلوسپورین).

سرتولیزوماب ممکن است در برخی آزمایش های تشخیصی / پزشکی (از جمله آزمایش Aptt) تداخل ایجاد کند و احتمالاً باعث نادرست شدن نتایج آزمایش می شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و کلیه پزشکان از استفاده شما از این دارو مطلع هستند.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

سرتولیزوماب را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم آزمایش های پزشکی / تشخیصی (مانند شمارش کامل فاکتورهای خون، آزمایش عملکرد کبد، معاینات پوستی) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از این دارو طبق برنامه مهم است. اگر یک دوز را فراموش کردید، بلافاصله از پزشک یا پزشک داروخانه بخواهید یک برنامه دوز جدید دریافت کنید. دوز دارو را برای جبران دو برابر نکنید.

نگهداری

داخل بسته اصلی در یخچال و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از یخ زدن جلوگیری کنید. در صورت نیاز، این دارو ممکن است در دمای اتاق نگهداری شود. اگر در دمای اتاق نگهداری می شود، آن را دوباره در یخچال قرار ندهید. در مدت زمان تعیین شده در دستورالعمل های محصول استفاده کنید. همه داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره