داروی رومیپلوستیم (نام تجاری: اِن پلیت)، نوعی داروی محرک تولید پلاکت است که با تقلید رفتار هورمون ترومبوپوئتین (هورمون مترشحه از کلیه ها و کبد)، میزان تولید پلاکت را تنظیم می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف رومیپلوستیم، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: رومیپلوستیم
نام تجاری: اِنپلیت
از رومیپلوستیم در درمان اختلال خونی (ترومبوسیتوپنی پورپورا ایدیوپاتیک - ITP) استفاده می شود، در این عارضه، خون به دلیل کمبود پلاکت به درستی لخته نمی شود. پلاکت نوعی سلول خونی است که برای تشکیل لخته خون و جلوگیری از خونریزی لازم است. رومیپلوستیم با افزایش تعداد پلاکت ها خطر خونریزی را کاهش می دهد. همچنین این دارو در درمان کاهش شدید پلاکت در نتیجه رادیوتراپی نیز تجویز می شود. عملکرد رومیپلوستیم مانند یک ماده طبیعی خاص (ترومبوپوئتین) بوده و باعث تولید پلاکت در بدن می شود.
پودر برای تزریق زیر جلدی (125 میکروگرم؛ 250 میکروگرم؛ 500 میکروگرم)
پیش از هر بار مصرف رومیپلوستیم، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
رومیپلوستیم توسط متخصص و معمولاً هفته ای یک بار و در زیر پوست تزریق می شود. دوز مصرفی بر اساس شرایط پزشکی فرد، وزن، آزمایش های تشخیصی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.
پزشک آزمایش خون (تعداد پلاکت) را برای یافتن دوز مناسب برای شما تجویز می کند. حتماً تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را به خاطر داشته و سر موعد به آنها عمل کنید.
با قطع مصرف رومیپلوستیم احتمال خونریزی افزایش می یابد. پزشک معمولاً حداقل برای 2 هفته بعد از آخرین دوز دارو، انجام هفتگی آزمایش خون را تجویز می کند. در صورت مشاهده هرگونه خونریزی و کبودی سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.
گاهی که دارو برای مدت طولانی استفاده می شود اثر بخشی خود را از دست داده و ممکن است تغییر دوز لازم باشد. اگر احساس می کنید اثربخشی رومیپلوستیم مانند سابق نیست، با پزشک خود صحبت کنید.
تداوم یا تشدید عارضه (خونریزی و کبودی) را به پزشک خود اطلاع دهید.
سردرد، درد مفصل و عضله، سرگیجه، سوزش معده، درد شکم، گزگز شدن / بی حسی / مشکل خواب رفتن دست و پا و در کودکان، تب، درد دهان و گلو، اسهال، کبودی آسان، یا تورم دست و مچ پا می تواند از عوارض رومیپلوستیم باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
اگر تعداد پلاکت خیلی زیاد باشد، رومیپلوستیم به ندرت ممکن است از تشکیل یا انتقال لخته های خون در قلب، مغز یا ریه عارضه های شدیدی ایجاد کند (مانند آمبولی ریوی، سکته مغزی، حمله قلبی). تمام قرارهای ملاقات پزشکی و آزمایشگاهی را به خاطر داشته باشید و طبق برنامه در آن ها حاضر شوید. در صورت بروز تنگی نفس ناگهانی، درد قفسه سینه / فک / بازوی چپ، سرفه کردن خون، سرگیجه / غش، درد / تورم / گرما در کشاله ران / ساق پا، مشکل در تکلم، ضعف در یک طرف بدن و مشکلات / تغییرات بینایی، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی رومیپلوستیم را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف رومیپلوستیم، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف رومیپلوستیم، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه لخته شدن خون و سایر اختلالات خونی (مانند سرطان خون، سندرم میلودیسپلاستیک) و بیماری کبدی، مطلع سازید.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
در دوران بارداری، رومیپلوستیم باید فقط در مواردی که به وضوح مورد نیاز است استفاده شود چرا که ممکن است به جنین آسیب برساند. خطرات و فواید استفاده از آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی رومیپلوستیم را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و تنگی نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
علائم مصرف بیش از حد رومیپلوستیم ممکن است به صورت درد / تورم / گرما در کشاله ران / ساق پا، تنگی نفس ناگهانی، ضعف در یک طرف بدن، مشکلات / تغییرات بینایی بروز کند.
آزمایش های تشخیصی و یا پزشکی (مانند شمارش خون و پلاکت) باید پیش از شروع درمان و هنگام استفاده از دارو انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
اگر یک دوز را فراموش کردید، بلافاصله از پزشک یا پزشک داروخانه خود بخواهید تا یک برنامه جدید برای مصرف دارو به شما بدهد.
ویال های بازنشده داروی رومیپلوستیم را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین از تکان دادن ویال دارو خودداری کنید.
دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.
این دارو را می توان در دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) به مدت 30 روز نگهداری کرد. فقط به خاطر داشته باشید که دور از نور و رطوبت باشد و همچنین در صورت نگهداری دارو در دمای اتاق، از قرار دادن مجدد آن در یخچال خودداری کنید و بعد از 30 روز از مصرف دارو خودداری کنید.
همواره داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید و از نگهداری داروها در حمام و دستشویی خودداری کنید.